Κ. Μουσουρούλης: «Εκτός ΕΟΠΥΥ ο Οίκος Ναύτου αν με αφήσει η τρόικα»

Εφόσον ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και διαμορφωθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις τότε η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ναυτικών μέσω του Οίκου Ναύτου θα φύγει από τον ΕΟΠΥΥ και θα επιστρέψει στο παλιό καθεστώς.

Εφόσον ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και διαμορφωθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις τότε η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ναυτικών μέσω του Οίκου Ναύτου θα φύγει από τον ΕΟΠΥΥ και θα επιστρέψει στο παλιό καθεστώς.

Αυτό ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου ο υπουργός κ. Κωστής Μουσουρούλης.

Υπενθυμίζεται πως η απόφαση για μεταφορά της υγειονομικής περίθαλψης των ναυτικών από τον Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ είχε προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από ναυτικούς εν ενεργεία και συνταξιούχους με απεργίες και καταλήψεις κτιρίων.

Κατά τη συνάντηση που έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης οι εκπρόσωποι των ναυτικών, εκτός το καυτού προβλήματος της ανεργίας, έθεσαν στον υπουργό και τα εμπόδια στην ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη μετά την ένταξη του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ.

Πέρα από τα σχέδια για εκ νέου αυτονόμηση του Οίκου Ναύτου στο μέλλον ο υπουργός, όπως αναφέρουν πληροφορίες, τους ενημέρωσε για την προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε οι ακτοπλοϊκές εταιρείες να επιβιώσουν οικονομικά για να μην χάσουν την δουλειά τους περισσότεροι ναυτικοί.

Αναφερόμενος στο θέμα της ναυτικής εκπαίδευσης, που επίσης αποτελεί «αγκάθι», ο κ. Μουσουρούλης, σημείωσε πως αναζητείται τρόπος για την αύξηση των κονδυλίων για τις υποδομές στις Σχολές, ενώ οι μισθοί των ωρομίσθιων καθηγητών θα καταβληθούν από χρήματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Ο κ. Μουσουρούλης παρουσιάζει σήμερα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το σχέδιο νόμου «κύρωση της σύμβασης ναυτικής εργασίας, 2006, της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου με την συγκεκριμένη σύμβαση υιοθετούνται πρότυπα που διέπουν συνολικά την ναυτική εργασία και αφορούν στις ελάχιστες απαιτήσεις που ρυθμίζουν θέματα:

– Συνθηκών και όρων απασχόλησης, με ειδική μέριμνα για τους νέους

– Ενδιαίτησης και τροφοδοσίας

– Ευημερίας και κοινωνικής ασφάλειας

– Ιατρικής περίθαλψης και προστασίας της υγείας των ναυτικών

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk