Το «πακέτο» των περικοπών αρχίζει σιγά –σιγά και αποκαλύπτεται και από ό,τι φαίνεται περιλαμβάνει ιδιαίτερα σκληρά μέτρα συνολικού ύψους 11,9 δισ. ευρώ, με μεγάλες περικοπές στις συντάξεις, στις αποδοχές των υπαλλήλων του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα αλλά και σε προνοιακά επιδόματα που λαμβάνουν ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες.
Περιέχει συνολικά τις 72 επώδυνες παρεμβάσεις που είχε προτείνει ο κ. Παπαδήμος και καμία επώδυνη για το μαύρο χρήμα και την πλουτοκρατία που να ευθυγραμμίζεται με τις προεκλογικές εξαγγελίες του κ.Σαμαρά στο Ζάππειο ΙΙΙ. Όλοι αθώοι και ειλικρινείς!…. Κατά την πολιτική σκέψη της τρικομματικής κυβέρνησης το λογαριασμό θα τον πληρώσουν για έκτη κατά σειρά φορά οι συνταξιούχοι, μισθωτοί και μικροεισοδηματίες και όχι οι επίσημοι φοροφυγάδες με τις τραπεζικές καταθέσεις που από το έτος 2009 φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό.
Ούτε ένα μέτρο δεν υπάρχει για την πάταξη της φοροδιαφυγής, για την ύφεση και την ανεργία, με τον κ. Πρωθυπουργό να συνεχίζει άλλα να λέει, άλλα να πράττει και εσχάτως να αναφωνεί: « ουδείς αναμάρτητος», με τον κ. Βενιζέλο να σιωπά, μια και συνεχίζεται η δική του πολιτική, και με τον κ. Κουβέλη να στηρίζει το πακέτο των περικοπών και επομένως να θέτει υπό αμφισβήτηση την κεντροαριστερή αντίληψη, αφού μετατρέπεται σε δεκανίκι της νεοφιλελεύθερης πρακτικής.
Ο πρωθυπουργός, αντιλαμβανόμενος ότι τα μέτρα αυτά θίγουν μεγάλες κοινωνικές ομάδες, έσπευσε για λόγους επικοινωνιακούς να τονίσει: «πρόκειται για το τελευταίο τέτοιο πακέτο περικοπών και οι περικοπές είναι αναγκαίες, διότι χωρίς αυτές η χώρα θα έβγαινε από το ευρώ» , λησμονώντας ότι τα ίδια έλεγαν και οι προηγούμενοι, αλλά δε γίνονταν πιστευτοί.
Μάλιστα, προχώρησε και σε ένα αισιόδοξο μήνυμα, ότι σε δύο χρόνια, εάν δεν υπάρξουν δυσμενείς διεθνείς εξελίξεις, η Ελλάδα θα είναι διαφορετική από αυτή που είναι σήμερα , ακυρώνοντας βέβαια τον εαυτό του, όταν επισήμανε ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι οι περικοπές των μισθωτών και συνταξιούχων θέτουν την οικονομία σε φαύλο κύκλο και τη βυθίζουν σε μόνιμη ύφεση.
Όταν ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να περικόψει 2,6 δισ. από τις συντάξεις, 1 δισ. από τα επιδόματα, 1 δισ. από τους μισθούς και «ευελπιστεί» να εισπράξει μόνο ένα (1) δισ. από τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στους φοροφυγάδες, η αδικία είναι εξόφθαλμη και προκλητική. Όταν από επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι η παραοικονομία ενός χρόνου φθάνει τα 65 δισεκατομμύρια ευρώ, που ισοδυναμούν με τα φορολογικά μέτρα και τις περικοπές μισθών και συντάξεων των δύο Μνημονίων’ όταν κατά τη διετία 2010-2011 είχαν επιβληθεί πρόστιμα 10 δισεκατομμυρίων ευρώ και εισπράχθηκαν μόνο 50-60 εκατομμύρια! ‘ όταν δισεκατομμύρια ευρώ βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο, εκ των οποίων τουλάχιστον οκτώ είναι εφικτό να εισπραχθούν, περιμένουν τη σειρά τους..’ όταν η επιτροπή του άρθρου 70 Α, στην οποία προσφεύγουν οι φορολογούμενοι με υψηλά ποσά (άνω των 300.000 ευρώ) για καταλογισμό δε λειτουργούσε επί ένα οκτάμηνο και το κράτος απώλεσε εισπράξεις 1,5 – 2 δισ. ευρώ’ όταν την τελευταία τριετία το ΣΔΟΕ έχει συντάξει 50.000 εκθέσεις καταλογισμού και οι περισσότερες δεν έχουν εκκαθαρισθεί από τις εφορίες και, τέλος, όταν ποσά 70 δισεκ. ευρώ, τα οποία – κατά δήλωση του κ. Βενιζέλου- έχουν αναληφθεί από τραπεζικούς λογαριασμούς και έχουν μεταφερθεί σε Τράπεζες του εξωτερικού ή σε φορολογικούς παραδείσους ή όπου αλλού, δεν ελέγχονται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3888/2010 , με τις οποίες φορολογικές διατάξεις η αυξημένη περιουσία- κινητή και ακίνητη – που δε δικαιολογείται από τις φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί, φορολογείται με 45% και με τις προσαυξήσεις μπορεί να φθάσει και στο 65% και, κατά συνέπεια, η Πολιτεία θα μπορούσε να εισπράξει πολλαπλάσια από τα 11,6 δισεκ. ‘ όταν όλα τα παραπάνω δε γίνονται είτε από ανικανότητα είτε από έλλειψη πολιτικής βούλησης, τότε κανένα σχέδιο ανάκαμψης, καμιά διέξοδος δε φαίνεται στον ορίζοντα .
Μόνο οι φόροι αυτών των καταθέσεων θα μπορούσαν να είναι το περίφημο «ισοδύναμο» των άδικων μέτρων και θα σταματούσε πλέον στην Ελλάδα την κρίση να την πληρώνουν μόνον οι αδύνατοι, όπως πικρόχολα επισήμανε και η κ. Μέρκελ. Εάν ο κ. Α. Σαμαράς και η τρικομματική κυβέρνηση επιθυμούν να περάσουν στην Ιστορία, είναι επείγον να διορθώσουν την αδικία και να στείλουν το λογαριασμό στο μαύρο χρήμα διαφορετικά τους επόμενους μήνες η κοινωνική συνοχή και η επιβίωση της χώρας θα οδηγηθεί σε περιπέτειες με τον αναμάρτητο λαό να βάλει πρώτος το λίθο….

π. Οικονομικός Επιθεωρητής
www.kranas.blogspot.gr