Alpha Bank: Εκθεση κόντρα στο ρεύμα και στο… ΚΕΠΕ

Σφοδρή είναι η αντίδραση της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank κατά της έκθεσης του ΚΕΠΕ σχετικά με τα σενάρια για το ελληνικό χρέος σύμφωνα με το Εβδομαδιαίο Δελτίο της Τράπεζας

«Η έγκαιρη ανάκαμψη της οικονομίας είναι τώρα δυνατή και αντί να δίνουμε έμφαση στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προς την Ευρωζώνη και στις αναλύσεις περί βιωσιμότητας του χρέους, που εξυπηρετούν τις πολιτικές επιλογές του πυρήνα της Ευρωζώνης για την Ελλάδα δεδομένων των καθυστερήσεων και των ολιγωριών στην εφαρμογή του Μνημονίου, καλό θα ήταν να διαπραγματευθούμε την άμεση εισροή των κατανεμημένων ήδη πόρων του πακέτου διάσωσης».

«Οι σκληρές προσπάθειες» τονίζει το Δελτίο, « δημοσιονομικής εξυγίανσης των τελευταίων 2,5 ετών έχουν αρχίσει πλέον να αποδίδουν καρπούς. Η πολύ ικανοποιητική εκτέλεση του Προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης (ΓΚ) στο 7μηνο Ιαν.-Ιούλ. 2012 είναι αψευδής μάρτυς ότι η δημοσιονομική προσαρμογή έχει πλέον αποκτήσει μία εξαιρετικά ευνοϊκή δυναμική, που θα επιταχυνθεί όταν αρχίσει και η ανάκαμψη της οικονομίας«

»Από τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπ. Οικονομικών εκτιμάται ότι το πρωτογενές έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης περιορίστηκε σημαντικά στα € 480 εκατ. στο 7μηνο. Ιαν.-Ιούλ.’12, από € 4,7 δις στο 7μηνο του 2011. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει εκ νέου τις εκτιμήσεις μας για εμφάνιση θετικού πρωτογενούς πλεονάσματος της ΓΚ, ύψους άνω του 0,5% του ΑΕΠ, από το 2012 έναντι πρωτογενούς ελλείμματος ύψους € 2,05 δις (-1,0% του ΑΕΠ) που προβλέπει ο επικαιροποιημένος Προϋπολογισμός 2012 (Π2012).»

Το δελτίο της Τράπεζας σχετικά με τις αναλύσει του ΚΕΠΕ για το χρέος τονίζει ότι «αναλύσεις όπως αυτές του ΚΕΠΕ με αρνητικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας και την βιωσιμότητα του χρέους στην περίοδο μέχρι το 2020, αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη περί το δέον γενέσθαι και αντιστρατεύονται την προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής καθώς επιβεβαιώνουν την ματαιότητα των πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται».

Σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών για τα σενάρια της πορείας του ελληνικού χρέους αναφέρει ότι «η εξέλιξη που προβλέπει το ΚΕΠΕ μπορεί πράγματι να συμβεί αν οι ελληνικές κυβερνήσεις έως το 2020 λειτουργήσουν με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή πτώση του ΑΕΠ και τη μεγαλύτερη δυνατή διόγκωση του δημοσίου χρέους της χώρας, μια υπόθεση που είναι μάλλον άτοπη». Ωστόσο αν υπήρχε το ενδεχόμενο να επαληθευτούν οι εκτιμήσεις του ΚΕΠΕ για την εξέλιξη του ΑΕΠ έως το 2020, τότε το πρόβλημα της χώρας δεν θα ήταν η αύξηση του δημοσίου χρέους της, η οποία έτσι κι αλλιώς θα ήταν χωρίς καμιά σημασία. Το πρόβλημα θα ήταν ότι αν αφηνόταν η οικονομία να σημειώσει νέα σημαντική πτώση του ΑΕΠ κατά -2,5% το 2013 και κατά -1,5% το 2014, τότε η ανεργία θα έχει ανέλθει ήδη στο 30% στο τέλος του 2014. Γενικά, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι μια νέα πτώση του ΑΕΠ κατά -2,5% το 2013 (μετά την σωρευτική πτώση του κατά -18,5% στην περίοδο 2008-2012) θα είναι πολύ πιο οδυνηρή, όσον αφορά τις επιπτώσεις της στην κοινωνία, από την πτώση του ΑΕΠ κατά -6,9% το 2011».

Επίσης το εβδομαδιαίο δελτίο της Τράπεζας σχετικά με τις δυνατότητες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας υποστηρίζει ότι «υπάρχουν και ενέργειες που δεν απαιτούν χρηματοδότηση από το κράτος. Απαιτούν, όμως, ένα διαφορετικό πρότυπο οικονομικής οργάνωσης. Πρέπει να πάψει ο κρατικός πατερναλισμός να ευνουχίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία, ιδίως σε τοπικό επίπεδο. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να παραχωρηθεί ο χωροταξικός σχεδιασμός και η διαχείριση πόρων για επιδοτήσεις ιδιωτικών επενδύσεων στις περιφέρεις. Η προσέλκυση επενδύσεων θα πρέπει να είναι ευθύνη και αποτέλεσμα ενεργειών και πρωτοβουλιών σε τοπικό επίπεδο. Οι δυνητικές παράπλευρες επενέργειες μιας τέτοιας κίνησης δεν πρέπει να εμποδίζουν την ισχυρή άνθηση της οικονομικής δραστηριότητας που μπορεί να προκύψει, και την οποία δεν έχουμε καν φαντασθεί. Είναι προτιμότερο να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που δημιουργεί η οικονομική δραστηριότητα παρά να μην υπάρχουν προβλήματα σε ένα περιβάλλον ύφεσης και αποτελμάτωσης.

Θα μπορούσε, επίσης, να δοθεί η δυνατότητα πρόσθετης φορολόγησης στις τοπικές κοινωνίες ώστε οι πολίτες να νοιώσουν υπεύθυνοι για τις τύχες τους και να μην περιμένουν σχεδόν τα πάντα, όπως γίνεται σήμερα, από το κέντρο. Έτσι θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί ταυτόχρονα και το πρόβλημα της φοροδιαφυγής, καθώς οι τοπικοί άρχοντες αργά ή γρήγορα θα διαπιστώσουν ότι «λεφτά υπάρχουν» μόνο στο πλαίσιο μιας χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης στο τοπικό επίπεδο»

Διαβάστε ολόκληρο το Δελτιο της Alpha Bank

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk