«Κίτρινος» συνδικαλιστικός «εμφύλιος» στην Αττική

Σύννεφα «εμφυλίου» πολέμου εμφανίζονται στα Ταξί της Αττικής, καθώς η ενεργοποίηση ενός νέου σωματείου αυτοκινητιστών, του Συνδικάτου Ιδιοκτητών Ταξί Πειραιά (ΣΙΤΑΠ), προκαλεί την ρήξη με το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ)

Σύννεφα «εμφυλίου» πολέμου εμφανίζονται στα Ταξί της Αττικής, καθώς η ενεργοποίηση ενός νέου σωματείου αυτοκινητιστών, του Συνδικάτου Ιδιοκτητών Ταξί Πειραιά (ΣΙΤΑΠ), προκαλεί την ρήξη με το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ).

Την Τετάρτη ο ΣΑΤΑ, του οποίου πρόεδρος είναι ο κ. Θύμιος Λυμπερόπουλος, σε ανακοίνωσή με τίτλο «Θα σπάσει το απόστημα», σημειώνει ότι «οι κατακτήσεις του κλάδου τα τελευταία χρόνια έχουν όλες την σφραγίδα του ΣΑΤΑ».

«Το συνδικάτο μας ήταν είναι και θα είναι ο θεματοφύλακας των συμφερόντων όλων των ιδιοκτητών ταξί. Γι αυτό δημιουργήθηκε και αυτό υπηρετεί. Αυτοί που φτιάχνουν σωματείο για λογαριασμό τους δεν υπηρέτησαν ποτέ τον κλάδο και φυσικά δεν θα το κάνουν ούτε τώρα. Ωστόσο είναι μια καλή κάλυψη για τα πειθαρχικά τους», σημειώνεται.

Η διοίκηση του ΣΑΤΑ υπογραμμίζει το έργο που έχει κάνει στον Πειραιά («διαγραμμίστηκαν 16 νέες πιάτσες και μπήκε μια σειρά σε όλες τις πιάτσες στο λιμάνι»), ξεκαθαρίζει ότι «όλοι οι ταξιτζήδες της Αττικής έχουν δικαίωμα να δουλέψουν σε οποιοδήποτε σημείο της πρωτεύουσας» και επισημαίνει ότι «κανείς δεν μπορεί να τους αποκλείσει».

Αφήνει ωστόσο σοβαρά υπονοούμενα. «Το ΣΑΤΑ έχει ζητήσει-απαιτήσει από όλες τις αρμόδιες αρχές την επανεξέταση της ειδικής άδειας όλων των αλλοδαπών οδηγών», τονίζει. «Όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις δεν έχουν καμιά θέση ανάμεσά μας. Είναι ντροπή να γινόμαστε μάρτυρες βίαιων και αισχρών συμπεριφορών από ανθρώπους που φιλοξενούνται στην πατρίδα μας. Και για να τελειώνουμε, είναι αυτοσκοπός πλέον να σπάσει το απόστημα που δημιουργούν κάποιοι με τριτοκοσμική συμπεριφορά και αντιδράσεις που δεν μειώνουν μόνο τον εαυτό τους αλλά την συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων μας».

«Σφήνα» από νέο σωματείο

Η ανακοίνωση του ΣΑΤΑ, στην οποία κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι «φωτογραφίζονται» μέλη του ΣΙΤΑΠ, έρχεται μία μέρα πριν από την προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου του νέου σωματείου, του οποίου πρόεδρος είναι ο κ. Χαράλαμπος Στέκας, η οποία θα δοθεί την Πέμπτη στον Πειραιά.

Το νέο συνδικαλιστικό σωματείο, που ιδρύθηκε την Άνοιξη του 2012 και απευθύνεται στους αυτοκινητιστές όλης της Αττικής, στην ιδρυτική του διακήρυξη καταγγέλλει το ΣΑΤΑ για «αλαζονική και μονοπωλιακή συμπεριφορά» επί πενταετία, υπογραμμίζει «την ανικανότητά του να ανταποκριθεί στις ανάγκες και στα προβλήματα του κλάδου» και υποστηρίζει ότι «έχασε τον προσανατολισμό του, τις αρχές και τις αξίες που πρέπει να υπηρετεί ένα συνδικάτο».

Το ΣΙΤΑΠ επισημαίνει ότι το ΣΑΤΑ «συνεδριάζει κάθε πέντε μήνες», δεν λαμβάνει αποφάσεις «αλλά ανακοινώνονται τα πεπραγμένα του προεδρείου» και σημειώνει ότι «μοιρολατρικά και αμήχανα οι σύμβουλοι της μειοψηφίας παρακολουθούν ανήμποροι την κατάσταση».

Μάλιστα, χαρακτηρίζει τα «προεδρικά γραφεία» του κ. Λυμπερόπουλου ως «μυστικά ιερατεία», επισημαίνει ότι οι αυτοκινητιστές «δεν ενημερώνονται για τις ενέργειες και τα προβλήματα του κλάδου» και ότι ζουν «μέσα στο σκοτάδι, το άγχος και την αβεβαιότητα», υπογραμμίζει ότι οι γενικές συνελεύσεις «κατακλύζονται από επιλεγμένους συναδέλφους» και καταγγέλλει το ΣΑΤΑ για «απειλές, ύβρεις, συκοφαντίες, ψέματα και εκβιασμούς».

Το ΣΙΤΑΠ σημειώνει ότι το ΣΑΤΑ «δεν έχει ζωή και μέλλον», καθώς πρόκειται για ένα «γερασμένο, ρουσφετολογικό, κομματικό και χρεωκοπημένο, παλαιομοδίτικο σωματείο», χαρακτηρίζοντας δε τον κ. Λυμπερόπουλο ως ανήκοντα σε έναν «κομματικό κι επιζήμιο τύπο συνδικαλιστών».

Νέες πιάτσες ταξί ζητούν οι αυτοκινητιστές
Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί και Αγοραίων (ΠΟΕΙΑΤΑ, σε συνάντηση που είχε την Τρίτη το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί με τον γενικό γραμματέα Μεταφορών του υπουργείου Υποδομών, κ. Νίκο Σταθόπουλο τονίστηκε ότι «ο πρόσφατος νόμος για τα ταξί είναι πλήρης και δεν υφίσταται θέμα επανεξέτασης του».

«Αυτό που απαιτείται -και θα γίνει- είναι η έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την πλήρη εφαρμογή του Ν. 4070/2012», αναφέρει η ανακοίνωση κι επισημαίνει ότι «αποφασίστηκε, η συνεργασία υπουργείου, ΟΑΣΑ, ΣΑΤΑ με σκοπό την άμεση δημιουργία σταθμών στάθμευσης ταξί (πιάτσες) σε όλη την Αττική».

Παράλληλα, οι αυτοκινητιστές είχαν συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη για το θέμα της μεταφοράς μαθητών και, σύμφωνα με την ΠΟΙΕΑΤΑ, θα υπογραφεί Προεδρικό Διάταγμα που θα παρατείνει τις υφιστάμενες συμβάσεις των μαθητικών δρομολογίων.

Επίσης, οι αυτοκινητιστές συναντήθηκαν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης για το ζήτημα των διώξεων των ιδιοκτητών ταξί , που εκκρεμούν από τις απεργιακές κινητοποιήσεις του 2011. Σύμφωνα με την ΠΟΙΕΑΤΑ, τόσο ο υπουργός κ. Αντώνης Ρουπακιώτης όσο και ο υφυπουργός, κ. Κώστας Καραγκούνης «παραδέχτηκαν το δίκαιο αίτημά μας και υποσχέθηκαν ότι θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να τελειώσει οριστικά αυτό το ζήτημα».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk