Σχολεία και ΑΕΙ στη συνάντηση Βενιζέλου-Αρβανιτόπουλου

Μια ώρα διήρκεσε η συνάντηση του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα Τετάρτη το κτίριο του Αμαρουσίου για να ενημερωθεί για την έναρξη του νέου σχολικού έτους, την εφαρμογή του νέου Νόμου Πλαισίου για τα πανεπιστήμια, και τις αλλαγές που σχεδιάζονται στα γενικά αλλά και τα επαγγελματικά λύκεια.

Ο κ. Βενιζέλος βγαίνοντας από το γραφείο του υπουργού Παιδείας, σημείωσε ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο νέος νόμος στα πανεπιστήμια, ενώ χρειάζεται συναίνεση και αποφασιστικότητα για την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Ο υπουργός Παιδείας από την πλευρά του έδωσε έμφαση στις σχεδιαζόμενες αλλαγές στα σχολεία και στην ανάγκη συναίνεσης για την επίτευξή τους. Μίλησε επίσης για το ρόλο των εκπαιδευτικών που, όπως είπε, εργάζονται με αυταπάρνηση σε δύσκολο περιβάλλον.

«Θέλουμε να προχωρήσουν όλες οι αλλαγές που θα μας επιτρέψουν να γίνουμε μια χώρα που πιστεύει στους νέους, τις δυνατότητές του και το διανοητικό κεφάλαιο που έχει και αυτό ξεκινάει από το νηπιαγωγείο και το κρίσιμο σημείο είναι το λύκειο και γι’ αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία να προχωρήσουν οι νομοθετικές αλλαγές και για το νέο λύκειο και την πρόσβαση στην τριτοβάθμια και την τεχνολογική εκπαίδευση» δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Βενιζέλος.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ ανέφερε ότι με τις προτάσεις που υποβλήθηκαν κατά τη συνάντηση, «ενθαρρύναμε την ηγεσία του υπουργείου ώστε να προχωρήσουν τα θέματα αυτά».

«Θέλαμε να βεβαιωθούμε ότι έχουν γίνει όλες οι προετοιμασίες, ότι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές είναι στη θέση τους ότι τα σχολεία είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους μαθητές και ότι τα βιβλία τους περιμένουν», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος. Οπως ανέφερε, εξετάστηκαν επίσης όλα τα θέματα που αφορούν στην υποστήριξη του εκπαιδευτικού έργου από τους δήμους.

Σχετικά με τα πανεπιστήμια, σημείωσε ότι πρέπει να έχουν μια φυσιολογική καλή χρονιά «παρά τα προβλήματα που αναμφίβολα υπάρχουν λόγω της δημοσιονομικής δυσκολίας». Πρόσθεσε ακόμη ότι πρέπει να στηριχτεί το ελληνικό, δημόσιο και διεθνώς ανταγωνιστικό και αξιόπιστο πανεπιστήμιο, η ποιότητα του οποίου όπως είπε, κρίνεται όταν οι πτυχιούχοι του πηγαίνουν στο εξωτερικό και νιώθουν ότι είναι ικανοί και με ανταγωνιστικό τρόπο να παρακολουθήσουν μεταπτυχιακές σπουδές και να διακριθούν.

«Αλλά πρέπει ο νέος νόμος να εφαρμοστεί ως θεσμική εγγύηση της αξιοκρατίας, της αξιοπιστίας και της διεθνούς ανταγωνιστικότητας του ελληνικού πανεπιστημίου και νομίζω θα προχωρήσουμε με συναίνεση αλλά και αποφασιστικότητα προς την κατεύθυνση αυτή», είπε ο κ. Βενιζέλος.

Ο υπουργός Παιδείας από την πλευρά του χαρακτήρισε την προετοιμασία του υπουργείου για να ξεκινήσει και να εξελιχθεί καλά η σχολική χρονιά ως «μάχη του αυτονόητου». Επανέλαβε ότι τα βιβλία θα είναι στη θέση τους με την έναρξη του σχολικού έτους αν και, όπως αναφέρουν σύλλογοι εκπαιδευτικών και γονέων, σε πολλές περιπτώσεις τα βιβλία τα μεταφέρουν λίγα λίγα οι ίδιοι οι καθηγητές με τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα. Ο κ. Αρβανιτόπουλος δήλωσε ακόμη ότι «προσπαθούμε όσο το δυνατό περισσότερο να ανταποκριθούμε στις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών με τα λιγότερο δυνατά κενά».

Ο κ. Αρβανιτόπουλος ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ για τις προτεραιότητες του και όλες τις μεγάλες αλλαγές που σχεδιάζει το υπουργείο και στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης, «προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις και οι παθογένειες του παρελθόντος».

«Είμαστε σε ανοικτή γραμμή και συνεννόηση, με συναίνεση να προχωρήσουμε όλες τις αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν όλες ταυτόχρονα, γιατί ο πολιτικός χρόνος είναι συμπυκνωμένος, οι αδυναμίες είναι τεράστιες και όλα αυτά σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον» δήλωσε.

Κατέληξε δε λέγοντας ότι όλα αυτά γίνονται δυνατά με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών «που στη συντριπτική τους πλειοψηφία τελούν τα καθήκοντά τους με αυταπάρνηση σε πολύ δύσκολες συνθήκες και συμβάλουν σε αυτή την πορεία ανάκαμψης της χώρας που δεν μπορεί να έρθει χωρίς την ανάκαμψη του εκπαιδευτικού συστήματος».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk