Focus: « Γ. Παπανδρέου – Ο πολιτικός της καλοπέρασης»

Ο φετινός Σεπτέμβρης θα είναι πολύ διαφορετικός από το παρελθόν: έναρξη της βουλευτικής περιόδου ήδη από τον Αύγουστο, διαδηλώσεις ήδη από τον Αύγουστο, ο Πρωθυπουργός δεν θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη ομιλία του στην Θεσσαλονίκη.

Ο φετινός Σεπτέμβρης θα είναι πολύ διαφορετικός από το παρελθόν: έναρξη της βουλευτικής περιόδου ήδη από τον Αύγουστο, διαδηλώσεις ήδη από τον Αύγουστο, ο Πρωθυπουργός δεν θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη ομιλία του στην Θεσσαλονίκη.

Η οικονομική κρίση αφήνει τα σημάδια της. Δεν το βλέπουν όμως όλοι αυτό. Για παράδειγμα, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Ο σοσιαλιστής πολιτικός ήδη από το 2010 είχε εξοργίσει τους Έλληνες, όταν είχε παρακαλέσει το ΔΝΤ και τις χώρες της Ευρωζώνης να βοηθήσουν την Ελλάδα, ο ίδιος όμως έκανε 40ήμερες διακοπές.

Μετά από την παραίτηση από το αξίωμά του τον Νοέμβριο του 2011 δεν ασχολήθηκε καθόλου με την βουλευτική του έδρα, αλλά έκανε διακοπές 45 ημερών σε πολυτελή ξενοδοχεία στα ελληνικά νησιά.

Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η έκπληξη, όταν την περασμένη εβδομάδα κατέθεσε αίτημα παροχής αδείας στο κοινοβούλιο για να ταξιδέψει μαζί με τους πρώην Υπουργούς Π. Μπεγλίτη και Γ. Μανιάτη στο Κέηπ Τάουν της Ν. Αφρικής για την συνάντηση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, της οποίας είναι Πρόεδρος. Με γέλιο και την επισήμανση, ότι ο Παπανδρέου έτσι και αλλιώς κάνει συνεχώς διακοπές, η άδεια εγκρίθηκε. «Θα γυρίσει πίσω, έτσι δεν είναι;», σχολίασε ένας βουλευτής.

Το κόμμα του Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ, παλεύει εν τω μεταξύ για να μην πέσει στην αφάνεια. Τα ποσοστά δημοφιλίας έπεσαν σε μονοψήφια νούμερα, ενώ τα χρέη έχουν φτάσει στα 11,2 εκατομμύρια ευρώ. Ο Παπανδρέου δεν κινδυνεύει, σχολιάζει σκωπτικά το περιοδικό: μπορεί με τις εμφανίσεις του ως επισκέπτης ομιλητής να βελτιώσει την βουλευτική του αποζημίωση. Γύρω στα 40.000 Ευρώ θα λάβει μέσω της Harvey Walker Agency στις αρχές Οκτωβρίου για μία ομιλία σε ένα συνέδριο στην Κύπρο.

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται ενώπιον μία τεράστιας δοκιμασίας, καθώς πρέπει, όχι μόνον να εφαρμόσει ένα πακέτο περικοπών ύψους 11,5 δις ευρώ, αλλά και να προστατεύσει την με 120 εκατομμύρια ευρώ χρεωμένη Νέα Δημοκρατία από την καταστροφή.

Επιπλέον, θα πρέπει να καταπολεμήσει την οικογενειοκρατία στο κόμμα. Αυτή είναι ευρέως διαδεδομένη, όπως καταδεικνύουν οι περιπτώσεις του Γ. Τραγάκη και του Β. Πολύδωρα με τους διορισμούς συγγενικών τους προσώπων στο Κοινοβούλιο. Ο συνάδελφός τους στο ίδιο κόμμα Α. Γεωργιάδης δεν βρίσκει σε αυτά τίποτε το μεμπτό: «Γιατί εκνευρίζονται όλοι, ο Πολύδωρας εδικαιούτο να προσλάβει πέντε άτομα και προσέλαβε μόνον την κόρη του. Άλλοι έχουν προσλάβει όλη τους την οικογένεια», φώναξε στο μικρόφωνο μίας τηλεοπτικής εκπομπής.

Εκνευρισμό δημιουργούν στον Σαμαρά και μερικοί νέοι του υπουργοί. Ο Σαμαράς θέλει να τους επιπλήξει, καθώς, λόγω της σύγκρουσής τους με ομάδες συμφερόντων, θέλουν να αποκλίνουν από την συμφωνηθείσα πολιτική.

Σύμφωνα με τα ελληνικά ΜΜΕ, η λίστα είναι μακρά: πρόκειται για τον Υπουργό Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη, τον υπουργό ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλη, τον υπουργό εθνικής άμυνας Π. Παναγιωτόπουλο, τον υπουργό περιβάλλοντος Ευ. Λιβιεράτο, τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης Αθ. Τσαφτάρη, τον υπουργό δικαιοσύνης Α. Μανιτάκη και τον υφυπουργό οικονομικών Ν. Μηταράκη.

Ο υπουργός υγείας Α. Λυκουρέντζος ο ίδιος προσπαθεί να ξεκαθαρίσει την κατάσταση στο υπουργείο του. Ο Λυκουρέντζος εξέθεσε την υφυπουργό, προερχόμενη από την ΔΗΜΑΡ Φ. Σκοπούλη. Η υφυπουργός ζήτησε από το ΚΕΕΛΠΝΟ στις 24 Αυγούστου να αποκτήσει χωρίς διαγωνισμό τεστ γρήγορων αποτελεσμάτων από μία διεθνή φαρμακευτική εταιρία με κόστος 300.000 Ευρώ.

Η εταιρία σχετίζεται με τον σύζυγό της, καθηγητή πανεπιστημίου, ο οποίος τα τελευταία έξι χρόνια έχει χρηματοδοτηθεί από την εταιρία με 365.000 ευρώ για την διεξαγωγή ερευνών. Το ΚΕΕΛΠΝΟ αγνόησε την εντολή της υφυπουργού, δημοσιεύοντας, προφανώς κατόπιν συμφωνίας με τον Λυκουρέντζο, τους λόγους των αντιρρήσεών της. Τα τεστ τα απέκτησε το Υπουργείο Υγείας τελικά από άλλες δύο εταιρίες, οι οποίες τα προσέφεραν δωρεάν.

Για την αμφίβολη πολιτική αξιοποίησης του δημοσίου χρήματος κατηγορείται και το ΑΠΘ. Προς το παρόν, μόνον ορισμένες λεπτομέρειες έχουν γίνει γνωστές, όπως ότι ο πρύτανης πέταξε με έξοδα του Πανεπιστημίου στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να βρεθεί στον γάμο της γραμματέως του.

Η σχετική δαπάνη των 1642,88 Ευρώ καταχωρήθηκε στα βιβλία τον περασμένο Ιούνιο με τον τίτλο «Διεύρυνση, Ανάπτυξη και Διαφήμιση για τις διεθνείς σχέσεις του ΑΠΘ». Η ηθοποιός Ν. Δραγούμη έλαβε ως δώρο από το Πανεπιστήμιο ένα κινητό τηλέφωνο, αξίας 699 ευρώ.

Τώρα εκφράζονται φόβοι ότι έχει γίνει κατασπατάληση δημόσιου χρήματος σε μεγάλη έκταση. Γι’ αυτόν τον σκοπό εξετάζονται δαπάνες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, τα οποία πληρώθηκαν στο πλαίσιο ανακαίνισης

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk