Η Ευρώπη και η Ε.Ε. επέστρεψαν στον δρόμο της διπλωματίας. Οι αρχηγοί των χωρών που αντιμετωπίζουν σοβαρή οικονομική κρίση, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία, ξαναβρέθηκαν εκεί όπου γεννήθηκε η ιδέα της ενωμένης Ευρώπης. Δηλαδή, στην αλληλεγγύη και στην αναζήτηση λύσεων σε πολιτικό επίπεδο, πέρα από ανταγωνισμούς και μονομερή κέρδη του ενός από την κρίση του άλλου.

Σε αυτόν, λοιπόν, τον δρόμο της διπλωματίας, ξεκινά την Πέμπτη στη Φραγκφούρτη η συνεδρίαση των μελών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο Μάριο Ντράγκι αναδεικνύεται, θέλοντας και μη, σε «σούπερ σταρ» των εξελίξεων και της προσπάθειας να διασωθεί το ευρώ.

Η εβδομάδα ξεκίνησε με τις συναντήσεις της Μέρκελ με τον Φαν Ρομπάι στο Βερολίνο και του Μάριο Μόντι με τον Φρανυοσά Ολάντ στη Ρώμη. Η Μέρκελ θα μεταβεί την Πέμπτη στη Μαδρίτη για να συνομιλήσει με τον Μαριάνο Ραχόι. Την ίδια ημέρα ο «Σούπερ Μάριο» θα αναφέρει τα αποτελέσματα των συνομιλιών του με το Γάλλο Πρόεδρο και τη Γερμανίδα Καγκελάριο στον Μανουέλ Μπαρόζο.

Ακόμη:
– Στο Λονδίνο πηγαίνει ο Φρανσουά Ολάντ για να συναντήσει τον Ντέιβιντ Κάμερον.
– Πριν από την Αθήνα, ο Φαν Ρομπάι, συναντήθηκε με τον Ολάντ στο Παρίσι.
– Στο τέλος της εβδομάδας ο Μόντι θα υποδεχθεί στο Τσερνόμπιο τον Βέλγο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εβδομάδα που διανύουμε συνεχίζεται με τη συνεδρίαση της ΕΚΤ όπου ο Ντράγκι, έχοντας πάρει τις αποφάσεις του να βοηθήσει την Ισπανία και την Ιταλία, πηγαίνει κόντρα στα «Γεράκια της Μπούντεσμπανκ». Αναμένεται να ανακοινώσει τους όρους της αγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, μάλλον στις 12 Σεπτεμβρίου, όταν και αναμένεται η απόφαση του ανώτατου γερμανικού δικαστηρίου (Καρλσρούη) για την έγκριση της βοήθειας του ταμείου.

Σε αυτόν τον ευρωπαϊκό διπλωματικό χάρτη, είναι πλέον ολοφάνερη η παρουσία της Ελλάδας με τις αλλεπάλληλες συναντήσεις του Αντώνη Σαμαρά με Μπαρόζο, Γιούνκερ, Μέρκελ, Ολάντ. Την Παρασκευή ο έλληνας Πρωθυπουργός θα δεχθεί στο Μαξίμου τον πρόεδρο της Ε.Ε. Χέρμαν Φαν Ρομπάι προκειμένου να δοθεί η πρώτη ουσιαστική και κρίσιμη εικόνα των ελληνικών μεταρρυθμίσεων πριν από την έκθεση της Τρόικας στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Στην Ευρώπη μιλούν γι’ αυτή την επιστροφή στη διπλωματία. Αρκετοί παρομοιάζουν τις συναντήσεις αυτές με «γάμους της χρονιάς», άλλοι τις χαρακτηρίζουν ως «πολιτικές συσκέψεις του αιώνα», δεν είναι λίγοι και εκείνοι που μιλούν για «διπλωματία της κρίσης».

Σε κάθε περίπτωση, γεγονός είναι ότι η Ε.Ε. βρίσκεται μπροστά σ΄ ένα δύσκολο σταυροδρόμι. Πλέον, μόνο αν πρυτανεύσει η λογική -και η Γερμανία ρίξει νερό στο κρασί της- το ευρώ και οι χώρες που κινδυνεύουν περαιτέρω με ύφεση, θα βρουν διέξοδο. Άλλωστε η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις 22-23 Νοεμβρίου, και αυτή του Δεκεμβρίου, θα καταδείξουν πόσο έτοιμη είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση να παραμείνει ενωμένη και αρραγής.