Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα δημιουργήσει και νομικά προβλήματα

Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν μία πολύ σοβαρή εξέλιξη, όσο και αν στην καθημερινότητα στη Γερμανία ή οι γερμανικές εφημερίδες συχνά την αντιμετωπίζουν με χιουμοριστική ή σκωπτική διάθεση. Ακόμα και Αμερικανικές επιχειρήσεις διαθέτουν σχέδια ανάγκης, σε περίπτωση που ένα τέτοιο σενάριο λάβει σάρκα και οστά.

Τι γίνεται όμως με τις γερμανικές επιχειρήσεις και ιδίως με αυτές που φέρουν τον τίτλο του «Παγκόσμιου Πρωταθλητή των εξαγωγών»; Γι’ αυτές μία έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη ή η κατάρρευση της Νομισματικής Ένωσης θα είχαν και πολύ σημαντικές νομικές συνέπειες. «Αν το ευρώ σταματήσει να υπάρχει, θα δημιουργηθεί ένα τεράστιο διοικητικό βάρος. Για τις επιχειρήσεις θα ήταν δύσκολο να ελέγξουν την κατάσταση» προειδοποιεί ο Μαξ Φάλκενμπεργκ, εταίρος στην εταιρία Συμβούλων Επιχειρήσεων Roland Berger.

Εταιρίες με εξαγωγικές σχέσεις και μονάδες παραγωγής στην Ελλάδα δεν θα είχαν να αντιμετωπίσουν μόνον βραχυπρόθεσμα την ανάγκη πληρωμής μισθών και προμηθευτών στο νέο νόμισμα. «Θα έπρεπε να προχωρήσουν σε μία εκ νέου εκτίμηση της συνολικής οικονομικής εικόνας σε πιθανότατα αβέβαιες συναλλαγματικές ισοτιμίεςς» προσθέτει.

Σε αντίθεση όμως με τις αμερικανικές επιχειρήσεις, οι γερμανικές παρουσιάζονται ιδιαίτερα συγκρατημένες και δεν θέλουν ή δεν μπορούν να πουν τίποτε σχετικά με τα πιθανά σενάρια κρίσης. Ακόμα και στην εταιρία τύπωσης χαρτονομισμάτων του Μονάχου Giesecke & Devrient, η οποία θα μπορούσε να επωφεληθεί από την κρίση, η κατάρρευση του ευρώ δεν αποτελεί πιθανό θέμα.

Οι ειδικοί συνιστούν πάντως στους Γερμανούς να ασχοληθούν επειγόντως με την επεξεργασία πιθανών σεναρίων, καθώς η κατάρρευση του ευρώ συνδέεται με σαφείς νομικές περιπλοκές. «Από τη στιγμή που μία χώρα εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα, ο δανειστής μπορεί να εξαναγκαστεί να λάβει ένα νέο, πιθανότατα υποτιμημένο νόμισμα», δηλώνει ο Πέτερ Έτζμπαχ, εταίρος στην δικηγορική εταιρία της Κολονίας Oppenhoff & Partner. Προκειμένου, λοιπόν, μία γερμανική εξαγωγική εταιρία να μη λάβει δραχμές, θα πρέπει στις συμβάσεις που υπογράφει να εξασφαλίζει ότι η πληρωμή θα γίνεται στο νόμισμα που κυκλοφορεί στη Γερμανία. Αυτό είναι πιο εύκολο να το λέει κανείς παρά να το κάνει, καθώς κανένας νομικός δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πώς θα πρέπει να διατυπωθούν οι σχετικές ρήτρες, με δεδομένο ότι η έξοδος μίας χώρας από την ευρωζώνη δεν προβλέπεται από τις Συνθήκες της ΕΕ.

Κατά τον Έτζμπαχ, η ρεαλιστική λύση είναι οι ρήτρες προσαρμογής της τιμής. Αν, σε περίπτωση ανάγκης, τέτοιες ρήτρες θα μπορέσουν να ισχύσουν, είναι αβέβαιο. Είναι άλλωστε πιθανόν, η ΕΕ να θελήσει να βοηθήσει την Ελλάδα με την εξυγίανση των οικονομικών της, επιτρέποντας στην χώρα να αποπληρώσει τα χρέη της σε δραχμές.

Σε περίεργη θέση μπορεί να βρεθούν και επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν συντάξει τις εμπορικές τους συμβάσεις κατά το αγγλοσαξονικό πρότυπο, προβλέποντας τις πληρωμές όχι σε Ευρώ, αλλά στο «κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα». Αν ένα κράτος αποχωρήσει από την ευρωζώνη, αυτόματα τίθεται το ερώτημα κατά πόσον το ευρώ εξακολουθεί να θεωρείται «κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα». Προκειμένου να αποφευχθούν δυσκολίες, χρειάζονται έγκαιρες τροποποιήσεις στις συμβάσεις. Όποιος όμως θέλει να προχωρήσει σε τροποποιήσεις, χρειάζεται και τη συναίνεση της άλλης πλευράς, δηλαδή εν προκειμένου της ελληνικής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk