FT Deutschland : Το… κρύωμα στην ευρωζώνη γίνεται… γρίπη

Η επιστροφή στην καθημερινότητα της ευρωζώνης ξεκινά με κακές ειδήσεις, καθώς ο μηχανισμός βοήθειας θα δεχθεί και νέες αιτήσεις βοήθειας. Αντί της «ήπιας ύφεσης», την οποία προέβλεπε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γι’ αυτήν τη χρονιά, υπάρχει ο κίνδυνος μίας έντονης ύφεσης.

Η επιστροφή στην καθημερινότητα της ευρωζώνης ξεκινά με κακές ειδήσεις, καθώς ο μηχανισμός βοήθειας θα δεχθεί και νέες αιτήσεις βοήθειας. Αντί της «ήπιας ύφεσης», την οποία προέβλεπε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γι’ αυτήν τη χρονιά, υπάρχει ο κίνδυνος μίας έντονης ύφεσης.

Η ανεργία σε πολλές χώρες φτάνει σε επίπεδα-ρεκόρ, ενώ ακόμα και ο μέχρι τώρα κινητήρας της Ευρώπης, η Γερμανία, δεν αρκεί για τη σταθεροποίηση της οικονομίας. Όμως, η τήρηση των κανόνων σταθερότητας και το κριτικό βλέμμα των επενδυτών επιβάλλουν περαιτέρω μέτρα λιτότητας, τα οποία επιβάλλονται εις βάρος της ανάπτυξης της οικονομίας. Η Moody’s μάλιστα απείλησε την ΕΕ με απώλεια της άριστης πιστοληπτικής της ικανότητας. Αυτό βέβαια δεν έχει ιδιαίτερη πρακτική σημασία, καθώς οι θεσμοί της ΕΕ δεν μπορούν να χρηματοδοτούνται λαμβάνοντας δάνεια.

Η Σλοβενία είναι το έκτο κράτος από τα 17 της Ευρωζώνης, το οποίο πιθανόν θα χρειαστεί εξωτερική βοήθεια. Η Ισπανία το φθινόπωρο θα λάβει τα πρώτα κεφάλαια από το εγκριθέν το καλοκαίρι πακέτο βοήθειας των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για το τραπεζικό της σύστημα και μάλλον θα αιτηθεί βοήθειας και για την έκδοση ομολόγων.

Την ίδια ώρα η Κύπρος διαπραγματεύεται ένα πακέτο βοήθειας, ενώ Ελλάδα και Πορτογαλία μπορεί να χρειαστούν επιπρόσθετα κεφάλαια. Από τις χώρες που έχουν χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό βοήθειας, μόνον η Ιρλανδία έχει ελπίδες να επιστρέψει το 2013 πλήρως στις αγορές, εφόσον βέβαια δεν της αλλάξει τα σχέδια η ύφεση.

Πάντως, η παρατηρούμενη από τις αρχές της χρονιάς διαίρεση της Ευρώπης, φαίνεται να παγιώνεται το καλοκαίρι. Οι αγορές κατέταξαν το Βέλγιο και την Γαλλία, των οποίων τα Spreads είχαν εκτιναχθεί στα τέλη του 2011, στο σταθερό κομμάτι της ευρωζώνης. Το Βέλγιο τα κατάφερε με ένα πρόγραμμα περικοπών, το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί.

Η μεγαλύτερη προσπάθεια λιτότητας αναμένεται να υπάρξει στην Γαλλία, όπου για να επιτευχθεί ο στόχος του ελλείμματος του 3% την επόμενη χρονιά, θα χρειαστούν περικοπές ή αύξηση των εσόδων της τάξης των 33 ή 45 δις ευρώ, αν προκύψει μεγάλη ύφεση.

Η Ολλανδία έχει ήδη αποφασίσει μεγάλες περικοπές, την ώρα που Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία και Ελλάδα μειώνουν περαιτέρω τις δαπάνες τους. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την ύφεση, όπως καταδεικνύει η μεγάλη μείωση των γερμανικών εξαγωγών σε αυτές τις χώρες.

«Η ευημερία βρίσκεται υπό πίεση», δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ για τα νομισματικά θέματα Όλι Ρεν οι προοπτικές «δεν είναι και πολύ ευοίωνες», θεωρεί το μέλος της ΕΚΤ, Γιεργκ Άσμουσεν. Διάφοροι δείκτες, όπως ο μεταποιητικός δείκτης PMI προβλέπουν μία σαφή παράταση της ύφεσης και μετά τον χειμώνα. Η γαλλική τράπεζα Société Générale προχώρησε σε δραστική προς τα κάτω αναθεώρηση της πρόγνωσής της για το 2013.

Πλέον, αναμένει για την ευρωζώνη ύφεση της τάξης του 0,2% αντί ανάπτυξης ύψους 0,7%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει με αργούς ρυθμούς στη διάρκεια της επόμενης χρονιάς, πράγμα που επιτείνει τις κοινωνικές εντάσεις, καθώς η ανεργία αυξάνεται. Η απόλυση δημοσίων υπαλλήλων αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση των σχετικών δεικτών. Ακόμα και στη Γερμανία οι συνδικαλιστικές ενώσεις φοβούνται κύμα απολύσεων τον χειμώνα.

Ωστόσο, διάφορες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να λειτουργούν στις υπερχρεωμένες χώρες. Η ανταγωνιστικότητα ενισχύεται, ενώ οι προϋπολογισμοί εμφανίζουν ολοένα και μικρότερα διαρθρωτικά ελλείμματα. Οι επιτυχίες ωστόσο θα είναι εμφανείς, αν η οικονομία αρχίσει να αναπτύσσεται. Αυτό όμως δεν αναμένεται να συμβεί τον ερχόμενο χειμώνα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk