Φίλιπ Ρέσλερ: «Το ευρώ δεν πρέπει να αποτύχει στην Ελλάδα»

«Το ευρώ δεν πρέπει να αποτύχει στην Ελλάδα» γράφει στην εφημερίδα «Handelsblatt» ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας.

«Το ευρώ δεν πρέπει να αποτύχει στην Ελλάδα» γράφει στην εφημερίδα «Handelsblatt» ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας.

Ειδικότερα, το πλήρες κείμενο του άρθρου του Φίλιπ Ρέσλερ είναι:

«Στο κέντρο ενός κοινού οικονομικού Συντάγματος πρέπει να βρίσκεται μια ομολογία δημοσιονομικής αλληλεγγύης και ανάπτυξης με ίδιες δυνάμεις. Προς το σκοπό αυτό πρέπει να επιλύσουμε το πρόβλημα που αποτελεί τη βάση της σημερινής κρίσης, καθώς η πολιτική αντιμετώπισης του χρέους του παρελθόντος δεν επιτάχυνε την κοινή ανάπτυξη της Ευρώπης, αλλά αντιθέτως ενίσχυσε με ανεύθυνο τρόπο τις φυγόκεντρες δυνάμεις της οικονομίας στην Ευρωζώνη. Για το λόγο αυτό, συμφωνήθηκε ήδη με το Δημοσιονομικό Σύμφωνο ότι θα συμπεριληφθεί σε όλα τα εθνικά συντάγματα „φρένο χρέους“ κατά το γερμανικό πρότυπο. Από όλες οι υπογράφουσες χώρες ζητείται τώρα να εφαρμόσουν τη συμφωνία με ταχύτητα και συνέπεια.

Επίσης παντού στην Ευρώπη πρέπει να ενισχυθεί, μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η ιδία οικονομική αποδοτικότητα και ανταγωνιστικότητα. Μια πολιτική αναδιανομής και απομόνωσης με επίκεντρο το κράτος δεν μπορεί να είναι η απάντηση στα λάθη του παρελθόντος. Αντί αυτής πρέπει να δώσουμε ξανά μεγαλύτερη ισχύ στην αρχή „το ιδιωτικό προ του δημοσίου“, να θέσουμε την παραγωγή προ της διανομής και να θωρακίσουμε το ελεύθερο εμπόριο ενάντια στον προστατευτισμό.

Όλα τα κράτη μέλη πρέπει να κριθούν στη βάση συγκεκριμένων ορατών προόδων. Πολλές χώρες έχουν ήδη κατανοήσει αυτό το μήνυμα και έχουν στρατευθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Καλά παραδείγματα είναι η μείωση του κόστους ανά μονάδα εργασίας στην Πορτογαλία, οι πρόσφατες εργασιακές και κοινωνικοπολιτικές μεταρρυθμίσεις στην Ιταλία και την Ισπανία, καθώς και η με αποφασιστικότητα υλοποιούμενη πολιτική λιτότητας της Εσθονίας. Από αυτά αποδεικνύεται ότι η σιδηρά μεταρρυθμιστική βούληση αποδίδει.

Τώρα πρέπει και η Ελλάδα να αποφασίσει αν το κράτος και η κοινωνία είναι πραγματικά έτοιμα για τις αναγκαίες δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Κεντρικό ζήτημα αποτελεί ένα απλούστερο φορολογικό σύστημα και ορατές πρόοδοι στις ιδιωτικοποιήσεις. Εάν ωστόσο αποδειχθεί, κατόπιν της έκθεσης της Τρόικας- αποτελούμενης από την ΕΚΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ- το Σεπτέμβριο ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι, δεν μπορεί να δοθεί περαιτέρω βοήθεια. Το ευρώ δεν πρέπει να αποτύχει στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο έντονων και τεταμένων συζητήσεων πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη ότι η Ευρώπη έχει ένα τίμημα, αλλά συγχρόνως έχει μια γενική αξία. Την αξία αυτή μπορεί να τη διατηρήσει μόνο όποιος αγωνίζεται για μια ανταγωνιστική και ισχυρή Ευρώπη. Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή κοινότητα αξιών με ξεκάθαρους κανόνες, τους οποίους τηρούν όλοι. Έτσι υπερασπιζόμαστε την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. Όποιος βλέπει έτσι τα πράγματα, είναι καλοδεχούμενος. Η Γερμανία είναι πρόθυμη να επιδείξει και στο μέλλον αλληλεγγύη σε αυτή την κοινότητα.

Εξ αντιδιαστολής, αυτό σημαίνει επίσης ότι όποιος δεν τηρεί τους κανόνες, δεν μπορεί να αναμένει επίσης βοήθεια, καθώς η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι υποκατάστατο σταθερής επιτόπιας διαχείρισης. Δεν μπορεί να υπάρξει παροχή χωρίς ανταπόδοση- το λέγαμε πάντα στο παρελθόν και ισχύει επίσης και για το μέλλον. Η ανοιχτή και έγκαιρη έκφραση αυτού επιβάλλεται χάριν ειλικρίνειας.

Και η Γερμανία θα πρέπει σε αυτό το πλαίσιο να μην ανακόψει ή οπισθοδρομήσει στις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες. Η οικονομική επιτυχία της χώρας μας απειλείται αυξανόμενα από δύο πλευρές- την κρίση στην Ευρωζώνη και τη μεταδιδόμενη επιθυμία για περισσότερες κοινωνικές ευεργεσίες. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε τα πάντα, ώστε η Γερμανία να συνεισφέρει και στο μέλλον στην ευρωπαϊκή κοινότητα αξιών. Η μεταρρυθμιστική ετοιμότητα δεν πρέπει να μειωθεί.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η συνεπής υλοποίηση της πορείας σταθεροποίησης, προς την οποία κινηθήκαμε σε αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Απορρίπτω σαφώς όλες τις προσπάθειες και τους πειρασμούς παρέκκλισης από αυτό το μονοπάτι δημοσιονομικής αρετής. Δεν θα επιτρέψω σε νέες τροχοπέδες να αναστείλουν την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας.

Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται προπάντων νέες κοινωνικές ευεργεσίες, όπως η νομοθετική θέσπιση κατώτατου μισθού στο σύνολο της επικράτειας ή δυσβάσταχτες αυξήσεις συνταξιοδοτικής πολιτικής. Αντί αυτού θα πρέπει τώρα να „πατήσουμε γκάζι“, για να ενισχύσουμε τις αναπτυξιακές δυνάμεις και την ανταγωνιστικότητα στη Γερμανία. Σημαντικά στοιχεία προς αυτό είναι ένα περισσότερο προσανατολισμένο στην απόδοση φορολογικό σύστημα, μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας μέσω της μείωσης των συνταξιοδοτικών εισφορών, καθώς και ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας για επιχειρήσεις, για τη διασφάλιση θέσεων εργασίας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk