Δυσοίωνες οι προβλέψεις για την ανάπτυξη στη Γερμανία

Το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας του Αμβούργου (Hamburgisches Weltwirtschaftsinstitut, HWWI) αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την οικονομική ανάπτυξη στη Γερμανία λόγω της όξυνσης των τάσεων ύφεσης στην ευρωζώνη.

Το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας του Αμβούργου (Hamburgisches Weltwirtschaftsinstitut, HWWI) αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την οικονομική ανάπτυξη στη Γερμανία λόγω της όξυνσης των τάσεων ύφεσης στην ευρωζώνη.

«Στο μεταξύ η κατάσταση κυρίως στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία οξύνθηκε περισσότερο», ήταν η αιτιολογία του HWWI σήμερα για την απαισιόδοξη πρόβλεψη του. Λόγω των λιγότερο ευνοϊκών εξαγωγικών προοπτικών και των συνεπειών τους, επιδεινώθηκαν και οι προοπτικές για τη γερμανική πραγματική οικονομία.

Για το 2012 αναμένεται πλέον ανάπτυξη της τάξης του 0,7%, όταν τον Ιούνιο προβλεπόταν να κυμανθεί στο 1%. Ακόμη σαφέστερη είναι η αρνητική αναθεώρηση για το 2013, όπου αναμένεται ανάπτυξη της τάξης του 0,5%, ενώ τον Ιούνιο υπήρχε πρόβλεψη για 1,5%. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012 η γερμανική οικονομία πιθανότατα θα παρουσιάσει στασιμότητα και θα φτάσει « στα πρόθυρα της ύφεσης». Το HWWI βλέπει τον κίνδυνο μιας ακόμα εντονότερης αποδυνάμωσης: «Οι κίνδυνοι για μια ακόμα πιο δυσάρεστη εξέλιξη παραμένουν τεράστιοι, λόγω της αβεβαιότητας για την περαιτέρω εξέλιξη της ευρωκρίσης» σημειώνει.

Εκτός από την αποδυνάμωση της εξωτερικής ζήτησης πληθαίνουν εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το HWWI, και οι ενδείξεις για ένα «πάγωμα» της προς το παρόν πραγματικά καλής εσωτερικής πραγματικής οικονομίας. Ανησυχητική είναι κυρίως η αυξανόμενη επιφυλακτικότητα των επιχειρήσεων όσον αφορά τις επενδύσεις για τον εξοπλισμό τους. Η κατάσταση στη μέχρι τώρα ανθεκτική αγορά εργασίας μάλλον θα επιδεινωθεί, καθώς ο αριθμός των ανέργων ήδη παρουσίασε ελαφρά αύξηση, όπως αναφέρεται. Η πληθωριστική πίεση είναι «πολύ χαμηλή» υπό αυτές τις συνθήκες παρά την ανατίμηση όσον αφορά την ενέργεια. Το HWWI αναμένει του χρόνου ποσοστό πληθωρισμού γύρω στο 1,9%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk