Η Αλεξάνδρα Αθανασιάδη και οι «γενναίοι» στην Ζουμπουλάκη

Εχει διανύσει αμέτρητα χιλιόμετρα περπατώντας δίπλα στη θάλασσα και μαζεύοντας ξύλα φαγωμένα από το κύμα και την αλμύρα. «Είμαι σαν τη ρακοσυλλέκτρια» είχε δηλώσει το 2009 με αφορμή την τότε έκθεσή της στο Μουσείο Μπενάκη η Αλεξάνδρα Αθανασιάδη

Εχει διανύσει αμέτρητα χιλιόμετρα περπατώντας δίπλα στη θάλασσα και μαζεύοντας ξύλα φαγωμένα από το κύμα και την αλμύρα. «Είμαι σαν τη ρακοσυλλέκτρια» είχε δηλώσει το 2009 με αφορμή την τότε έκθεσή της στο Μουσείο Μπενάκη η Αλεξάνδρα Αθανασιάδη. Τρία χρόνια μετά και με «γέφυρα» μια έκθεση στην γκαλερί Jean – Jacques Dutko στο Παρίσι, η γλύπτρια επανέρχεται με μια έκθεση στη γκαλερί Ζουμπουλάκη για να παρουσιάσει τις «ηρωικές» της μορφές που είναι σαν να έχουν ξεπηδήσει από σελίδες της ομηρικής Ιλιάδας.

Γλυπτά μεγάλων και μικρών διαστάσεων από μέταλλο, ξύλο και ρητίνη, θώρακες, σιλουέτες και κεφάλια αλόγων, παρουσιάζει από τις 18 Σεπτεμβρίου στην γκαλερί του Κολωνακίου η καλλιτέχνις. Τη γλυπτική δουλειά συμπληρώνουν σχέδια και κολλάζ. Η έκθεση, όπως η ίδια δηλώνει, αποτελεί συνέχεια της πρόσφατης έκθεσής της στη Γκαλερί Jean – Jacques Dutko στο Παρίσι.

Με σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, η κόρη του, δολοφονημένου από τη 17 Ν, Αλέξανδρου Αθανασιάδη, υπογράφει μια δουλειά που είναι σημαδεμένη από προσωπικά βιώματα. «Περπατούσα στην ίδια αγαπημένη παραλία μετά το τραγικό αυτό γεγονός που συνέβη την 1η Μαρτίου του 1988», θυμάται σήμερα, «και εντόπισα ένα κομμάτι ξύλου που μου θύμισε πάρα πολύ έντονα το σώμα του πατέρα μου. ΄Ετσι ξεκίνησε η ενότητα με τους θώρακες…»

Χρησιμοποιώντας ξύλα και σκουριασμένα μέταλλα που συγκεντρώνει από την παραλία, από ταρσανάδες και από τη φύση, η Αλεξάνδρα Αθανασιάδη δημιουργεί αναγνωρίσιμες φόρμες. Ένα είδος κολλάζ που μετατρέπει ένα τυχαίο και συχνά διαβρωμένο κομμάτι ξύλου ή μετάλλου σε θώρακες, σιλουέτες και κεφάλια αλόγων.

Όπως συχνά σημειώνει και η ίδια, εκτός από την επιρροή της φύσης και της προϊστορικής και κλασικής γλυπτικής και ζωγραφικής στο έργο της, την απασχολεί πάντα η θραυσματική και προσωρινή – εύτρωτη φύση της ύλης που με τη μορφοποίησή της δημιουργεί μορφές αιώνιες και ηρωικές.

Η Αλεξάνδρα Αθανασιάδη και οι γενναίοι της, άλογα και θώρακες, θα παρελάσουν στην γκαλερί Ζουμπουλάκη έως τις 6 Οκτωβρίου αποτελώντας την πρώτη μεγάλη εικαστική πρόταση της αίθουσας τέχνης με την έναρξη της νέας σαιζόν.

Αλεξάνδρα Αθανασιάδη
«Γλυπτική»
18 Σεπτεμβρίου – 6 Οκτωβρίου 2012
Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Πλ. Κολωνακίου 20

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk