Χ. Σβόμποντα: Μεγαλύτερος έλεγχος, ή διακοπή χρηματοδότησης της Ελλάδας

Εν μέσω δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι Σοσιαλδημοκράτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιδιώκουν να εδραιώσουν ακόμη περισσότερο στους πολίτες την ευρωπαϊκή ιδέα. Ο νέος πρόεδρος της κοινοβουλευτικής τους ομάδας, ο αυστριακός Χάνες Σβόμποντα, μίλησε χθες Δευτέρα στο Αμβούργο για μια «ευρωπαϊκή νέα αρχή» και για τα «οράματα» της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών σχετικά με τη μελλοντική μορφή της ΕΕ.

Εν μέσω δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι Σοσιαλδημοκράτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιδιώκουν να εδραιώσουν ακόμη περισσότερο στους πολίτες την ευρωπαϊκή ιδέα. Ο νέος πρόεδρος της κοινοβουλευτικής τους ομάδας, ο αυστριακός Χάνες Σβόμποντα, μίλησε χθες Δευτέρα στο Αμβούργο για μια «ευρωπαϊκή νέα αρχή» και για τα «οράματα» της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών σχετικά με τη μελλοντική μορφή της ΕΕ. Πριν από την ομιλία του, ο Σβόμποντα δήλωσε σε στενότερο κύκλο συνομιλητών ότι κατά την άποψή του πρέπει να δοθούν περισσότερα δικαιώματα στην ΕΕ όσον αφορά τη χρηματοπιστωτική και δημοσιονομική πολιτική των επιμέρους χωρών, και να θεσπίζονται λιγότερες διατάξεις όσον αφορά, λόγου χάρη, τους ηλεκτρικούς λαμπτήρες. «Οι Βρυξέλλες εκδίδουν οδηγίες με πολλές λεπτομέρειες όσον αφορά π.χ. τα καθίσματα των τρακτέρ και τους κανόνες για την απαγόρευση του καπνίσματος, ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότερες κοινές ρυθμίσεις για τη δημοσιονομική πολιτική».

Αυτό αποτελεί ένα από τα βασικά προβλήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη. Στο δημοσιονομικό σύμφωνο είναι ήδη προκαθορισμένος ο τρόπος για μια κοινή πολιτική των δαπανών και του προϋπολογισμού. Ο κ. Σβόμποντα αναφέρθηκε και στις προόδους των Ελλήνων όσον αφορά το πρόγραμμα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων. Ο διάδοχος του νυν προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι οι ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες ακούνε με «μεγάλο τρόμο» να αμφισβητούν την Ευρώπη ακόμα και «ηγετικές μορφές της κοινωνίας μας». Σ’ αυτή τη συνάφεια αναγνώρισε στους Ελληνες και τους ευρωβουλευτές τους μεγάλες προσπάθειες για την εκπλήρωση των όρων που θέτει η τρόικα. Ωστόσο, τόνισε, πρέπει να στέλνονται εμπειρογνώμονες στην Αθήνα, για τον έλεγχο της προόδου. Διαφορετικά θα πρέπει να κλείσει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης.

Ο ίδιος επικαλέστηκε ακόμη τις συνομιλίες του με ελβετούς πολιτικούς, για να επισημάνει ότι οι Ελληνες έπρεπε να έχουν συνάψει από καιρό μια φορολογική συμφωνία με την Ελβετία, προκειμένου να καταστεί δυνατή η δικαστική δίωξη ορισμένων τουλάχιστον φοροφυγάδων, οι οποίοι μετέφεραν τα χρήματά τους από την Ελλάδα σε θεωρούμενες ασφαλείς χρηματοπιστωτικά χώρες.

Αναφερόμενος στην αναμενόμενη απόφαση του γερμανικού Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης για τον ΕΜΣ στις 12 Σεπτεμβρίου, ο κ. Σβόμποντα δήλωσε: «Χωρίς αμφιβολία αυτή η απόφαση θα αποτελέσει οδοδείκτη για το μέλλον της Ευρώπης. Ελπίζω σε ένα ισχυρό και ξεκάθαρο “ναι” από την Καρλσρούη».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk