Τσίπρας: Η κυβέρνηση χαρίζει σε ιδιώτες το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Για «χωρίς προσχήματα απαξίωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με σκοπό την ιδιωτικοποίησή του» κατηγορεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας την κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα αναφέρει στην ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον πρωθυπουργό.

Για «χωρίς προσχήματα απαξίωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με σκοπό την ιδιωτικοποίησή του» κατηγορεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας την κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα αναφέρει στην ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον πρωθυπουργό.

Συγκεκριμένα, σε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό που κατέθεσε στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «με την καταστροφική δημόσια δήλωσή του «περί μη βιωσιμότητας» ο υπουργός Οικονομικών κατόρθωσε μόλις σε μία ημέρα να απαξιώσει την υγιέστερη τράπεζα, με τις χαμηλότερες επισφάλειες».

«Είναι προφανές», επισημαίνει, «πως και για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο επιφυλάσσεται η ίδια αντιμετώπιση που είχε η άλλη κρατική τράπεζα, η Αγροτική, με σκοπό να παραχωρηθεί – χαρισθεί, απαλλαγμένο βαρών σε κάποιον ιδιωτικό τραπεζικό όμιλο».

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, «το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δεν έχει επισφαλή δάνεια, δεν έχει επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό από τη λειτουργία του, αλλά αντίθετα μόνο κατά την τελευταία πενταετία το Ελληνικό Δημόσιο έχει εισπράξει πάνω από 3 δις από το ΤΤ, και αποτελεί τον τελευταίο δημόσιο πυλώνα στο τραπεζικό μας σύστημα».

Παράλληλα, 15 βουλευτές του κόμματος, με επιστολή τους στον πρόεδρο της Βουλής, πριν τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης, ζητούν τη σύγκληση της αρμόδιας Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, προκειμένου να προσέλθει ο υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και να ενημερώσουν για το θέμα του ΤΤ.

Δήλωση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ

Κοινή δήλωση υπέγραψαν την Τετάρτη οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ε.Κ.Μ. Ζωή Κωνσταντοπούλου (Αρμόδιας για θέματα Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) και Παναγιώτης Κουρουμπλής, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ε.Κ.Μ. για την επιχειρούμενη διάλυση και εκποίηση και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Η δήλωση έχει ως εξής:

«Η δήλωση Στουρνάρα στη Βουλή, στις 29/8/2012, περί μη βιωσιμότητας του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, είναι ευθέως ανάλογη με τη δήλωση Παπακωνσταντίνου περί Τιτανικού. Με τέτοιες μεθοδευμένες και προγραμματισμένες δηλώσεις δρομολογήθηκε και διεκπεραιώνεται η προαποφασισμένη επιχείρηση ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και της προοπτικής του ελληνικού λαού. Το χρονικό ενός ακόμη προαναγγελθέντος ξεπουλήματος, γράφεται με τα πιο μελανά χρώματα, μπροστά στα εμβρόντητα μάτια ολόκληρης της κοινωνίας. Και, δυστυχώς, οι εμπνευστές της καταστροφής, ενώ προσέλαβαν νέους πρωταγωνιστές, ανακυκλώνουν το ίδιο σενάριο με τον πλέον προκλητικό και κακόγουστο τρόπο.

Οι ενέργειες του Υπουργού Οικονομικών σε σχέση με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ενέχουν αδιαμφισβήτητη πολιτική και ποινική απαξία, σε βαθμό κακουργηματικού οικονομικού και πολιτικού σκανδάλου σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και της κοινωνίας. Σκανδάλου αρμοδιότητας των Οικονομικών Εισαγγελέων αλλά και της Βουλής. Για το σκάνδαλο αυτό, πέραν των ποινικών ευθυνών, υπάρχουν αστικές ευθύνες αποζημίωσης για την ανυπολόγιστη ζημιά σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, των λοιπών μετόχων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, των καταθετών και των εργαζομένων.

Η ποινική και αστική ευθύνη βαρύνει τόσο τον ίδιο τον Υπουργό όσο και κάθε «πρόθυμο», ενεχόμενο πρόσωπο στην δρομολογημένη από καιρό διαδικασία απαξίωσης της μέχρι πρότινος πρώτης σε κεφαλαιακή επάρκεια Τράπεζας στην Ελλάδα και τρίτης στην Ευρώπη, θέση που πιστοποιημένα κατείχε το Τ.Τ. μέχρι το P.S.I.

Το θέμα επιβάλλεται να εξετασθεί και από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, στην οποία ο Υπουργός οφείλει να δώσει εξηγήσεις για τις εισηγήσεις και επίσημα στοιχεία που είχε για τη δήλωσή του και για τα πρόσωπα που εισηγήθηκαν ή του παρέδωσαν στοιχεία, καθώς επίσης για το πότε συζητήθηκε το θέμα το Υπουργικό Συμβούλιο. Ομοίως εξηγήσεις για την στάση του οφείλει να δώσει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk