Ανοδος 4,3% των ελληνικών εξαγωγών στο α’ εξάμηνο του 2012

Με θετικό πρόσημο στην ελληνική εξαγωγική δραστηριότητα έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του 2012, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι απώλειες που παρατηρήθηκαν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντισταθμίστηκαν και με το παραπάνω από την άνοδο που σημειώθηκε σε τρίτες χώρες χώρες.

Με θετικό πρόσημο στην ελληνική εξαγωγική δραστηριότητα έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του 2012, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι απώλειες που παρατηρήθηκαν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντισταθμίστηκαν και με το παραπάνω από την άνοδο που σημειώθηκε σε τρίτες χώρες χώρες.

Σύμφωνα με την έρευνα του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) σημειώθηκε άνοδος κατά 4,3% των εξαγωγών στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2012, και η αξία τους διαμορφώθηκε στα στα 8,209 δισ. ευρώ από 7,867 δισ.ευρώ στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2011.

Συγκεκριμένα ανοδικές τάσεις καταγράφονται στις ελληνικές εξαγωγές προς τη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική κατά 31,8%, προς τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ (Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Τουρκία) κατά 17,4%, προς τις χώρες της Β. Αμερικής κατά 38,9%, προς την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ) κατά 34,3%, τη ΝΑ Ασία κατά 30,3% και την Κίνα κατά 49%.

Ολες αυτές οι περιοχές απορροφούν συνολικά το 27,2% των ελληνικών εξαγωγών. Οι ανοδικές τάσεις σ΄αυτούς τους προορισμούς μαζί με τις μικρότερης σημασίας αυξήσεις προς τις Άλλες Αναπτυγμένες Χώρες (Ιαπωνία, Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία) κατά 39,4%, τις Χώρες Αφρικής (εκτός Β. Αφρικής) κατά 31,8%, τη Λατινική Αμερική κατά 88,7% και την Ινδία κατά 27,6% υπερκαλύπτουν τις μειώσεις των εξαγωγών που παρατηρούνται προς τους κύριους εμπορικούς εταίρους της χώρας, την ΕΕ των 27 κατά 6,8% και τα Βαλκάνια κατά 3,6% – με περίπου 67% στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών.

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι μειώσεις καταγράφονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ 15, με εξαίρεση το Βέλγιο (36%) και τη Σουηδία (2,1%).

Σε δήλωση της η πρόεδρος του ΠΣΕ κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη επισημαίνει ότι «οι εξαγωγές εξακολουθούν να αποτελούν τον κλάδο εκείνο της ελληνικής οικονομίας που επιβεβαιώνει τις πραγματικές δυνατότητες και τις προοπτικές ανάκαμψης της χώρας, σε όρους διεθνούς ανταγωνισμού.

Ωστόσο, το γεγονός της μείωσης των εξαγωγών στους 5 από τους 6 βασικούς εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας στην Ευρώπη, επιβάλλει την άμεση ενεργοποίηση όλων των εμπλεκομένων, εξαγωγικών επιχειρήσεων, συλλογικών φορέων, παραγωγικών δυνάμεων, αλλά και της Επίσημης Πολιτείας, σε μία εκστρατεία διαρκείας για την ανατροπή του αρνητικού κλίματος και την εδραίωση του αισθήματος ασφαλών συναλλαγών με τις ελληνικές επιχειρήσεις».

Με βάση την ίδια έρευνα στη λίστα των 100 πιο εξαγώγιμων ελληνικών προϊόντων καταγράφονται 18 νέες είσοδοι, σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2011, που αφορούν κυρίως προϊόντα μηχανολογικού εξοπλισμού, δομικά υλικά, κοσμημάτων και πολύτιμων μετάλλων, όπως ο χρυσός, καθώς και τρόφιμα, όπως πεπόνια, καρπούζια και είδη ζαχαροπλαστικής.
Αναφορικά με την γεωγραφική κατανομή των ελληνικών εξαγωγών και τις κυριότερες αγορές προορισμού των ελληνικών προϊόντων, στις πρώτες θέσεις παρατηρούνται περιορισμένες ανακατατάξεις. Η Ιταλία, εξακολουθεί να διατηρεί την πρωτιά που κατέκτησε το 2011, ενώ σε υψηλότερες θέσεις κατατάσσονται πλέον η Τουρκία, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και το Βέλγιο. Στην κατάταξη των 100 πρώτων αγορών προορισμού για τα ελληνικά προϊόντα καταγράφονται 9 νέες χώρες (Ακτή Ελεφαντοστού, Μπενίν, Παναμάς, Μαλαισία, Βιετνάμ, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, Σρι Λάνκα, Κολομβία και Αφγανιστάν).
Ενδεικτική πάντως της έκτασης που έχει η ύφεση της ελληνικής οικονομίας, είναι και η πορεία των εισαγωγών. Με εξαίρεση τα καύσιμα (54,6%) και τα λάδια – έλαια (15,1%), σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες καταγράφονται σημαντικές μειώσεις, ενώ γεωγραφικά αύξηση εισαγωγών παρατηρείται μόνο από τη Ν. Α. Ασία (59,2%) και τη Λατινική Αμερική (30,5%).

Οι τάσεις αυτές διαμόρφωσαν μία νέα συνολική υποχώρηση κατά 9,9%, με την αξία των εισαγωγών στην Ελλάδα να διαμορφώνεται στα 15,182 δισ. ευρώ έναντι 16,857 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2011. Ως αποτέλεσμα των αυξητικών τάσεων των εξαγωγών και της συνεχιζόμενης πτώσης των εισαγωγών ενισχύεται η τάση περιορισμού του εμπορικού ελλείμματος σε 6,973 δισ. ευρώ από 8,990 δισ.ευρώ στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2011 – η μείωση του ελλείμματος ανέρχεται στο 22,4%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk