Λ. Παπακαλοδούκας: «Το τελευταίο δεκαπενθήμερο μπήκαν στο νησί 200 λαθρομετανάστες. Η κατάσταση είναι τραγική»

Την Τρίτη 4/9/2012 ο Δήμαρχος Σύμης μίλησε στην εκπομπή των Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλου (καθημερινά 10:00-11:00) για την είσοδο λαθρομεταναστών στο νησί

Για την είσοδο λαθρομεταναστών στη Σύμη{{{ moto }}}

Εδώ και 15 μέρες προσπαθούμε να δώσουμε μια λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Με κάποια συνεργασία, με το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης, με το Υπουργείο Αμύνης, με τους αρμόδιους φορείς γενικά. Όλοι δηλώνανε αναρμόδιοι. Οι μόνοι που προσπαθούσαν να δώσουνε λύση στο πρόβλημα ήταν το Αστυνομικό Τμήμα της Σύμης από μόνο του αφού το Λιμεναρχείο της Σύμης το πλωτό σκάφος που διαθέτει είναι χαλασμένο εδώ και πέντε – έξι μήνες γιατί είχε μια μηχανική βλάβη, η μηχανή έχει πάει στην Αθήνα για σέρβις κι ακόμα δεν έχει επιστρέψει. Το πλωτό σκάφος του Λιμενικού, το οποίο χρησιμοποιείται και σαν πλωτό ασθενοφόρο γιατί μεταφέρει τους ασθενείς στο πλησιέστερο νοσοκομείο της Ρόδου γιατί η Σύμη έχει ένα πολυδύναμο ιατρείο.

Πόσοι εισήλθαν το τελευταίο διάστημα στο νησί;

Αυτή τη στιγμή έχουμε ήδη ξεπεράσει τους διακόσιους, διακόσιες αφίξεις από λαθρομετανάστες, σήμερα ήρθανε 37 και συνέλαβαν επιτέλους τον δουλέμπορο που είναι Αφγανικής καταγωγής. Έπρεπε να περάσουνε 15 μέρες, να βρίσουνε, να τσακωθούνε, για να καταλάβουν επιτέλους ότι μόνο με συνεργασία μεταξύ όλων των υπηρεσιών και των φορέων θα μπορούσαμε να έχουμε αποτελέσματα. Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Σε καθημερινή βάση 20, 30, 35, 40 και να βγαίνουνε στο λιμάνι, στην παραλία σχεδόν μέσα στο νησί. {{{ audio1 }}}

Κατεβάστε το ηχητικό εδώ

Έχουν μεταφερθεί στη Σύμη, στη Λέρο και στο Αγαθονήσι. Τεράστιο πρόβλημα σε καθημερινή βάση, ανεξέλεγκτη κατάσταση, οι δουλέμποροι ανενόχλητοι μπαίνουν μέσα στο λιμάνι και αφήνουν τους λαθρομετανάστες και οι δεύτεροι από μόνοι τους ανενόχλητοι και ασυνόδευτοι πηγαίνανε στο Αστυνομικό Τμήμα για να παραδοθούνε. Κι όταν ζήτησα τη συνδρομή του Στρατού τουλάχιστον για να συνοδεύουνε αυτούς που βγαίνουνε στο λιμάνι στο βουνό στην παραλία, μου είπανε ότι ο Στρατός δεν έχει καμιά δουλειά να ασχοληθεί με αυτό το κομμάτι.

Τα μέσα του Λιμενικού

Όλα τα καλά σκάφη τα έχουνε μαζεμένα εκεί που δεν χρειάζονται. Η πρωτεύουσα τώρα τελευταία τα καλά πάτε εσείς εκεί. Κάποιο μαζευτήκανε. Τώρα έχει γεμίσει η περιφέρεια. Άδειασε η Αθήνα, γέμισε η περιφέρεια. Δεν είναι λύση αυτή. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να καταλάβουν αυτοί οι άνθρωποι ότι η Ελλάδα πια δεν τους δέχεται. Δεν χωράνε. Έχουμε μεγαλύτερα προβλήματα εμείς από αυτούς. Η Ε.Ε. πρέπει να δει τι θα κάνει, δεν μπορεί η Ευρώπη να τα θέλει όλα δικά της. Δεν μπορεί να έχουμε και τους φόρους αλλά και τους λαθρομετανάστες. Να τους αμολήσουμε και μεις να πάνε προς την Ιταλία, προς τη Γερμανία να δούνε τι τραβάμε, να δούνε τι γίνεται. Δεν μπορεί ο Συμιακός πολίτης που είναι ήρωας, που κινδυνεύει, που ρισκάρει την ίδια του τη ζωή για να μείνει στο σπίτι του επειδή όταν έχει 8 και 9 μποφόρ δεν μπορεί να μεταφερθεί στο πλησιέστερο νοσοκομείο που είναι στη Ρόδο ρισκάρει την ίδια του τη ζωή, να μας φορτώσετε τώρα και τους λαθρομετανάστες που δεν ξέρουμε τι αρρώστιες έχουν αυτοί οι άνθρωποι. Το πρόβλημα πια είναι τεράστιο.Ο μόνος πόρος πια που μας έχει μείνει είναι τα νησιά μας, η περιφέρειά μας. Είναι ο τουρισμός η βιομηχανία μας. Αν τον χάσουμε αυτό τον τουρισμό χαθήκαμε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk