Το μάθημα του Λονδίνου

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη συναισθηματική μου φόρτιση τη στιγμή που έμαθα πως το Λονδίνο κέρδισε τη διοργάνωση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων. Καθόμουν δίπλα στον Σεμπάστιαν Κόου στη συνάντηση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στη Σινγκαπούρη τον Ιούλιο του 2005, όπου και ελήφθη αυτή η απόφαση. Και όταν έγινε γνωστό ότι κέρδισε τελικά το Λονδίνο, ο κόσμος πανηγύρισε έντονα στο Λονδίνο, αλλά και στην αίθουσα όπου βρισκόμουν στη Σινγκαπούρη.

Από το 2005, το ενδιαφέρον είχε επικεντρωθεί στην ενιαία διοργάνωση Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων από την ίδια Οργανωτική Επιτροπή. Αυτό είχε εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα.

Είμαι πεπεισμένη ότι οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου θα είναι οι καλύτεροι στην Ιστορία και ότι το Λονδίνο θα υψώσει τον πήχη σε ό,τι αφορά τον αθλητισμό για άτομα με αναπηρία. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τόσα για τα οποία θα μπορούσε να είναι υπερήφανο σε σχέση με την κατανόηση που επιδεικνύεται απέναντι στα άτομα με αναπηρία, αλλά και για το γεγονός ότι καθιέρωσε τον θεσμό των Παραολυμπιακών, αφού από αυτή τη χώρα ξεκίνησε η ιστορία του παραολυμπιακού κινήματος. Ο αθλητισμός καταλαμβάνει πρωτεύοντα ρόλο στην ανάδειξη της σημασίας μιας συμμετοχικής κοινωνίας. Επειτα από μια τέτοια τεράστια επιτυχία με τους Ολυμπιακούς Αγώνες ανυπομονώ για ακόμη μία φανταστική ευκαιρία να δείξουμε στον κόσμο τι μπορεί να κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο, τι έχει δημιουργήσει η κοινωνία μας – και πόσο φοβερό μέρος είναι το Λονδίνο!

Πώς θα είναι οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου 2012; Εχουμε προσπαθήσει να αποκομίσουμε πραγματικά τα καλύτερα στοιχεία από τους προηγούμενους Αγώνες και να έχουμε στο μυαλό μας τους αθλητές σε όλα όσα κάνουμε. Ο κόσμος θα παρακολουθήσει ένα μοναδικό αθλητικό γεγονός.

Η φιλοδοξία μου για το Λονδίνο 2012 είναι να ενισχύσει το προφίλ των παραολυμπιακών αθλημάτων και των αθλητών – είναι φοβερό ότι βλέπουμε παραολυμπιονίκες όπως η Σέλι Γουντς να εμφανίζονται σε αφίσες και σε λεωφορεία γύρω από την πόλη. Μετά τους τόσο επιτυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες, το ενδιαφέρον έχει αυξηθεί και οι διαδοχικές πωλήσεις εισιτηρίων υπήρξαν εντυπωσιακές. Αυτό εγγυάται τη δημιουργία μιας φανταστικής ατμόσφαιρας για τους αθλητές που συμμετέχουν. Ελπίζω ότι ο καθένας που παίρνει μέρος στα αθλήματα από όλον τον κόσμο θα έχει τον χρόνο του για να τα απολαύσει, καθώς δεν θα κρατήσουν για πολύ.

Πάνω από όλα, η ελπίδα μου για το Λονδίνο 2012 είναι ότι αυτοί οι Αγώνες θα προσδώσουν μια βαθύτερη κατανόηση του παραολυμπιακού πνεύματος, ότι δηλαδή οι αθλητές που παίρνουν μέρος θα θεωρούνται η ελίτ με τον ίδιο τρόπο που οι αθλητές χωρίς προβλήματα αναπηρίας έχουν λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, και ότι, στα επόμενα χρόνια, τα έθνη που θα υποδεχθούν τους Αγώνες θα διδαχθούν από το παράδειγμα του Λονδίνου και θα δώσουν την ίση μεταχείριση και δημοσιότητα τόσο στους Ολυμπιακούς όσο και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. l

* Η Τάνι Γκρέι-Τόμσον είναι καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι. Εχει κερδίσει 16 μετάλλια σε Παραολυμπιακούς Αγώνες και έχει τιμηθεί με τον τίτλο της Βαρόνης. Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου θα διαρκέσουν ως τις 9 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
BHMAgazino
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk