Βενιζέλος: «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ με την υποχρέωση να φανταστεί και να σχεδιάσει το μέλλον»

Εντονα ιδεολογικό ήταν το περιεχόμενο της ομίλιας του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλου στην 38η επέτειο της Διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη. Η ομιλία περιελάμβανε , ακόμη, σημεία αυτοκριτικής αλλά και ανάδειξης του νέου στίγματος και της φυσιογνωμίας του ΠαΣοΚ

Εντονα ιδεολογικό ήταν το περιεχόμενο της ομίλιας του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλου στην 38η επέτειο της Διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη. Η ομιλία περιελάμβανε, ακόμη, σημεία αυτοκριτικής αλλά και ανάδειξης του νέου στίγματος και της φυσιογνωμίας του ΠαΣοΚ

Οπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, στο ξεκίνημα της ομιλίας του, η Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη ήταν μια «ιστορική πράξη που συμβόλιζε τη ριζοσπαστική μεταπολίτευση». Σε αναφορά του στον Ανδρέα Παπανδρέου, σημειώνει ότι: «εισήγαγε στον ελληνικό δημόσιο βίο μία νέα διάσταση. Διαμόρφωσε ένα νέο συλλογικό υποκείμενο. Αυτό τελικά προσδιόρισε περισσότερο από κάθε άλλο τη νέα εποχή, την εποχή της Μεταπολίτευσης». «Η Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη» ανέφερε «ήταν μια κραυγή για την ανάγκη αναδρομικής αποκατάστασης ιστορικών αδικιών και αποκλεισμών» λίγες εβδομάδες μετά την κατάρρευση της Δικτατορίας.

Ο κ. Βενιζέλος παρουσιάζει και τον νέο ήλιο του ΠΑΣΟΚ, με επτά ακτίνες, όπως και το 1974, αντί των εννέα που έχει σήμερα. Οι ακτίνες αυτές συμβολίζουν τις βάσεις για την ανασύσταση της παράταξης.

Με τη φράση «Έλα Γιώργο, καλωσήρθες, σε συνεχάρην στην αρχή της ομιλία μου για την επανεκλογή σου στην Σοσιαλιστική Διεθνή» υποδέχτηκε ο κ. Βενιζέλος τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος βρισκόταν στη Νότια Αφρική.

Στη συνέχεια της ομιλίας του αναφέρεται στις δύσκολες ώρες που περνά το κόμμα, λέγοντας: «Αλλά το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ. Αντιμέτωπο με τα βάρη του παρελθόντος, τις μεγάλες ευθύνες για τη διαχείριση του παρόντος, αλλά και με την υποχρέωση να φανταστεί και να σχεδιάσει το μέλλον».

Στην εκδήλωση της επετείου ήταν παρόντες οι κ.κ. Κώστας Σημίτης, πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠαΣοΚ,πρώην υπουργοί, όπως οι Γιάννος Παπαντωνίου, Βάσω Παπανδρέου, Θεόδωρος Πάγκαλος, Κώστας Λαλιώτης, Απόστολος Κακλαμάνης, Γιώργος Ρωμαίος και Γιώργος Λιάνης.

Ακόμη παρέστησαν οι κ.κ. Γ. Μπιρδιμήρης, Στ. Μπένος, Σωκ. Κοσμίδης, Σπ. Μερκούρης, Χρ. Ροκόφυλλος, Παρ. Αυγερινός, Ι.Κουκιάδης, Π.Κρητικός, Ν. Φλώρος, Γ. Χαραλάμπους και άλλοι.

Στην εκδήλωση δεν παρέστησαν οι κ.κ. Ανδρέας Λοβέρδος, Μ. Χρυσοχοϊδης, Γ. Ραγκούσης , Αννα Διαμαντοπούλου και Χρ. Παπουτσής.

Απουσίασε ακόμη ο κ. Αλ. Παπαδόπουλος, ο οποίος, σύμφωνα με συνομιλητές του, δεν επιθυμεί να είναι μέρος της συνολικής πολιτικής κατάστασης.

Σε ότι αφορά τις ευθύνες για την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας ο κ. Βενιζέλος ανέφερε «…ζούμε μάλιστα μετά τις εκλογές Ιουνίου και το σχηματισμό της Κυβέρνησης συνεργασίας μια νέα εκδοχή του ελληνικού παράδοξου:

Μέχρι της εκλογές, όσο σηκώναμε το βάρος της διαχείρισης της κρίσης ουσιαστικά μόνοι μας, όλοι, αριστεροί και δεξιοί όλων των αποχρώσεων και βέβαια οι σημερινοί μας εταίροι μας ασκούσαν κριτική από τα «αριστερά» στο όνομα μιας αντιμνημονιακής δημαγωγικής ρητορείας που είχε έτοιμες εύκολες εναλλακτικές λύσεις.

Τώρα υφιστάμεθα κριτική και από τα «δεξιά», επειδή τολμάμε να κατανοούμε τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς συσχετισμούς. Επειδή θεωρούμε υποχρέωση μας να λέμε την αλήθεια στον ελληνικό Λαό για τους κινδύνους.
Και κυρίως επειδή τολμάμε να γνωρίζουμε και να θυμόμαστε
».

Ο κ. Βενιιζέλος στην ομιλία του απηύθυνε, ακόμη, προσκλητήριο για ένα νέο κοινωνικό συνασπισμό δυνάμεων, ειδικά όμως, απήυθυνε πρόσκληση για έναν ισότιμο, ανοικτό και απροκατάληπτο διάλογο με τη ΔΗΜΑΡ.

Οπως, δεν, δήλωσε ο ίδιος το Συντακτικό συνέδριο του ΠαΣοΚ θα πραγματοποιηθεί περί τα τέλη του Νοεμβρίου.

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Ευ. Βενιζέλου

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk