Αλ. Τσίπρας: «Λαθροχειρία του ΠαΣοΚ η σύνδεση της 3ης Σεπτέμβρη με το Μνημόνιο»

Στην μάζα των απογοητευμένων ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ επέλεξε να απευθυνθεί η πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλ. Τσίπρας κατά την ομιλία του στην εκδήλωση του «Νέου Αγωνιστή» (πασοκογενούς συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ) στην Νίκαια, με αφορμή την επέτειο της 3ης του Σεπτέμβρη.

Στην μάζα των απογοητευμένων ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ επέλεξε να απευθυνθεί η πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλ. Τσίπρας κατά την ομιλία του στην εκδήλωση του «Νέου Αγωνιστή» (πασοκογενούς συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ) στην Νίκαια, με αφορμή την επέτειο της 3ης του Σεπτέμβρη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε λαθροχειρία εκ μέρους του ΠαΣοΚ την επίκληση της διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη, επιλέγοντας προφανώς την συνέχεια της μετωπικής σύγκρουσης με την Ιπποκράτους.

Σε μία αποστροφή της ομιλίας του αναρωτήθηκε: «ποια είναι άραγε λαθροχειρία; Να συζητά η αριστερά και οι τίμιοι αγωνιστές του σοσιαλιστικού χώρου για τη διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη ή να προσπαθεί το ΠαΣοΚ του κυρίου Βενιζέλου και της παρέας του προσπαθεί να συνδέσει την 3η του Σεπτέμβρη με το Μνημόνιο;» και σημείωσε: «Αυτό κι αν είναι μεθοδευμένη πολιτική λαθροχειρία».

Προσέθεσε δε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ συγκροτεί αυτήν την περίοδο τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς».

Η διακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρίου ήταν το βασικό θέμα της ομιλίας του κ. Τσίπρα, ο οποίος επέμεινε πως το ΠαΣοΚ δεν έχει πλέον καμία σχέση με τα οράματα του ’74 και του ΄81.

«Η διακήρυξη των αρχών της 3ης του Σεπτέμβρη, όπως και κάθε πολιτική διακήρυξη που ενέπνευσε λαϊκούς αγώνες και σφράγισε την ιστορία του τόπου, δεν έχει κληρονόμους και δικαιούχους. Δεν μπορεί να είναι ιδιοκτησία από κληρονομιά οποιουδήποτε. Είναι κτήμα του ελληνικού λαού», είπε μεταξύ των άλλων ο κ. Τσίπρας.
Ανέγνωσε μάλιστα και το εξής απόσπασμα από την διακήρυξη: «η πορεία προς την υποτέλεια, την υπονόμευση των εθνικών μας συμφερόντων, τη διάβρωση της λαϊκής κυριαρχίας, τον οικονομικό μαρασμό και την εκμετάλλευση του Έλληνα εργαζόμενου πρέπει να ανακοπεί. Αντίθετα, πρέπει να προχωρήσουμε με θάρρος και αποφασιστικότητα στη θεμελίωση μιας νέας Ελλάδας».

Ο κ. Τσίπρας είπε πως την επικαιρότητα της 3ης του Σεπτέμβρη ανέδειξε το σημερινό ΠαΣοΚ, «όχι γιατί την εγκατέλειψε», καθώς αυτό όπως τόνισε «είναι δική του, εσωτερική υπόθεση», αλλά «γιατί παρέδωσε το πολιτικό τέκνο της, την αλλαγή της 18ης Οκτώβρη του ’81, ως λάφυρο στην τρόικα των δανειστών».
«Είναι πιο φανερό και από τον ήλιο, ότι η μνημονιακή αφήγηση του σημερινού ΠαΣοΚ δεν εμπνέεται από την 3η του Σεπτέμβρη. Ορόσημο του σημερινού ΠαΣοΚ είναι η 23η Απριλίου του 2010, είναι εκείνη η αποφράδα μέρα, που από το ακριτικό Καστελόριζο ο τότε Πρόεδρος του ΠαΣοΚ και Πρωθυπουργός της χώρας, ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε την παράδοση του λαού και του τόπου στο ΔΝΤ και τους δανειστές», είπε ο κ. Τσίπρας.

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «η μεγάλη κοινωνική συμμαχία της αλλαγής του ’81, σφυρηλατείται σήμερα στη διαχωριστική γραμμή του νεοφιλελεύθερου Μνημονίου» και «ανασυγκροτείται σε νέα κοινωνική πλειοψηφία της ανατροπής».

Παρά ταύτα, ο κ. Τσίπρας είπε πως «δεν είμαστε εδώ για να αναπολήσουμε ούτε για να προσπαθήσουμε να οικειοποιηθούμε μια διακήρυξη αρχών που δεν ήταν η αφήγηση της δικής μας Αριστεράς», προσθέτοντας ωστόσο ότι «η ίδια η διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη αντλεί από το ιδεολογικό, προγραμματικό και αγωνιστικό απόθεμα της ιστορικής Αριστεράς. Από το ΕΑΜ και την ΕΔΑ».

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως στη νέα οργανική κοινωνική και πολιτική ενότητα των δυνάμεων της εργασίας και του πολιτισμού, «η διακήρυξη των αρχών της 3ης του Σεπτέμβρη παραμένει ένα κριτικά αξιοποιήσιμο και επίκαιρο προγραμματικό κείμενο αναφοράς».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk