Επίτευξη στόχων δαπανών υγείας

Επίτευξη στόχων δαπανών υγείας | tovima.gr

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων που αφορούν στις –ενταλματοποιηθείσες- δαπάνες περίθαλψης των Φορέων Ασφάλισης (Φ.Κ.Α) για το 2011 και η σύγκριση με τα όσα είχαν προϋπολογισθεί για το 2009 (Κοινωνικός Προϋπολογισμός/Κ.Π), μας παρέχει την ευκαιρία να πληροφορηθούμε για το τι ακριβώς έπραξαν οι αρμόδιοι –φορείς και πρόσωπα- σε τρόπο ώστε να επιτευχθούν,λίγο-πολύ- οι στόχοι του «Μνημονίου», σε ό,τι αφορά τις δαπάνες Υγείας.

Σε αντίθεση με τα όσα κατά καιρούς εκστομίζονται περί «σφαγής», «αναλγήτου κράτους» και «νέο-φιλελεύθερων» αντιλήψεων, η αλήθεια είναι,δυστυχώς μία και μοναδική: Η Ελλάδα είναι μια σπάνια περίπτωση σε διεθνή κλίμακα όπου, για δεκαετίες, ορισμένοι «έφαγαν καλά» και οι περισσότεροι,αν δεν έβαλαν βαθειά το χέρι στην τσέπη (πρώτα στη δική τους και μετά των άλλων),τουλάχιστον στήθηκαν σε εξευτελιστικές «ουρές» και πολύωρες αναμονές, είτε στα περιβόητα τηλεφωνικά «R/v» είτε στα τακτικά και εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και των πολυϊατρείων των Φ.Κ.Α. και τους προθαλάμους πίσω από τις «ορειχάλκινες» επωνυμίες.

Μια άνευ προηγουμένου πολιτική πλήρους απραξίας (δεν θα αναφέρουμε ούτε περιόδους,αλλά ούτε και ονόματα….), οδήγησαν σε ουσιαστική ηθική και λειτουργική απαξίωση επενδύσεις εκατομμυρίων Eυρώ,με την έννοια ότι σύγχρονα νοσοκομειακά συγκροτήματα (με την συμβολή και της «σκληρής» Ε.Ε) και υπερσύγχρονος εξοπλισμός, είτε δεν εγκαταστάθηκαν εκεί όπου χρειαζόταν είτε «ξεχάστηκε» να συνοδευθεί και από το απαραίτητο Ιατρο-τεχνολογικό δυναμικό για να λειτουργήσουν.

Από την άλλη, ένας καταιγισμός «Διαγνωστικών/Θεραπευτικών» κέντρων (σε πολλά από τα οποία ιδιοκτήτες είναι –συμπτωματικά- συγγενείς των λειτουργών της υγείας των κρατικών νοσοκομείων) κατέγραψε μια «τρελλή» πορεία ιδρύσεων,εξαγορών και επαναλαμβανόμενων συνεδριών σε ήδη διαγνωσθείσες παθήσεις και δυσλειτουργίες. Θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η πληροφορία από μέρους του επαγγελματικού οργάνου των προηγουμένων περί της συχνότητας παρόμοιων πράξεων σε μερικές από τις «προοδευμένες» χώρες της Ε.Ε.

Σε κάθε περίπτωση,το περιεχόμενο των Κλαδικών Μελετών που εκδίδουν τακτικά ανεξάρτητοι φορείς (ICAP,STAT ΒΑΝΚ κ.ά) είναι αρκετά διαφωτιστικό, τουλάχιστον ως προς τους «μεγάλους» πελάτες του Ιδιωτικού Τομέα Παροχής Υγείας και της γεωγραφικής τους κατανομής. Το γιατί η –ανεξάρτητη- Αρχή που μεριμνά για την νομιμότητα του ανταγωνισμού ασχολείται ,εξ’όσων γνωρίζουμε, μόνο με ζαχαρώδη και γαλακτομικά, αυτό είναι εκτός ύλης (προς το παρόν…..).

Στους συνημμένους Πίνακες, εμφανίζεται η διαχρονική μεταβολή των ομαδοποιημένων δαπανών περίθαλψης ανά Φ.Κ.Α. μεταξύ 2009-2011. Υπενθυμίζεται πως, για το 2009,εκτός του Ο.Π.Α.Δ, τα ποσά αφορούν προϋπολογιστικά μεγέθη, μιας και μέχρι σήμερα, εκτός του τελευταίου, κανένας Φ.Κ.Α. δεν έχει δημοσιεύσει επίσημα απολογιστικά στοιχεία. Οπωσδήποτε λοιπόν, στην πλειοψηφία τους, το ποσοστό μεταβολής χρήζει διορθώσεων.

Πάντως, με βάση το 2011, οι αποκλίσεις μεταξύ της κ/κ δαπάνης ανά Φ.Κ.Α/Τομέα είναι σημαντικές,αποδεικνύοντας ότι υπάρχει αρκετό περιθώριο εκλογίκευσης της δαπάνης. Η πληροφόρηση περί των «dessous» των Φ.Κ.Α.(δηλ. των επί μέρους τομέων/τέως αυτόνομων Ταμείων Υγείας) θα επιτρέψει την απόδοση ευσήμων ή και «κατσάδας» σε όσους φέρουν τις όποιες ευθύνες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ταπεινά τσιπς αντί για χαβιάρι… Οι προμήθειες στη βίλα καταστράφηκαν από τις διακοπές ρεύματος και η snob, κακομαθημένη οικοδέσποινα αναγκάστηκε, για να χορτάσει την...
Helios Kiosk