Πορτογαλία: Θα εφαρμόσουμε απαρέγκλιτα το μνημόνιο, λέει ο Κοέλιο

Την πρόθεσή του να τηρήσει «με αποφασιστικότητα και τόλμη» τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το μνημόνιο που έχει συνάψει η χώρα με τους δανειστές της, υπογράμμισε για μια ακόμα φορά ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέντρο Πάσος Κοέλιο στην τελευταία δημόσια εμφάνισή του. Μιλώντας στο θερινό πανεπιστήμιο του κυβερνώντος κεντροδεξιού Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος ο πορτογάλος ηγέτης δήλωσε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική για την οικονομική ανάκαμψη καθώς οτιδήποτε άλλο (πέραν της εφαρμογής των μέτρων λιτότητας) «θα οδηγούσε με βεβαιότητα σε αποτυχία»

Την πρόθεσή του να τηρήσει «με αποφασιστικότητα και τόλμη» τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το μνημόνιο που έχει συνάψει η χώρα με τους δανειστές της, υπογράμμισε για μια ακόμα φορά ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέντρο Πάσος Κοέλιο στην τελευταία δημόσια εμφάνισή του. Μιλώντας στο θερινό πανεπιστήμιο του κυβερνώντος κεντροδεξιού
Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος ο πορτογάλος ηγέτης δήλωσε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική για την οικονομική ανάκαμψη καθώς οτιδήποτε άλλο (πέραν της εφαρμογής των μέτρων λιτότητας) «θα οδηγούσε με βεβαιότητα σε αποτυχία».
«Πρόθεσή μας είναι να ολοκληρώσουμε την υλοποίηση των μέτρων το ταχύτερο δυνατόν προκειμένου να αντιστρέψουμε τη σημερινή κατάσταση στη χώρα» σημείωσε ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός.
Ο ίδιος πάντως παραδέχτηκε ότι το πρόγραμμα «είναι εξαιρετικά απαιτητικό» και ότι η χώρα καλείται να βαδίσει «σε περιβάλλον αβεβαιότητας και γενικευμένης οικονομικής επιβράδυνσης στην Ευρώπη». Όμως πρόσθεσε ότι υπάρχουν ήδη θετικά σημάδια όπως η μείωση των δημοσίων δαπανών.
Την ίδια αισιοδοξία δεν συμμερίζονται πάντως οι οικονομολόγοι του ινστιτούτου UTAO οι οποίοι σημειώνουν ότι η Πορτογαλία δύσκολα θα επιτύχει τους στόχους του 2012 και ότι πιθανότατα θα απαιτηθούν νέα μέτρα. Οι «σοφοί» οι οποίοι κατέθεσαν σχετική έκθεση στην Επιτροπή Οικονομικών του πορτογαλικού Κοινοβουλίου (κατόπιν ανάθεσης) επισημαίνουν ότι η μείωση των φορολογικών εσόδων κατά το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους δεν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να μειώσει το έλλειμμα στο 4,5%. Πράγματι τα δημόσια έσοδα υποχώρησαν κατά 3,5% τους πρώτους επτά μήνες του 2012, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της κυβέρνησης. Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 6,7% και 7,1% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το οικονομικό ινστιτούτο και θα σίγουρα θα «κλείσει» μακριά από το φιλόδοξο στόχο του 4,5%. Την ίδια στιγμή το ποσοστό της ανεργίας έχει ξεπεράσει το 15% ενώ η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης θα αγγίξει το 3%
.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk