Η τρόικα επιμένει για επιπλέον αλλαγές σε αποζημιώσεις και ωράρια

Η τρόικα πιέζει για επιπλέον δυσμενείς αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, όπως αποζημιώσεις απολύσεων, ωράριο, πενθήμερο, αλλά η κυβέρνηση δεν θεωρεί «αναγκαίο σήμερα να ανοίξει τέτοια ζητήματα».
Το υπουργείο Εργασίας με «άτυπο ενημερωτικό σημείωμα» που εξέδωσε το απόγευμα της Δευτέρας, ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι έχουν τεθεί αιτήματα για αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις από την τρόικα, ωστόσο η κυβέρνηση δεν θεωρεί αναγκαία οποιαδήποτε συζήτηση – επ’ αυτών – σε αυτή τη χρονική στιγμή.
Όπως αναφέρει το υπουργείο το συγκεκριμένο «κείμενο εργασίας», εστάλη με e-mail στο υπουργείο Οικονομικών από τα «τεχνικά κλιμάκια της τρόικας». Ακολούθως κοινοποιήθηκε και στο υπουργείο Εργασίας.
Το κείμενο περιλαμβάνει διάφορα θέματα και προτάσεις ρυθμίσεων για την αγορά εργασίας.
Σύμφωνα με το υπουργείο πρόκειται, κυρίως, για ζητήματα (π.χ. μείωση εργοδοτικών εισφορών, ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών με το ΣΕΠΕ, μείωση διοικητικού κόστους που επιβαρύνει την επιχειρηματικότητα κ.λπ.) που έχουν ήδη συμφωνηθεί και αποτυπωθεί στη δανειακή σύμβαση. «Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται ήδη σε φάση υλοποίησης, για να βοηθήσουν στην αύξηση της απασχόλησης και στην καλύτερη λειτουργία της αγοράς εργασίας».
Ωστόσο στο κείμενο εργασίας περιλαμβάνονται και άλλα θέματα που έχουν τεθεί, κατά καιρούς, από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας στο περιθώριο των συζητήσεων με την ελληνική πλευρά.
Για τα ζητήματα αυτά το υπουργείο τονίζει ότι «δεν θεωρούμε σήμερα αναγκαίο να ανοίξουν νέα κεφάλαια στις εργασιακές σχέσεις προτού ολοκληρωθεί η εφαρμογή των πρόσφατων αλλαγών και αποτιμηθούν τα αποτελέσματά τους στην αγορά εργασίας».
Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο θα τοποθετηθεί μετά την εξειδίκευση των θέσεων στο πλαίσιο των συνομιλιών με την τρόικα και θα αξιολογήσει τις προτάσεις με γνώμονα πάντα το συμφέρον των εργαζομένων και την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk