Η Σούπερ Λίγκα λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο και τα άδεια γήπεδα

Γραπτές οικονομικές εγγυήσεις ύψους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ ζητεί η Σούπερ Λίγκα από την κυβέρνηση προκειμένου την επόμενη αγωνιστική περίοδο να αυξήσει τον αριθμό των ομάδων που συμμετέχουν στο πρωτάθλημά της από 16 σε 18. Αυτό θα είναι το αντάλλαγμα της διοργανώτριας του πρωταθλήματος για τη βοήθεια που θα παράσχει στο υφυπουργείο Αθλητισμού το οποίο επιθυμεί (για ψηφοθηρικούς λόγους) να επαναφέρει στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής τον Ηρακλή, τον Ολυμπιακό Βόλου και την Καβάλα.

Γραπτές οικονομικές εγγυήσεις ύψους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ ζητεί η Σούπερ Λίγκα από την κυβέρνηση προκειμένου την επόμενη αγωνιστική περίοδο να αυξήσει τον αριθμό των ομάδων που συμμετέχουν στο πρωτάθλημά της από 16 σε 18. Αυτό θα είναι το αντάλλαγμα της διοργανώτριας του πρωταθλήματος για τη βοήθεια που θα παράσχει στο υφυπουργείο Αθλητισμού το οποίο επιθυμεί (για ψηφοθηρικούς λόγους) να επαναφέρει στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής τον Ηρακλή, τον Ολυμπιακό Βόλου και την Καβάλα. Πού ζούνε οι άνθρωποι… Εκτός του ότι αποτελεί πρόκληση να απαιτούν όλο και περισσότερα χρήματα στη σημερινή οικονομική συγκυρία, τόσο σίγουροι είναι ότι τον Σεπτέμβριο του 2013 ο ΟΠΑΠ, από τον οποίο διεκδικούν τα επιπλέον εκατομμύρια, θα συνεχίσει να είναι υπό κυβερνητικό έλεγχο;
Πέρα όμως από το αν θα πάρουν ή όχι το «μπαξίσι» από την κυβέρνηση και τον ΟΠΑΠ, είναι απορίας άξιον με ποια λογική αποφασίζουν την αύξηση των ομάδων σε ένα πρωτάθλημα το οποίο οικονομικά δεν μπορεί να αντέξει ούτε τις 16 που αγωνίζονται τώρα. Σε ποια οικονομοτεχνική μελέτη στηρίζονται για να αποφασίσουν ότι η Α’ Εθνική Κατηγορία και η Ελλάδα μπορεί να συντηρήσει 18 ομάδες; Σε καμία. Και μάλιστα τη στιγμή που οι εξέδρες των γηπέδων αδειάζουν, όπως έδειξε και η πρόσφατη πρεμιέρα, στην οποία υπάρχει πτώση των εισιτηρίων κατά 40% σε σχέση με πέρυσι. Απλώς οι «άρχοντες» του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε μια απόφαση, παρμένη στο πόδι, μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσουν «φίλους» και για να εισπράξουν κανένα ευρουλάκι από τον κρατικό κορβανά…

Ανάπτυξη μέσω χρεωμένων ΠΑΕ…
Βρέθηκε ο ένοχος για το κατάντημα της ελληνικής οικονομίας. «Αν η ΑΕΚ πέσει, θα έρθει με άλλον ΑΦΜ και όλα αυτά τα χρήματα που χρωστάει, τα εκατόν τόσα εκατομμύρια, θα πάνε στον αέρα. Εμείς όμως πονούμε και θέλουμε να εισπράξουμε. Θέλουμε να μαζέψουμε τα χρήματα για να μπορέσουμε πλέον να μπούμε στην ανάπτυξη και να φύγουμε από αυτή τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι πολίτες. Είναι λογικό ότι πρέπει να δώσουμε χρόνο για να δώσουν τα χρήματα οι ομάδες» υπογράμμισε ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιάννης Ιωαννίδης κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της διάταξης που δίνει έναν μήνα παράταση σε κάποιες ΠΑΕ να αποκτήσουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

Τα φέσια και οι «προεδράρες»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης στην ίδια συζήτηση αναρωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν να έχει μια ΠΑΕ 7, 8, 10, 15, 20 εκατ. ευρώ έσοδα και να χρωστά τη μάνα της και τον πατέρα της;». Την απάντηση έδωσε ο ίδιος: «Διότι υπάρχει η προεδράρα, η οποία αρχίζει και ξοδεύει, κάνοντας παιχνίδι σε βάρος των φιλάθλων, με νοσηρές καταστάσεις, με νοσηρές πελατειακές σχέσεις, οι οποίες καμιά φορά υποκρύπτουν και άλλες αμαρτωλές δουλειές» υποστήριξε.

Λύγισε λόγω πολιτικού κόστους
Ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και με πολλές ώρες δικηγορίας στις αίθουσες των αθλητικών δικαστηρίων κ. Βασίλης Καπερνάρος ήταν πάντως ειλικρινής αιτιολογώντας γιατί το κόμμα του ψήφισε την εν λόγω διάταξη. «Ψηφίζουμε αυτό το νομοθέτημα όχι γιατί διέπεται από την αρχή την νομιμότητας, αλλά για να διευκολύνουμε κάποιες ομάδες. Κακώς εισάγονται τέτοια νομοθετήματα προς ψήφιση. Εν πάση περιπτώσει, το ψηφίζουμε αυτό για να μην είστε καλοί εσείς και κακοί εμείς που δεν το ψηφίζουμε» ομολόγησε.

Το «καθήκον» του τοπικού βουλευτή
Ο βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ κ. Ελευθέριος Αυγενάκης ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό να τολμήσει ακόμη περισσότερο και να προχωρήσει σε ρύθμιση των δόσεων προς το ΙΚΑ και την Εφορία. Να μην εκπνεύσει δηλαδή ο μήνας και κάποιες ομάδες κινδυνεύσουν με αφαίρεση βαθμών ή αποβολή από το πρωτάθλημα. Οταν με το καλό επιστρέψει στην εκλογική του περιφέρεια, θα μπορεί να απευθυνθεί στους οπαδούς της ΠΑΕ ΟΦΗ, που δεν έχει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, και να τους πει με καμάρι ότι έκανε το καθήκον του απέναντι στην ομάδα.
Το άλλοθι της τελευταίας φοράς
Για ψηφοφορία υπό καθεστώς εκβιασμού έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Νίκος Τσούκαλης. «Δεν μπορεί να δίδονται τα προσωρινά δελτία στις ομάδες με τη διαβεβαίωση ότι την Τρίτη θα ψηφιστεί η τροπολογία» υπογράμμισε. Στη συνέχεια, αφού θύμισε στους παρευρισκομένους ότι τα χρέη όλων των ΠΑΕ προς το υπουργείο Οικονομικών και το ΙΚΑ ανέρχονται σε 230 εκατ. ευρώ, υπερψήφισε τη σχετική τροπολογία, με τη διευκρίνιση… «για τελευταία φορά».
Αλλο δόλιχος και άλλο μίλι
Οπως είναι γνωστό, οι δρόμοι ενός και δύο μιλίων απολαμβάνουν την παραδοσιακή λαοφιλία στη Βρετανία και σε σημαντικό βαθμό στις ΗΠΑ. Δρώντα αγωνίσματα του δρομικού προγράμματος. Τον δρόμο μιλίου τον είδαμε πρόσφατα σε ένα από τα «διαμαντοφόρα» μίτινγκ στίβου στο Μπίρμιγχαμ της Αγγλίας. Στην ελληνική τηλεοπτική περιγραφή ειπώθηκε, στα πεταχτά, ότι «μίλι… υπήρχε στην αρχαία Ελλάδα, στη Ρωμαιοκρατία και στο Βυζάντιο». Ουδέν έτερον. Μόνο που το σημερινό μίλι απέχει σε απόσταση από τον δρόμο στην Ολυμπία και στους Ιερούς Πανελλήνιους Αγώνες. Ο δόλιχος δρόμος (η μεγαλύτερη απόσταση σε αρχαίο στάδιο) ήταν περίπου 2.000 μέτρα ενώ το σημερινό μίλι είναι περίπου 1.600 μ. και ο δρόμος δύο μιλίων 3.200. Ο δρόμος ταχύτητας ήταν 192 μέτρα και λεγόταν δρόμος σταδίου, ενώ δύο στάδια έκαναν τον δίαυλο κάτι λιγότερο από τα 400 μέτρα. Υπήρχε ακόμη «εν τω σταδίω» ο Ιππιος δρόμος (800 μ. περίπου). Εκτός σταδίου η μεγαλύτερη απόσταση ήταν αυτή ανάμεσα στις αλλαγές της «λαμπάδος» (της σημερινής δάδας), στη λαμπαδηδρομία των Παναθηναίων. Ενα «ομαδικό» δρομικό αγώνισμα με συμμετοχή των εφήβων από όλες τις φυλές της Αττικής. Για να μην ξεχνάμε τις ρίζες και να μη χανόμαστε στους διθυράμβους για τους αστέρες του επίκαιρου σήμερα, καθώς υπάρχει και το επίκαιρο του χθες, και πιο πέρα.

Η ταλαίπωρη αυλαία
Τηλεοπτικό μαργαριτάρι. «Η αυλαία πέφτει στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης για το πρωτάθλημα…». Δηλαδή λήγει το πρωτάθλημα. Υψωση και πτώση της ταλαίπωρης αυλαίας ταυτόχρονα, από την πρεμιέρα κιόλας του πρωταθλήματος.

Η επιστροφή στις ρίζες
Χρειάστηκε να περάσουν 23 χρόνια, από τον Οκτώβριο του 1989 και τον αγώνα Ξάνθη – Πανιώνιος 0-1, για να ξαναπαραταχθούν δύο ομάδες της Α’ Εθνικής Κατηγορίας με αμιγώς ελληνικές συνθέσεις. Αυτό συνέβη στο ματς της περασμένης Δευτέρας Πανιώνιος – Αρης 1-0 στη Νέα Σμύρνη, δίνοντας μια άλλη απόδειξη του τέλους εποχής της «ξενοκρατίας» που κυριαρχούσε στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Το ενδιαφέρον είναι ότι τόσο ο Πανιώνιος όσο και (κυρίως) ο Αρης ήταν ομάδες από τις οποίες παρήλασαν καραβιές ξένων χωρίς να τους δώσουν ιδιαίτερες αγωνιστικές διακρίσεις παρά μόνο χρέη. Αλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που οι δύο ΠΑΕ κατέφυγαν στη λύση των «χαμηλόμισθων» Ελλήνων και των παικτών από τις Ακαδημίες τους προκειμένου να συμπληρώσουν το ρόστερ τους, αφού πλέον δεν έχουν τη δυνατότητα να σκορπούν χρήματα για ξένους αμφιβόλου ποιότητος.
***
Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ απέναντι στη Μάλαγα έχασε την ευκαιρία να λύσει ένα σημαντικό μέρος των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει την τρέχουσα περίοδο. Η είσοδος στο Τσάμπιονς Λιγκ θα πρόσφερε στο Τριφύλλι περισσότερα από 15 εκατ. ευρώ, ποσό που θα μείωνε κατά πολύ το έλλειμμα, το οποίο εκτιμάται ότι στο τέλος της σεζόν θα κυμαίνεται περίπου στα 25 εκατ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, η αγωνιστική εικόνα της ομάδας του κ. Ζεσουάλδο Φερέιρα δεν δικαίωσε τις προσδοκίες των οπαδών και της διοίκησης της ΠΑΕ για την υπέρβαση. Ο Παναθηναϊκός ήταν άτολμος και κατώτερος των περιστάσεων στα δύο παιχνίδια με την ομάδα της Ανδαλουσίας, η οποία υπήρξε εμφανώς ανώτερη και δικαίως ανέβηκε στο… τρένο για τα αστέρια.
***
Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του νομίσματος, καθώς η Μάλαγα, πέραν του ότι συμμετέχει σε ένα πολύ πιο ανταγωνιστικό, απαιτητικό και γρήγορο πρωτάθλημα από το ελληνικό, όπως είναι η ισπανική Πριμέρα Ντιβισιόν, διαθέτει και ένα ρόστερ σαφώς πιο ακριβό από αυτό του Παναθηναϊκού. Είναι ενδεικτικό ότι οι άραβες επενδυτές των Ανδαλουσιάνων την τελευταία διετία έχουν δαπανήσει περί τα 100 εκατ. ευρώ για μεταγραφές, ενώ το… ταπεινό Τριφύλλι δεν έχει δώσει περισσότερα από 3 εκατ. ευρώ.
***
Για να γίνει καλύτερα αντιληπτή η διαφορά των μεγεθών και του επιπέδου που υπάρχει μεταξύ του ελληνικού και του ισπανικού ποδοσφαίρου, αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στις πωλήσεις που έκανε η Μάλαγα, η οποία παραχώρησε τον Ισπανό Σάντι Καθόρλα στην Αρσεναλ αντί 23 εκατ. ευρώ και τον Βενεζουελάνο Σάλομον Ροντόν στη ρωσική Ρουμπίν Καζάν αντί 10 εκατ. ευρώ. Οσο για τον Παναθηναϊκό, μετά βίας μπόρεσε να πουλήσει το περασμένο καλοκαίρι στην ιταλική Λάτσιο αντί μόλις 5,5 εκατ. ευρώ τον σουπερστάρ της ομάδας και πρώτο σκόρερ της Σούπερ Λίγκας επί δύο σεζόν Τζιμπρίλ Σισέ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αθλητισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk