Καρότο και μαστίγιο για να μας δώσουν ανάσα

Η επικοινωνιακή μάχη του κ. Αντ. Σαμαρά στην Ευρώπη έληξε με θετικά αποτελέσματα, όπως φαίνεται από το μπαράζ δηλώσεων και δημοσιευμάτων σε διεθνή έντυπα, που αναγνωρίζουν ή και εγκωμιάζουν τις ελληνικές προσπάθειες. Πρόκειται όμως για μια εύθραυστη νίκη, καθώς τώρα θα πρέπει να κερδηθεί ο πόλεμος της ανάταξης της οικονομίας.

Η επικοινωνιακή μάχη του κ. Αντ. Σαμαρά στην Ευρώπη έληξε με θετικά αποτελέσματα, όπως φαίνεται από το μπαράζ δηλώσεων και δημοσιευμάτων σε διεθνή έντυπα, που αναγνωρίζουν ή και εγκωμιάζουν τις ελληνικές προσπάθειες. Πρόκειται όμως για μια εύθραυστη νίκη, καθώς τώρα θα πρέπει να κερδηθεί ο πόλεμος της ανάταξης της οικονομίας. Το στοίχημα είναι δύσκολο επειδή οι συνομιλητές της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα ένα πράγμα κατέστησαν σαφές – «με αρκετή ωμότητα» σημειώνουν όσοι γνωρίζουν: «Υποσχετικές» δεν γίνονται δεκτές, στο εξής μετράνε μόνο τα αποτελέσματα. Τα έργα που μπορεί να παρουσιάσει άμεσα η κυβέρνηση είναι συγκεκριμένα. Επιβολή νέων μέτρων κυρίως εισοδηματικού χαρακτήρα, αφού τα φορολογικά έχουν εξαντληθεί, σε μια εξουθενωμένη κοινωνία και μία-δύο συμβολικού χαρακτήρα αποκρατικοποιήσεις. Η συνεδρίαση του Eurogroup και η Σύνοδος Κορυφής θέτουν, εκ των πραγμάτων, ένα πολύ στενό χρονοδιάγραμμα εξελίξεων.

Το κλίμα που διαμορφώνεται στην Ευρώπη – «πράξεις, όχι λόγια» – μετέφερε και η επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας κυρία Μαρία Δαμανάκη που συναντήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη με τον κ. Αντ. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Η κυρία Δαμανάκη, που συναντήθηκε και με τον κ. Αλ. Τσίπρα, θα δει τις επόμενες ημέρες όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, πλην της Χρυσής Αυγής, προκειμένου να τους ενημερώσει.

Η έκθεση της τρόικας θα είναι καθοριστικός παράγοντας για τις εξελίξεις. Ως τότε όμως οι εταίροι περιμένουν να δουν κάποιες πρωτοβουλίες από την πλευρά της κυβέρνησης. Παράγοντας του οικονομικού επιτελείου ομολογεί σε ιδιωτικές συζητήσεις του ότι η τρόικα προέτρεψε την ελληνική πλευρά να μην πάει στη Σύνοδο Κορυφής μόνο με περικοπές σε μισθούς και συντάξεις αλλά και έστω και με μία συμβολική αποκρατικοποίηση. «Ολοι γνωρίζουν ότι επί έξι μήνες δεν έγινε τίποτε στη χώρα. Πρέπει να παραδώσετε κάτι» έχει διαμηνυθεί. Ετσι αποφασίστηκε να ψηφιστεί νωρίτερα ο προϋπολογισμός, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση αναμένεται να προωθήσει άμεσα τις διαδικασίες για κάποιες ώριμες περιπτώσεις, όπως το κτίριο όπου στεγάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες το Διεθνές Ραδιοτηλεοπτικό Κέντρο (IBC).
Ενδεχομένως όμως να μην αρκούν ούτε αυτά. Η τρικομματική κυβέρνηση δεν φαίνεται να εμπνέει απόλυτη εμπιστοσύνη στους ευρωπαίους ηγέτες. Το πλεονέκτημα της ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας αντισταθμίζεται από την αμφίβολη συνοχή της. Αν το αποτέλεσμα της ψήφισης των μέτρων στη Βουλή αναδείξει μια ισχνή πλειοψηφία, θεωρείται βέβαιον ότι το μήνυμα δεν θα περάσει αδιάφορα από τους εταίρους μας.
Σε αυτή τη φάση, που δεν έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις για την ευρωζώνη και η αμερικανική κυβέρνηση δεν κρύβει την ανησυχία της για την αναποτελεσματικότητα των ευρωπαίων ηγετών να στηρίξουν το ευρώ – ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Παπαντωνίου είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει από κοντά πόσο προβληματισμένοι είναι οι Αμερικανοί – τίποτε δεν αποκλείει είτε να βαθύνει η κρίση είτε να τακτοποιηθούν απρόσμενα τα κομμάτια του παζλ. Οι διαρροές σε διεθνή οικονομικά έντυπα περί νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους ίσως να μην απέχουν από την πραγματικότητα. Επιπλέον εκτιμάται ότι, αν η ΕΚΤ προχωρήσει τελικά στην αγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, θα ωφεληθεί και η χώρα μας. Η επιμήκυνση θεωρείται ότι θα δοθεί. Οι πιο αισιόδοξοι στη Βουλή και στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι θα υπάρξει οργανωμένη διάσωση της χώρας μας. Οι υπόλοιποι ανησυχούν ότι είναι τέτοιο το βάρος των μέτρων που απειλεί να εκτροχιάσει την ύφεση αλλά και το ίδιο το πρόγραμμα, αν δεν υπάρξει μια ολοκληρωμένη και συμφωνημένη λύση με τους εταίρους.

«Ανακωχή»

Προς το παρόν η κυβέρνηση πήρε την ανάσα που ζητούσε, έστω και σε επίπεδο επικοινωνίας. Φαίνεται ότι ο Πρωθυπουργός είπε τα σωστά επιχειρήματα στο Βερολίνο και στο Παρίσι και μετά τις υποστηρικτικές δηλώσεις της κυρίας Ανγκελα Μέρκελ και του κ. Φρανσουά Ολάντ τα διεθνή ΜΜΕ σταμάτησαν τις επιθέσεις. Οι «Financial Times» έγραψαν σε κύριο άρθρο τους ότι ο κ. Σαμαράς μπορεί να μην πήρε νέα βοήθεια αλλά «η νέα δραχμή ενδέχεται να είναι λιγότερο πιθανή απ’ ό,τι νομίζουν οι αγορές».
«Η Ελλάδα αξίζει την αλληλεγγύη μας» έγραψε το γερμανικό περιοδικό «Stern». «Δεν πρέπει να τιμωρήσουμε παραδειγματικά την Ελλάδα αλλά την κερδοσκοπία» σημείωνε, προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη αρχίζει και τελειώνει στην Αθήνα».
«Εφόσον η Ελλάδα ανταποκρίνεται στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις της, κερδίζει πολύτιμο χρόνο. Το πώς θα τον αξιοποιήσει η κυβέρνηση για να αναθερμάνει την οικονομία παραμένει ζητούμενο. Θεωρητικά ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας ως τις αρχές του 2013» σημειώνει έμπειρος οικονομικός παράγοντας.

Κρίσιμες συναντήσεις στη σκακιέρα της ευρωζώνης
Ο Στουρνάρας στον Σόιμπλε για την επιμήκυνση

Καθοριστικές συναντήσεις με κεντρικούς παίκτες της σκακιέρας στην ευρωζώνη που θα επηρεάσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την πορεία του ελληνικού προγράμματος αναμένεται να έχουν τις επόμενες ημέρες τόσο ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς όσο και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας. Τον χορό των συναντήσεων ανοίγει ο κ. Στουρνάρας με την επίσκεψή την Τρίτη στο Βερολίνο, όπου θα συναντήσει τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Υστερα από τέσσερις ημέρες θα συναντηθεί στην Αθήνα με τους εκπροσώπους της τρόικας, οι οποίοι θα συνομιλήσουν τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου και με τον Πρωθυπουργό. Την παραμονή της κρίσιμης, άτυπης, συνεδρίασης του Eurogroup της Λευκωσίας στις 14 Σεπτεμβρίου, ο κ. Στουρνάρας θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον γάλλο ομόλογό του Πιερ Μοσκοβισί που θα έχει και συνάντηση με τον κ. Σαμαρά, ο οποίος ετοιμάζεται να συναντηθεί τις επόμενες ημέρες με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Στη συνάντησή του ο κ. Στουρνάρας με τον κ. Σόιμπλε θα προωθήσει το αίτημα επιμήκυνσης του προγράμματος προσαρμογής ως το 2016. Σύμφωνα με πληροφορίες ο έλληνας υπουργός Οικονομικών θα υποστηρίξει ότι η ύφεση (υπολογίζεται ότι θα υπερβεί εφέτος το 7%, αντί για 4,7% που προέβλεπε το μνημόνιο 2) δεν επηρεάζει μόνο την κοινωνία και την αγορά αλλά και τους ίδιους τους αριθμούς, τους στόχους δηλαδή του προγράμματος για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2014.
Παράλληλα ο κ. Στουρνάρας θα θέσει το θέμα της λεγόμενης «δραχμικής αβεβαιότητας» που δημιουργούν οι – περιορισμένες μετά το «σιωπητήριο» Μέρκελ – δηλώσεις περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ οι οποίες τα τελευταία δύο χρόνια λειτουργούν αποτρεπτικά για τις επενδύσεις και τις αποκρατικοποιήσεις. Πάντως όσο πλησιάζει η ώρα της ανακοίνωσης του πακέτου των μέτρων, η πίεση που δέχεται η Αθήνα από την Ευρώπη και το ΔΝΤ υποχωρεί, καθώς οι δανειστές γνωρίζουν το βασικό του περιεχόμενο και αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση θα βρεθεί σε δύσκολη θέση.
Ο κ. Στουρνάρας θα δεσμευτεί για άλλη μια φορά για την τήρηση των συμφωνημένων και θα συζητήσει με τον κ. Σόιμπλε και για την πορεία του χρέους, εν όψει και της έκθεσης βιωσιμότητας που θα συντάξει αυτόν τον μήνα το ΔΝΤ, κάτι που απασχολεί ιδιαιτέρως το Βερολίνο. Οι πληροφορίες, τέλος, για το ενδεχόμενο να ζητηθεί δάνειο-γέφυρα πριν από την καταβολή της δόσης των 31 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο διαψεύδονται από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk