ΒΗΜΑτοδότης

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς όχι μόνο τα έχει βρει με την απεχθή τρόικα αλλά στρέφεται και κατά της ελληνικής παράδοσης αφού, ως γνωστόν, απαγόρευσε το έθιμο της τοποθέτησης υιών και θυγατέρων βουλευτών σε θέσεις μετακλητών υπαλλήλων στα βουλευτικά γραφεία τους. Μου λένε ότι η αποξενωμένη από τις ελληνικές παραδόσεις στάση αυτή του Πρωθυπουργού έχει θορυβήσει το ΠαΣοΚ.

ΒΗΜΑτοδότης | tovima.gr
Ο κ. Αντώνης Σαμαράς όχι μόνο τα έχει βρει με την απεχθή τρόικα αλλά στρέφεται και κατά της ελληνικής παράδοσης αφού, ως γνωστόν, απαγόρευσε το έθιμο της τοποθέτησης υιών και θυγατέρων βουλευτών σε θέσεις μετακλητών υπαλλήλων στα βουλευτικά γραφεία τους. Μου λένε ότι η αποξενωμένη από τις ελληνικές παραδόσεις στάση αυτή του Πρωθυπουργού έχει θορυβήσει το ΠαΣοΚ.
Κύκλοι της Ιπποκράτους επιχειρούν τις τελευταίες ημέρες να μεθοδεύσουν την αντικατάσταση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ. Αθ. Ζηλιασκόπουλου από έναν εκ των πρώην βουλευτών κκ. Δ. Λιντζέρη και Ροβ. Σπυρόπουλου, αλλά πιστεύεται ότι ο κ. Σαμαράς ενδεχομένως δεν είναι έτοιμος να συναινέσει. Αλλοι πάντως προβλέπουν ότι σε αυτή την περίπτωση ο Πρωθυπουργός ίσως ρίξει λίγο νερό στο κόκκινο κρασί του…
***
Κουίζ: Ποιος υπουργός λέει στους συνομιλητές του ότι «το πρόβλημα δεν είναι πως έχουμε μια τρόικα αλλά ότι έχουμε δύο»; Πρόκειται για υπουργό που ομολογεί ότι συνεννοείται ευκολότερα με την τρόικα των δανειστών παρά με την τρόικα των αρχηγών. Προφανώς αυτή η «ευκολία συνεννόησης» οφείλεται στη «σκληρή στάση» του με την οποία έχει τρομοκρατήσει τους ξένους εμπειρογνώμονες σε τέτοιον βαθμό ώστε κάνουν ό,τι τους λέει…
***
Τώρα που η κυρία Βάσω Παπανδρέου δεν βρίσκεται στη Βουλή, την αντικαθιστά επάξια σε επιθετικότητα και αυστηρότητα η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία ακόμη δεν έχει πατήσει τα 40. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η Ζωή αποκάλεσε «παρένθετο πρόσωπο» τον κ. Ι. Στουρνάρα ζητώντας από τα τρία κυβερνητικά κόμματα να μην κρύβονται πίσω του στην προσπάθειά τους να «εξαγνίσουν» τη Siemens.
Ως γνωστόν, η κυρία Κωνσταντοπούλου αιφνιδίασε τον υπουργό Οικονομικών όταν τόνισε στη Βουλή ότι η σύμβαση με την οποία το Δημόσιο παραιτείται των αξιώσεών του απέναντι στη Siemens είναι «άκυρη» επειδή έπρεπε να υπογραφεί εντός 45 ημερών από τις 7 Μαρτίου, όταν υπεγράφη από τη Siemens. Η Ζωή ξεχνά βεβαίως ότι η διαχρονική επαφή της ελληνικής πολιτικής με τη Siemens δεν ήταν… «αυστηρά δικομματική», όπως ισχυρίζονται στην Κουμουνδούρου, αφού η Αριστερά επιδείκνυε στο παρελθόν εξίσου ζωηρό ενδιαφέρον για τις νέες τεχνολογίες. Προφανώς όμως οι νέοι της Αριστεράς δεν δεσμεύονται από τις… αδυναμίες των παλαιοτέρων.
***
Πάντως ο κ. Ι. Στουρνάρας δεν πτοείται. Προκειμένου να περιορίζει το άγχος που προκαλούν οι πολιτικές επιθέσεις βγάζει βόλτα ο ίδιος τα βράδια τον σκύλο του, ο οποίος στα 15 του θεωρείται «παππούς». Οπως αποδεικνύεται, λοιπόν, ο υπουργός Οικονομικών γνώριζε προ πολλού το αμερικανικό πολιτικό ρητό «αν θέλεις φίλο, πάρε σκύλο» και είχε προνοήσει.
***
Στις ΗΠΑ βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες ο κ. Π. Ευθυμίου και θα επιστρέψει σε… έναν χρόνο! Ο πρώην υπουργός έγινε δεκτός στο πρόγραμμα Fellows του Weatherhead Center for International Affairs του Harvard, το οποίο κάθε χρόνο παρακολουθούν 20 προσωπικότητες με μη ακαδημαϊκή διαδρομή από όλον τον κόσμο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παραδόσεις και παρακολουθήσεις μαθημάτων, καθώς και ακαδημαϊκή έρευνα στις Διεθνείς Σχέσεις και προσφέρεται για όσους επιλέγουν ένα παραγωγικό διάλειμμα για ανανέωση και ενδυνάμωση της σταδιοδρομίας τους. Ο προηγούμενος Ελληνας που παρακολούθησε το εν λόγω πρόγραμμα ήταν ο κ. Γ. Παπανδρέου την περίοδο 1992-1993.
***
Πολλοί ανησύχησαν επειδή κοντεύουν τρεις μήνες της νέας Βουλής και δεν συστάθηκε ακόμη κάποια Εξεταστική Επιτροπή. Τη λύση όμως θα τη δώσει ο κ. Αλ. Τσίπρας, ο οποίος θα προτείνει εντός της εβδομάδος τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το Μνημόνιο. Η απόφαση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής απαιτεί 60 ψήφους βουλευτών και ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 71. Κατά συνέπεια, οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες δεν θα πλήξουν ούτε αυτό το φθινόπωρο…
***
Μετά τον περίφημο ουρητήρα του Μαρσέλ Ντισάμπ (1887-1968), οι φιλότεχνοι μπορούν να θαυμάσουν τη λεκάνη τουαλέτας του πρύτανη του Αριστοτελείου κ. Ι. Μυλόπουλου. Καλά πληροφορημένες πηγές επιμένουν ότι η επίμαχη λεκάνη δεν κοστίζει βεβαίως 30.000 ευρώ, αλλά τώρα που τυλίχθηκε στα φώτα της δημοσιότητας, αν π.χ. εκτεθεί στο Ιδρυμα ΔΕΣΤΕ, μπορεί εύκολα να αποφέρει πολύ περισσότερα.
Ο υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος ζήτησε, ως όφειλε, εξηγήσεις και είμαι βέβαιος ότι η προκάτοχός του κυρία Αννα Διαμαντοπούλου θα πρέπει να επιχαίρει για τη δοκιμασία του πρύτανη, ο οποίος εμφανίστηκε «δυσκοίλιος» απέναντι στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, παρά το γεγονός ότι ήταν εκείνη που κάποτε εξάντλησε την επιρροή της για να τοποθετηθεί πρύτανης και να μπορεί να επενδύει πόρους σε λεκάνες τουαλέτας. Για την ιστορία, πάντως, ο κ. Μυλόπουλος υποστήριξε ότι τα 30.000 ευρώ αφιερώθηκαν για επισκευές σε ολόκληρο τον 7ο όροφο της Πρυτανείας. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι όσοι λένε ότι και πάλι πολλά είναι…
***
Ασάφεια επικρατεί σχετικά με τη σχεδιαζόμενη εκπαραθύρωση του επικεφαλής του Φεστιβάλ Αθηνών κ. Γ. Λούκου. Ο κ. Λούκος έχει πολλούς υποστηρικτές, επιφανείς και μη, που εκτιμούν το έργο και την προσφορά του για την ανανέωση του Φεστιβάλ, αλλά και ορισμένους που πιστεύουν ότι κάποιες φορές το παράκανε με επιλογές που δεν αφορούσαν σχεδόν κανέναν.
Μαθαίνω πάντως ότι τις τελευταίες ημέρες όσοι επιθυμούν την αντικατάστασή του μειώνονται εντυπωσιακά. Η αιτία είναι ότι διαδόθηκε πως ο πιθανότερος αντικαταστάτης του είναι ο παγκοσμίου φήμης διευθυντής ορχήστρας και πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Λουκάς Καρυτινός, τον οποίο ακόμη και οι «αντι-Λούκοι» θεωρούν «ακόμη χειρότερο».
***
«Μουσειακή εκδήλωση» χαρακτηρίζεται από κακεντρεχείς του ΣΥΡΙΖΑ η αυριανή εκδήλωση του ΠαΣοΚ για την 38η επέτειο ιδρύσεως του κόμματος ακριβώς επειδή θα γίνει στο Μουσείο Μπενάκη. Πάντως ο κ. Ευ. Βενιζέλος θα παρουσιάσει έναν ήλιο με επτά ακτίνες (από εννέα) και η κάθε ακτίνα θα συμβολίζει έναν άξονα πολιτικής, ο καθένας με τρεις λέξεις. Μπορεί η σύλληψη να είναι γεωμετρικά ενδιαφέρουσα, αλλά δεν νομίζω ότι θα ενθουσιάσει το πανελλήνιο.
Εξίσου λιτή αλλά πυκνή σημειολογικά θα είναι η προεδρική εμφάνιση την επόμενη Κυριακή στη ΔΕΘ, όπου θα μιλήσει σε νέους ιδιοκτήτες νέων επιχειρήσεων (start ups) σε εκδήλωση με σύνθημα «Μια κερδισμένη και όχι μια χαμένη γενιά». Πέραν αυτού, ως σήμερα δεν έχουν προγραμματιστεί βενιζελικές συνεντεύξεις Τύπου και ομιλίες σε φορείς, αν και ο πρόεδρος μπορεί να υποκύψει στον πειρασμό την τελευταία στιγμή…
***
Στην αυριανή εκδήλωση για την 3η Σεπτέμβρη έχουν προσκληθεί τηλεφωνικώς από τον ίδιο τον κ. Ευ. Βενιζέλο οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, οι κκ. Κ. Σημίτης και Γ. Παπανδρέου, ενώ δεν έχουν υπάρξει αποκλεισμοί, αφού έλαβε πρόσκληση ακόμη και ο κ. Ηλ. Μόσιαλος, ο οποίος εσχάτως τήρησε αποστάσεις ιδρύοντας τη Δυναμική Ελλάδα. Το βίντεο της εκδήλωσης θα είναι πανηγυρικό και θα περιλαμβάνει την ιστορία της δημοκρατικής παράταξης από τον Χαρίλαο Τρικούπη ως σήμερα. Το επετειακό βίντεο, πέρα από εικόνες των τριών εν ζωή αρχηγών του ΠαΣοΚ, παρουσιάζει τον Τρικούπη, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Ανδρέα Παπανδρέου, τη Μελίνα Μερκούρη, τον Αναστάσιο Πεπονή, τον Γιώργο Γεννηματά και τον Αντώνη Τρίτση. Η μουσική επένδυση θα είναι ένα medley από συνθέσεις του Βαγγέλη Παπαθανασίου. Και το «Requiem» του Μότσαρτ δεν θα ήταν κακή ιδέα…
***
Μιλώντας για τη Δυναμική Ελλάδα θετική εντύπωση και διθυραμβικά σχόλια έχει προκαλέσει στην Ιπποκράτους το γεγονός ότι ο κ. Ηλ. Μόσιαλος έχει τοποθετήσει στη θέση του υπευθύνου Βορείου Ελλάδος της Δυναμικής Ελλάδας τον κ. Ευρυβιάδη Ελευθεριάδη, διαχρονικό στέλεχος της ΠΑΣΠ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Οι ιστορικοί του κόμματος θυμούνται ότι ο «δυναμικός Ευρυβιάδης» ανήκε στην ολιγομελή ομάδα των στελεχών της ΠΑΣΠ τα οποία προ δεκαετίας προχώρησαν σε μια τολμηρή πρωτοβουλία, που μπορεί σήμερα να χαρακτηριστεί συμβολική και προφητική αν λάβουμε υπόψη μας την «ιδεολογική απογύμνωση» του ΠαΣοΚ.
Οι εν λόγω ήταν οι πρώτοι που κάλεσαν επαγγελματία νεαρά στρίπερ σε πάρτι της φοιτητικής οργάνωσης, προφανώς για την ενίσχυση της ιδεολογικής υπεροχής των νεαρών συντρόφων. Η πρωτοβουλία του Ευρυβιάδη έκανε τόσο μεγάλη αίσθηση που την επομένη ετέθη από τον κ. Γ. Πανταγιά σε συνεδρίαση του πρωινού καφέ στο Μέγαρο Μαξίμου. Προτείνω στον Ευρυβιάδη να επαναλάβει την «πρωτοβουλία-βόμβα» στην επόμενη εκδήλωση της Δυναμικής Ελλάδας στο «Τσάι» του Κολωνακίου.
***

Σε ένα διάλειμμα από τις πυρετώδεις συναντήσεις του με κορυφαίους αναρχοαυτόνομους με θέμα την πολιτική της ΕΚΤ και το μέλλον του ευρώ ο κ. Αλ. Τσίπρας συνάντησε την Παρασκευή την επίτροπο Αλιείας κυρία Μαρία Δαμανάκη. Το κλίμα ανάμεσα στον Αλέξη και στη Μαρία ήταν τόσο καλό ώστε, σύμφωνα με φίλους της επιτρόπου, ορισμένοι σκληροί της Κουμουνδούρου δεν άντεξαν και άφησαν να διαρρεύσουν οι αντίθετες πληροφορίες, ότι δηλαδή ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «τα πήρε» με την επίτροπο και περίπου της απέδωσε ενεργό συμμετοχή στην προσπάθεια τρομοκράτησης της κοινής γνώμης περί επιστροφής στη δραχμή. Ηταν λογικό να συμβεί κάτι τέτοιο αφού οι «σκληροί», όπως οι κκ. Π. Λαφαζάνης, Γ. Βούτσης και Π. Σκουρλέτης, θέλουν να προστατεύσουν τον Αλέξη από την «ευρωπαϊκή αλλοτρίωση» και να θωρακίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ από τις απόπειρες της Κομισιόν να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με το κόμμα. Η συνάντηση πάντως διεξήχθη σε καλό κλίμα και ήταν χαρακτηριστική η φράση του στενού συνεργάτη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Παππά προς την κυρία Δαμανάκη: «Εγώ μπήκα στον ΣΥΝ όταν ήσουν εσύ πρόεδρος και για μένα θα είσαι για πάντα πρόεδρος». Ελπίζω οι «σκληροί» να του επιτρέψουν να εισέλθει στην Κουμουνδούρου τη Δευτέρα…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk