Η φτώχεια παγώνει τα κανάλια μέχρι τα Χριστούγεννα

Με κομμένα τα φτερά επέστρεψαν στα γραφεία τους τα στελέχη των ιδιωτικών καναλιών. Οι ελπίδες που έτρεφαν στην αρχή του έτους πως το δεύτερο εξάμηνο του 2012 ενδεχομένως να αφήσει περιθώρια για ανάκαμψη της διαφημιστικής δαπάνης διαψεύστηκαν. Η κατρακύλα των εσόδων συνεχίζεται και για τον Ιούλιο η πτώση που καταγράφεται στο σύνολο των μέσων αγγίζει το 25,06% και ειδικά για την τηλεόραση το 12,58%. Απογοητευτικά εξάλλου είναι τα στοιχεία και για τον Αύγουστο, όπως και οι προβλέψεις για τους επόμενους μήνες.

Με κομμένα τα φτερά επέστρεψαν στα γραφεία τους τα στελέχη των ιδιωτικών καναλιών. Οι ελπίδες που έτρεφαν στην αρχή του έτους πως το δεύτερο εξάμηνο του 2012 ενδεχομένως να αφήσει περιθώρια για ανάκαμψη της διαφημιστικής δαπάνης διαψεύστηκαν. Η κατρακύλα των εσόδων συνεχίζεται και για τον Ιούλιο η πτώση που καταγράφεται στο σύνολο των μέσων αγγίζει το 25,06% και ειδικά για την τηλεόραση το 12,58%. Απογοητευτικά εξάλλου είναι τα στοιχεία και για τον Αύγουστο, όπως και οι προβλέψεις για τους επόμενους μήνες.
Η διαμόρφωση του προγράμματος αλλάζει δραματικά, με κύριο χαρακτηριστικό την αναβολή των παραγωγών αλλά και τη ματαίωση πολλών εκπομπών. Ηδη στα περισσότερα κανάλια έγιναν σημαντικές προσπάθειες μείωσης κόστους με απολύσεις και μειώσεις μισθών, όπως όμως φαίνεται αυτό δεν αρκεί. Το ρίσκο που έπαιρναν κάποτε οι επικεφαλής ελπίζοντας πως κάποια προγράμματα μπορεί να φέρουν λεφτά στο ταμείο πλέον είναι απαγορευτικό. Το Mega παγώνει σχεδόν όλα τα νέα projects, ο ΑΝΤ1 κινείται διστακτικά, ο Alpha εμπιστεύεται παλιές και δοκιμασμένες συνταγές, το Star συρρικνώνει το ζωντανό πρόγραμμα, ενώ ο Σκάι επενδύει στην ενημέρωση και στις ξένες παραγωγές.
Ουσιαστικά ως και τα Χριστούγεννα η ιδιωτική τηλεόραση μπαίνει σε κατάσταση «συντήρησης» αναμένοντας τις οικονομικές προβλέψεις για το 2013, οπότε και θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. Φυσικά ούτε λόγος για νέες και μεγάλες παραγωγές, για σημαντικές μεταγραφές, για αποκαλύψεις νέων προσώπων, για συμβόλαια και παχυλές αμοιβές αλλά και για εξασφαλισμένη διάρκεια προβολής καθώς τίποτε πλέον δεν θα παραμένει στο πρόγραμμα σε περίπτωση αποτυχίας.
Οι ως τώρα πληροφορίες για τη διαμόρφωση του εφετινού τηλεοπτικού χάρτη, αν και ασφαλείς, μαρτυρούν τη φτώχεια αλλά και τον αιφνιδιασμό που υπέστησαν πολλοί εκ των υπευθύνων προγράμματος καθώς η κρίση, όπως αποδεικνύεται, δεν λειτούργησε ως μέσο πίεσης εξεύρεσης πρωτότυπων λύσεων αλλά ως άλλοθι φτήνιας και πρόχειρων λύσεων. Συγκεκριμένα:
Mega… πάγωμα
Αν και πολλά γράφτηκαν και ειπώθηκαν για αλλαγές και μετακινήσεις, τελικά όλα διαψεύδονται καθώς το κανάλι διατηρεί κανονικά την πρωινή ψυχαγωγική ζώνη του με την εκπομπή «Πρωινό mou», την οποία θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν οι Γιώργος Λιάγκας και Φαίη Σκορδά, με αλλαγές στη σύνθεση του πάνελ, ελαφρώς ανανεωμένη θεματολογία και ψαλιδισμένο κόστος. Οπως φαίνεται, θα είναι και η μόνη ζωντανή ψυχαγωγική εκπομπή στη συγκεκριμένη ζώνη καθώς ένα-ένα τα κανάλια την καταργούν καθώς τα έσοδα, όπως και η τηλεθέαση, δεν είναι τόσο σημαντικά.
Ως και τον Δεκέμβριο το κανάλι της Μεσογείων θα συνεχίσει να προβάλλει ως lead in την τουρκική σειρά «Μοιραίος έρωτας» και τα «Κλεμμένα όνειρα», ενώ και στο prime time συνεχίζεται η άλλη τουρκική σειρά «Sila». Αποκλείεται κάθε ενδεχόμενο να προβληθούν ελληνικές σειρές ή νέες παραγωγές και το μόνο το οποίο έχει ελπίδες να ενταχθεί στο πρόγραμμα αλλά τον Νοέμβριο είναι ο δεύτερος κύκλος του «Master Chef» καθώς τις τελευταίες ημέρες δόθηκαν κάποια χρηματικά ποσά στην παραγωγή ώστε να μπορέσει να καλύψει χρέη, κόστη και αμοιβές και να προχωρήσει στην ολοκλήρωση του μαγειρικού ριάλιτι.
Κανονικά θα συνεχίσουν και οι ενημερωτικές εκπομπές «Ανατροπή» με τον Γιάννη Πρετεντέρη, «Ερευνα» με τον Παύλο Τσίμα αλλά και οι «Πρωταγωνιστές» με τον Σταύρο Θεοδωράκη, με άγνωστη μέχρι στιγμής την ημερομηνία έναρξης προβολής τους.
Δισταγμοί ΑΝΤ1
Στο κανάλι του Αμαρουσίου, αν και οι αρχικές εξαγγελίες έκαναν λόγο για ένα ιδιαιτέρως πλούσιο πρόγραμμα με βάση τα σημερινά δεδομένα, τα συνεχή ψαλιδίσματα οδήγησαν σε ένα τελικό αποτέλεσμα μάλλον διαφορετικό από το προσδοκώμενο. Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η κατάργηση της πρωινής ψυχαγωγικής ζώνης, στην οποία άλλωστε το κανάλι τα τελευταία χρόνια δεν ευτύχησε ούτε σε επίπεδο αριθμών αλλά ούτε και σε επίπεδο επιλογής προσώπων. Ετσι θα περιοριστεί στο «Πρωινό ΑΝΤ1» με τον Γιώργο Παπαδάκη, η έναρξη του οποίου αναμένεται περί τις 15 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών του, το κανάλι πλέον ρίχνει όλο του το βάρος στο prime time, από το οποίο αναμένει και τα ουσιαστικά έσοδα. Μετά λοιπόν τη μετακίνηση του «FThis» στην απογευματινή ζώνη, στις 21.00 θα αρχίσει να προβάλλεται η τουρκική σειρά «Σουλεϊμάν ο μεγαλοπρεπής», ενώ κανονικά θα συνεχιστεί και η «Asi» καλύπτοντας έτσι το πρόγραμμα ως τις 23.00.
Γύρω στα τέλη Οκτωβρίου θα κάνουν πρεμιέρα οι εκπομπές «Ράδιο Αρβύλα» και «Ολα», ενώ από τις νέες παραγωγές θα δούμε μόνο το παιχνίδι «The biggest game of the world» με τη Νάντια Μπουλέ στην παρουσίαση. Υπό συζήτηση βρίσκεται το χορευτικό σόου «Dancing with the stars» λόγω κόστους και σε περίπτωση που τελικά πάρει το πράσινο φως δεν προβλέπεται να προβληθεί πριν από τον Νοέμβριο. Τα κενά της βραδινής ζώνης, εκτός από τις επαναλήψεις, θα κληθούν να καλύψουν οι ξένες ταινίες αλλά και οι αγώνες του Europa League κάθε 15 ημέρες.
Alpha συνταγές
Στην Κάντζα κάτι άρχισε να κινείται και πάλι καθώς, εκτός από τις περυσινές παραγωγές που εξασφάλισαν την παρουσία τους στο εφετινό πρόγραμμα, το τηλεοπτικό κοινό θα ξαναδεί παλιότερες παραγωγές που είχαν παγώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά και δύο-τρεις νέες. Συγκεκριμένα, στις 29 του μήνα επιστρέφει το «Δέστε τους» με την ίδια σύνθεση προσώπων και συνταγή περιεχομένου, ενώ λίγες ημέρες μετά ξεκινούν και οι εκπομπές «Ελένη» με την Ελένη Μενεγάκη και «Μες στην καλή χαρά» με τη Ναταλία Γερμανού.
Πριν από λίγες ημέρες άρχισαν τα γυρίσματα νέων επεισοδίων του μαγειρικού ριάλιτι «Κάτι ψήνεται», που θα προβάλλεται καθημερινά στις 20.00, του ριάλιτι «Οικογενειακές ιστορίες» και του «Εφιάλτη στην κουζίνα» με τον Εκτορα Μποτρίνι. Κάθε Τρίτη στις οθόνες θα είναι το «Αλ Τσαντίρι νιουζ» με τον Λάκη Λαζόπουλο και κάθε Πέμπτη το «Πάμε πακέτο» με τη Βίκυ Χατζηβασιλείου, ενώ κανονικά θα ενταχθούν οι νεοαφιχθείσες Αννίτα Πάνια και Αγγελική Νικολούλη. Η δεύτερη θα κάνει αυτό που έκανε τα τελευταία χρόνια, δηλαδή το «Φως στο τούνελ», ενώ η παρουσιάστρια των «Παρατράγουδων» έχει αναλάβει εκπομπή κοινωνικού, σύμφωνα με το κανάλι, περιεχομένου η οποία θα ονομάζεται «SOS», θα προβάλλεται Σάββατο και Κυριακή και, όπως μαρτυρά και ο τίτλος της, θα παρέχει βοήθεια σε τηλεθεατές και συμμετέχοντες σε διάφορους τομείς.
Στον ενημερωτικό τομέα του καναλιού έγιναν δραστικές περικοπές καθώς η μόνη ενημερωτική εκπομπή η οποία πήρε το πράσινο φως είναι η «Αυτοψία» με τον Αντώνη Σρόιτερ. Αν και οι συζητήσεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, μοιάζει μάλλον απίθανο να ενταχθεί και δεύτερη ενημερωτική εκπομπή στο πρόγραμμα.
Star lifestyle
Το κανάλι της Κηφισιάς επιλέγει για μία ακόμη χρονιά τις δοκιμασμένες συνταγές ενώ, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχίσει και τη θεματολογία του lifestyle τόσο σε επίπεδο ψυχαγωγίας όσο και ενημέρωσης. Στη μεσημεριανή ζώνη διαδοχικά θα προβάλλονται η «Μεσημεριανή Μελέτη» με την Ελεονώρα Μελέτη, το «Μίλα» με την Τατιάνα Στεφανίδου και το «Φώτης και Μαρία live» με τους Φώτη Σεργουλόπουλο και Μαρία Μπακοδήμου. Το σημείο στο οποίο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση είναι οι ξένες σειρές, όχι οι τουρκικές, με προβολή είτε νέων κύκλων όσων ήδη προβάλλονται είτε με νέες σειρές οι οποίες εντάσσονται στο prime time και το Σαββατοκύριακο («NCIS», «Gossip girl», «Ιατρικές υποθέσεις» κτλ.).
Σκάι… νέα
Ενημερωτικές εκπομπές, ντοκυμαντέρ, εκπομπές μαγειρικής και κοινωνικού περιεχομένου αλλά και ξένες σειρές είναι τα συστατικά του προγράμματος του Σκάι. Ετσι, εκτός από την «Πρωινή γραμμή», το «Σκάι τώρα» και το «Σκάι life, μελλοντικά θα προβληθούν οι εκπομπές «Σεφ στον αέρα» με την Ελένη Ψυχούλη, «Μαστορέματα», ενώ θα συνεχίσουν και ο Βαγγέλης Δρίσκας με μαγειρικές προτάσεις αλλά και η Αφροδίτη Σημίτη με την εκπομπή για το ποδήλατο. Το κανάλι του Νέου Φαλήρου θα συνεχίσει την προβολή των ξένων σειρών που ήδη βλέπουμε καθώς έχει αγοράσει και τους επόμενους κύκλους επεισοδίων, θα εντάξει την αστυνομική σειρά «The Defenders» αλλά και τη σειρά ντοκυμαντέρ του BBC «Frozen planet».

Από το ψυγείο… στην κατάψυξη
Τι γίνεται με νέες εκπομπές, συμβόλαια και γυρίσματα

Αν και τυπικά έχουν ανανεωθεί συμβόλαια και έχουν εγκριθεί τα γυρίσματα νέων κύκλων επεισοδίων, δεν είναι λίγες οι παραγωγές που θα μείνουν για λίγο στην αναμονή με προοπτική την ένταξή τους στο πρόγραμμα το 2012. Οι ελληνικές σειρές του Mega «Βασιλιάδες», «Πίσω στο σπίτι» και «Κλινική περίπτωση» μετατίθενται για το δεύτερο μισό της σεζόν, όπως και ο «Ομορφος κόσμος» του Γρηγόρη Αρναούτογλου. Τότε θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο να γυριστούν νέες εκπομπές, όπως για παράδειγμα η μαγειρική εκπομπή του Δημήτρη Σκαρμούτσου αλλά και αυτή του Λευτέρη Λαζάρου.
Στον ΑΝΤ1 στα σκαριά θα παραμείνουν προσωρινά τα τέσσερα νέα επεισόδια της σειράς «Το αμάρτημα της μητρός μου» του Αλέξανδρου Ρήγα, η μεταφορά των ξένων ριάλιτι «Hidden talents» και «Everyday heroes», ενώ μετατίθενται για αργότερα τα επεισόδια των νέων κύκλων των σειρών «Grey’s Anatomy» και «Private practice».
Αποκλείεται, αν και αρχικά είχε συζητηθεί, να γυριστούν νέα επεισόδια της σειράς «Με λένε Βαγγέλη» για το Mega, ενώ μάλλον απίθανο θεωρείται να γυριστεί πλέον και το σόου «Just the two of us». Εκκρεμούν οι αποφάσεις για τις εκπομπές του Σαββατοκύριακου, με τους «Κηπουρούς» και τις «Γλυκές αλχημείες» να μετατίθενται, αν και εφόσον συνεχίσουν, για πολύ αργότερα. Οριστική θα πρέπει να θεωρείται και η κατάργηση του ριάλιτι «Ελλάδα έχεις ταλέντο» στον ΑΝΤ1, ενώ άγνωστο παραμένει το τι θα γίνει με την εκπομπή «Με το δεξί» του Σπύρου Σούλη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Media
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk