Θρίλερ με τους γάμους των τραπεζών

Σε θρίλερ εξελίσσεται το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης και των γάμων των τραπεζών. Τη στιγμή που ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος ζητεί να επιταχυνθούν οι ρυθμοί συγκέντρωσης του τραπεζικού συστήματος, η διαδικασία περιπλέκεται εξαιτίας της έλλειψης ενός σαφούς σχεδίου και της εκκρεμότητας της επόμενης δόσης. Η κατάσταση δυσκολεύει περαιτέρω εξαιτίας ορισμένων χειρισμών στο ζήτημα της πώλησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Σε θρίλερ εξελίσσεται το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης και των γάμων των τραπεζών. Τη στιγμή που ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος ζητεί να επιταχυνθούν οι ρυθμοί συγκέντρωσης του τραπεζικού συστήματος, η διαδικασία περιπλέκεται εξαιτίας της έλλειψης ενός σαφούς σχεδίου και της εκκρεμότητας της επόμενης δόσης. Η κατάσταση δυσκολεύει περαιτέρω εξαιτίας ορισμένων χειρισμών στο ζήτημα της πώλησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Αιτία αποτέλεσε η αιφνιδιαστική απόφαση την περασμένη Τετάρτη να μη δοθεί παράταση στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου για το 2011, δύο μόλις ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας της δεύτερης παράτασης. Αρμοδίως η απόφαση αυτή χρεώνεται στον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κώστα Μποτόπουλο. Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν όμως ότι «θα πρέπει να ενεργούσε εν γνώσει του υπουργείου Οικονομικών». Οπως και να έχουν τα πράγματα, η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα την ίδια ημέρα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ότι το ΤΤ είναι «μη βιώσιμο» προκάλεσε αναστάτωση στην αγορά.
«Μη βιώσιμο σημαίνει ότι δεν αξίζει να κεφαλαιοποιηθεί» αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι. Αποτέλεσμα ήταν η μετοχή του ΤΤ να καταρρεύσει την επομένη υποχωρώντας κατά περίπου 30%. Η ένταση στην αγορά ενισχύθηκε ύστερα από την ανακοίνωση του ΤΤ ότι δεν μπορεί να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας λόγω «εξαιρετικώς δυσμενών συνθηκών». Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΤΤ Χάρη Σιγανό, οι εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες αφορούν την κατάληψη των κεντρικών υπηρεσιών της τράπεζας από τους συνδικαλιστές που αντιδρούν στην πώληση. Ολα αυτά οδήγησαν στην αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής, απόφαση η οποία, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, θα έπρεπε να είχε ληφθεί νωρίτερα. «Από τη στιγμή που ο υπουργός θεωρεί μη βιώσιμο το ΤΤ, θα έπρεπε να είχε σταματήσει τη διαπραγμάτευση της μετοχής» αναφέρουν.
Το ζήτημα περιπλέχθηκε περαιτέρω όταν την περασμένη Παρασκευή έφθασε στα χέρια της ηγεσίας των μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών οι οποίες έχουν κριθεί βιώσιμες, υπό την προϋπόθεση ότι θα ανακεφαλαιοποιηθούν όταν έλθει η επόμενη δόση, η πρόθεση της κυβέρνησης να πωλήσει με διαδικασίες-εξπρές το ΤΤ. Η απόφαση αυτή επέτεινε την αναστάτωση προκαλώντας κυριολεκτικά σύγχυση. Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, ανακοινώθηκε και αναβολή δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων εξαμήνου των τραπεζών ως το τέλος Οκτωβρίου.
Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι η αναβολή συνδέεται με το γεγονός ότι, αν οι τράπεζες έβγαζαν τώρα τα αποτελέσματά τους, θα είχαν ανοίγματα. «Τα κεφάλαια που πήραν ως προκαταβολή για την ανακεφαλαιοποίηση έχουν εξαντληθεί» σημειώνουν. Κυβερνητικές πηγές ωστόσο υποστηρίζουν ότι η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών σχετίζεται με την οριστικοποίηση των όρων της επανακεφαλαιοποίησης που θα γίνει ως το τέλος Σεπτεμβρίου καθώς διαφοροποιείται ο τρόπος αποτύπωσης των λογιστικών δεδομένων.
Ολα αυτά βεβαίως γεννούν ερωτήματα. «Πώς μπορείς να ζητάς από κάποιον να κάνει προσφορά για το ΤΤ όταν έχει ήδη κάνει προσφορά για την Εμπορική; Μπορεί να καταλήξει και με τις δύο τράπεζες. Πώς ζητάς να αξιολογήσει κάποιος ένα ενεργητικό 1 δισ. ευρώ μέσα σε λίγες ημέρες; Πώς μπορείς να ζητάς από τράπεζες που πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν να αναλάβουν μια μη βιώσιμη τράπεζα;» είναι μερικά από τα εύλογα θέματα που θέτουν τραπεζικοί κύκλοι. Βεβαίως η απόπειρα πώλησης του ΤΤ εγκαταλείφθηκε την ίδια ημέρα προκαλώντας ακόμη περισσότερα ερωτήματα για τη διαδικασία συγκέντρωσης και ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού κλάδου. Πολλοί κάνουν λόγο για ατυχείς χειρισμούς, άλλοι υποψιάζονται διάφορα…
Ολα τα ερωτήματα και οι υποψίες είναι εύλογα από τη στιγμή που για το μείζον θέμα της αναδιάταξης των τραπεζών δεν υπάρχει ξεκάθαρο μοντέλο για το πώς θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δεν είναι γνωστοί οι όροι (αναμένονται στο τέλος Σεπτεμβρίου), δεν είναι διακριτοί οι ρόλοι μεταξύ υπουργείου Οικονομικών, ΤΧΣ, Τράπεζας της Ελλάδος και τρόικας, η διοίκηση του ΤΧΣ δεν έχει στελεχωθεί μετά την αναδιάρθρωσή της, προτεραιότητα του κ. Στουρνάρα είναι να κλείσει το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στο ευρώ, ενώ εκκρεμεί η επόμενη δόση στην οποία συμπεριλαμβάνονται τα λεφτά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ολα αυτά συνθέτουν έναν γόρδιο δεσμό τον οποίο καλούνται να λύσουν οι εμπλεκόμενοι. Μπροστά σε αυτό το σκηνικό οι τραπεζίτες προσπαθούν να πάρουν θέση διαγκωνιζόμενοι ώστε να διαμορφώσουν όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες και να ξεκινήσουν με πλεονέκτημα την κούρσα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk