Ψηφιακός πόλεμος για τις πατέντες

Η πρόσφατη καταδίκη της Samsung στην καταβολή προστίμου-ρεκόρ ύψους 1 δισ. ευρώ στην Apple για την παραβίαση έξι διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας (αφορούσαν λειτουργίες της «έξυπνης» τηλεφωνικής συσκευής iPhone και της ταμπλέτας iPad) φέρνουν στο προσκήνιο τον ακήρυχτο πόλεμο των γιγάντων της κινητής τηλεφωνίας και της ψηφιακής τεχνολογίας εν γένει. Πρόκειται για έναν πόλεμο που ο ιδιοφυής ιδρυτής της Apple Στιβ Τζομπς είχε χαρακτηρίσει «πυρηνικό». Ομως, ένας «πυρηνικός πόλεμος» μπορεί να μην έχει νικητές, παρά μόνο ηττημένους.

Η πρόσφατη καταδίκη της Samsung στην καταβολή προστίμου-ρεκόρ ύψους 1 δισ. ευρώ στην Apple για την παραβίαση έξι διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας (αφορούσαν λειτουργίες της «έξυπνης» τηλεφωνικής συσκευής iPhone και της ταμπλέτας iPad) φέρνουν στο προσκήνιο τον ακήρυχτο πόλεμο των γιγάντων της κινητής τηλεφωνίας και της ψηφιακής τεχνολογίας εν γένει. Πρόκειται για έναν πόλεμο που ο ιδιοφυής ιδρυτής της Apple Στιβ Τζομπς είχε χαρακτηρίσει «πυρηνικό». Ομως, ένας «πυρηνικός πόλεμος» μπορεί να μην έχει νικητές, παρά μόνο ηττημένους.
Η Apple προσάπτει στη Samsung ότι από τη στιγμή που παρουσιάστηκε το iPhone άλλαξε άρδην το design αλλά και ο τρόπος λειτουργίας των κινητών τηλεφώνων της νοτιοκορεατικής εταιρείας, η οποία στην πραγματικότητα παρουσίασε απομιμήσεις. Τα προϊόντα αυτά της Samsung, ισχυρίζεται η Apple, παραβιάζουν ανάλογες ευρεσιτεχνίες της αμερικανικής εταιρείας. Γι’ αυτό και επιζητεί από την ανταγωνίστριά της αποζημιώσεις, απαγόρευση των πωλήσεων και αλλαγή του design των προϊόντων της Samsung. Η Samsung από τη μεριά της αντεπιτέθηκε απαντώντας ότι και η Apple έχει μιμηθεί ένα παλαιότερο design της Sony, επομένως δεν έχει δικαίωμα να κατέχει αυτή την ευρεσιτεχνία.
Αν ληφθεί τώρα υπόψη ότι πίσω από τη λειτουργία αυτών των πανέξυπνων συσκευών, που είναι πραγματικά κοσμήματα μικροσκοπικής τεχνολογίας, κρύβονται γύρω στις 20.000 έως 100.000 ευρεσιτεχνίες καταλαβαίνει γιατί οι δικαστές που εκδικάζουν αυτή και παρόμοιες υποθέσεις σηκώνουν τα χέρια ψηλά. «Το δικαστήριο γνωρίζει πολύ καλά ότι χρησιμοποιείται σαν πιόνι μιας παρτίδας σκακιού σε μια παγκοσμιοποιημένη, κοινωνική αντιπαράθεση» ανάφερε ένας πρόεδρος δικαστηρίου. Και η δε εκδικάζουσα την υπόθεση Apple-Samsung παραδέχθηκε ότι αμφιβάλλει «αν το σώμα των ενόρκων είναι σε θέση να καταλάβει σε βάθος το αντικείμενο της αντιπαράθεσης και να λάβει με ήσυχη συνείδηση μια απόφαση»!
Μα να ήταν μόνο οι ένορκοι! Εμπλεκόμενος σε ανάλογη υπόθεση που προτιμά την ανωνυμία αναφέρει σαρκαστικά ότι αμφιβάλλει αν οι ίδιοι οι δικηγόροι των εταιρειών καταλαβαίνουν γρυ! «Εκεί που παλιότερα σε ανάλογες διαπραγματεύσεις εμφανίζονταν δυο-τρεις νομικοί εκπρόσωποι, τώρα έχουμε ως και 30μελείς αντιπροσωπείες, μιας και χρειάζονται τεχνικοί, ειδικοί στο design, στο λογισμικό, για να διεξαχθεί σωστά η συζήτηση».
Το ενδιαφέρον στην αντιπαράθεση Apple-Samsung είναι ότι οι αντιπαραβαλλόμενοι είναι στενοί τεχνολογικοί συνεργάτες! Διότι χωρίς τους μικροεπεξεργαστές (microprocessors), τις οθόνες αφής και πολλά άλλα τσιπάκια παραγωγής Samsung, ούτε τα iPhone ούτε τα iPad θα μπορούσαν να δουν το φως του ήλιου. Το δίλημμα για την κορεατική εταιρεία είναι ο διπλός της ρόλος, τόσο του foundry, δηλαδή του «χυτηρίου»-κατασκευαστή ολοκληρωμένων κυκλωμάτων για τρίτους, όσο και του παραγωγού εξελιγμένων τεχνολογικών προϊόντων όπως τηλεοράσεις και κινητά τηλέφωνα. Ανεξάρτητοι αναλυτές υπολογίζουν ότι ως και 85% της παραγωγής του foundry προορίζεται για την Apple! Το δίλημμα για την αμερικανική εταιρεία πάλι είναι ότι αν εξοργίσει τον προμηθευτή της, θα «μείνει» από τσιπάκια! «We are friendly enemies» περιέγραψε με ακρίβεια την κατάσταση ο πρόεδρος της Samsung.
Στα ελληνικά θα λέγαμε όσον αφορά την Apple ότι χτυπάει το σαμάρι γιατί δεν μπορεί να χτυπήσει τον γάιδαρο! Ο γάιδαρος της υπόθεσης είναι το λογισμικό Android με το οποίο λειτουργούν τα κινητά τηλέφωνα και τα πινακίδια της Samsung. Λίγο προτού πεθάνει ο Στιβ Τζομπς είχε δηλώσει σε μια συνέντευξη στον βιογράφο του Walter Isaacson: «Θα δώσω την τελευταία μου ανάσα, θα θυσιάσω και το τελευταίο σεντ από τα ταμεία της Apple, για να διορθώσω αυτή την αδικία. Θα καταστρέψω το Android διότι είναι προϊόν κλοπής. Είμαι έτοιμος να ξεκινήσω έναν πυρηνικό πόλεμο»!
Το Android είναι ένα προϊόν της Google, η οποία διαθέτει το λογισμικό δωρεάν στους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων, ανάμεσά τους και στη Samsung. Για τα στελέχη της Apple πρόκειται για μια αντιγραφή του δικού τους λογισμικού iOS. Στον «πόλεμό» τους βρήκαν έναν απρόσμενο σύμμαχο – τη Microsoft! Οι «βόρειοι» γείτονες από το Richmond δεν θέλουν βασικά να «σκοτώσουν» το Android, θέλουν απλά να κερδίσουν ένα κομμάτι από την εμπορική του επιτυχία – περίπου το 30% των κινητών τηλεφώνων χρησιμοποιούν Android – μιας και αυτοί θεωρούν ότι χρησιμοποιούνται λύσεις που καλύπτονται από τις δικές τους ευρεσιτεχνίες. Η Google από τη δική της πλευρά ήταν κάπως ανέτοιμη για τέτοιον πόλεμο, μέχρι που εξαγόρασε το 2011 την παραπαίουσα κατασκευάστρια κινητών Motorola αντί 12,5 δισ. δολαρίων, μαζί με τις περίπου 17.000 καταχωρημένες και 6.800 υπό αίτηση ευρεσιτεχνίες της και άρχισε την αντεπίθεση.
Μπούμερανγκ οι τεράστιες αποζημιώσεις
Ευκαιριακές συστρατεύσεις και ad hoc συμμαχίες σε έναν χορό δισεκατομμυρίων

Θα έλεγε κανείς ότι οι σχέσεις μεταξύ των μεγαθηρίων της παγκόσμιας ψηφιακής τεχνολογίας καθορίζονται από έναν πόλεμο όλων εναντίον όλων. Βεβαίως στον πόλεμο αυτόν, που κάποιοι ισχυρίζονται ότι θα μπορούσε να αποβεί από βλαπτικός έως καταστροφικός για όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές, δημιουργούνται ad hoc συμμαχίες και ευκαιριακές συστρατεύσεις, που εξυπηρετούν απλώς μια επιμέρους μάχη, ακριβέστερα δικαστική διαμάχη.
Για τη διευθέτηση των παραβιάσεων ευρεσιτεχνιών εκκρεμούν μηνύσεις και αγωγές για αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων! Ακόμη και για τους λιγότερο ειδικούς ανάμεσά μας γίνεται φανερό ότι όταν καταλαγιάσει ο «πυρηνικός κουρνιαχτός» είτε δεν θα υπάρχουν οικογένειες ολόκληρες προϊόντων κινητής τηλεφωνίας είτε οι τιμές τους θα έχουν διπλασιασθεί, για να καλύψουν τις αποζημιώσεις.
Συγχρόνως, όλες οι εμπλεκόμενες εταιρείες έχουν δυστυχώς «βεβαρημένο μητρώο» στο θέμα των ευρεσιτεχνιών και των πνευματικών δικαιωμάτων. Οταν η Google δημοσιοποίησε την πρόθεσή της να ψηφιοποιήσει την παγκόσμια λογοτεχνία και τη διαθέσει δωρεάν στο κοινό, στην αντίδραση των συγγραφέων ότι πλήττονται τα πνευματικά τους δικαιώματα απάντησε ότι δεν μπορεί να ρωτήσει όλους τους πνευματικούς δημιουργούς. Αν κάποιος δεν θέλει, πρέπει ο ίδιος να δηλώσει τη διαφωνία του! Επίσης «στον αέρα» είναι το γεγονός ότι η ίδια εταιρεία εκμεταλλεύεται χωρίς ειδική άδεια τα δεδομένα – έρευνα αγοράς – που συλλέγει δωρεάν μέσω των αναζητήσεων των χρηστών στην ιστοσελίδα της.
Οταν το 2007 παρουσιάστηκε το iPhone, η Apple αγνόησε όλες τις ευρεσιτεχνίες που παράνομα χρησιμοποιούσε! Εκ των υστέρων οι άνθρωποι της εταιρείας ήρθαν σε διαπραγματεύσεις με αυτούς που διαμαρτυρήθηκαν. Τουλάχιστον σε μία περίπτωση αυτή η ριψοκίνδυνη συμπεριφορά τούς στοίχισε ακριβά. Πριν από έναν χρόνο ήρθαν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Nokia πληρώνοντας στη φινλανδική εταιρεία 800 εκατ. ευρώ άμεσα, καθώς και 8 ευρώ για κάθε περαιτέρω iPhone που πωλούν!
Ο πυρηνικός πόλεμος των ευρεσιτεχνιών μπορεί ακόμη και να καταστρέψει τους επιτιθέμενους. Ετσι η Google απαιτεί από τη Microsoft 4 δισ. δολάρια ετησίως γιατί η κονσόλα παιχνιδιών Xbox 360 χρησιμοποιεί τεχνική της Motorola που εμπεριέχεται στις προδιαγραφές του στάνταρ (standard) Wi-Fi! Εδώ όμως η Google ίσως μπήκε σε «ναρκοπέδιο», γιατί έφερε ξαφνικά απέναντί της στο παιχνίδι τόσο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και την Υπηρεσία Εμπορίου των ΗΠΑ! Διότι ευρεσιτεχνίες που είναι μέρος ενός στάνταρ γνωρίζουν ειδική μεταχείριση. Αποτελεί μακρόχρονη «συμφωνία κυρίων» ότι σε αυτή την περίπτωση μπορεί μεν ο κάτοχος της ευρεσιτεχνίας να ζητήσει αποζημίωση για τη χρήση της, αλλά αυτή πρέπει να κινείται σε λογικά πλαίσια. Ειδάλλως δεν θα έχουμε τεχνολογική εξέλιξη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk