ΕΛΛΠΕ: επενδύσεις για βιώσιμη ανάπτυξη

Σε επενδύσεις εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των διυλιστηρίων τους στη Θεσσαλονίκη και στην Ελευσίνα, το ύψος των οποίων ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ, και σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης στην Ελλάδα και στις βαλκανικές χώρες για τα επόμενα χρόνια στηρίζεται το σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΛΠΕ), ο ρόλος των οποίων για την ελληνική οικονομία αποκτά ιδιαίτερη σημασία μέσα στο περιβάλλον κρίσης.

Σε επενδύσεις εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των διυλιστηρίων τους στη Θεσσαλονίκη και στην Ελευσίνα, το ύψος των οποίων ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ, και σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης στην Ελλάδα και στις βαλκανικές χώρες για τα επόμενα χρόνια στηρίζεται το σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΛΠΕ), ο ρόλος των οποίων για την ελληνική οικονομία αποκτά ιδιαίτερη σημασία μέσα στο περιβάλλον κρίσης.
«Η οικονομική κρίση που βιώνουμε έχει ανατρέψει κατεστημένες αντιλήψεις που μέχρι πρότινος στήριζαν το εθνικό οικονομικό μοντέλο και η ανησυχία σχετικά με το μέλλον είναι διάχυτη. Ο ρόλος ενός μεγάλου ομίλου είναι να μεταδίδει με σιγουριά μηνύματα αισιοδοξίας, βασιζόμενος στην αξιοπιστία του ονόματος και των πεπραγμένων του, να διαγράφει διαδρομές με διορατικότητα και εξωστρέφεια, να επενδύει σε έργα που θα οδηγήσουν σε μια επιτυχή μετάβαση στο μέλλον».
Αυτό είναι το μήνυμα που μεταδίδει για την αντιμετώπιση της κρίσης τόσο σε επιχειρηματικό όσο και εθνικό επίπεδο ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων κ. Γιάννης Κωστόπουλος.
Η αντίληψη που κυριαρχεί στο μάνατζμεντ του ομίλου περιγράφεται στην Εκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΕΒΑ) για το 2012 και αποτελεί μια μικρογραφία σύγκρισης ανάμεσα στις πολιτικές του ομίλου και στην πολυπλοκότητα του ενεργειακού κόσμου. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι η έκθεση – που έχει πλήρως ενσωματώσει τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στη στρατηγική του και στις δράσεις του – αξιολογήθηκε από εξωτερικό φορέα με Α+ καθώς πληροί τις προϋποθέσεις του ανώτερου επιπέδου διασφάλισης με βάση τις Κατευθυντήριες Οδηγίες Κατάρτισης Εκθέσεων Αειφορίας (GRI, G3.1), ενώ συμπεριλαμβάνει και ειδικό κεφάλαιο για τον Τομέα Πετρελαίου και Αερίου.
Στην έκδοση αναφέρονται αναλυτικά οι στόχοι και οι επιδόσεις των κεντρικών πυλώνων του ομίλου που αποτελούν και στηρίζουν το έργο του, και δεν είναι άλλοι από το περιβάλλον, την κοινωνία, το ανθρώπινο δυναμικό και τους κοινωνικούς εταίρους του.
Παρά λοιπόν τις ιδιαίτερα αντίξοες οικονομικές συνθήκες, τα Ελληνικά Πετρέλαια προχώρησαν σε επενδύσεις εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των διυλιστηρίων τους στη Θεσσαλονίκη (σε λειτουργία ήδη από το 2011) και στην Ελευσίνα (η πλήρης εμπορική λειτουργία αναμένεται εντός του 2012), το ύψος των οποίων ανέρχεται στα 1,5 δισ. ευρώ περίπου και υλοποιήθηκαν βάσει των πιο σύγχρονων προτύπων σχεδιασμού.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η σημασία του επενδυτικού προγράμματος προσδιορίζεται από την πολιτική του ομίλου να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς οι εκπομπές των τοπικών ρύπων μειώνονται ως και 85%, αλλά και από τη συνεισφορά του στην τοπική και εθνική οικονομία. Επιπλέον, ο όμιλος διευρύνει το χαρτοφυλάκιό του με νέες συνεργασίες και επενδύσεις στις δραστηριότητες των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, βελτιώνοντας το ισοζύγιο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Οπως επισημαίνεται στην έκθεση, «η υλοποίηση της Βιώσιμης Ανάπτυξης είναι ένας στόχος που απαιτεί συνολική συμμετοχή και αφορά όλον τον κόσμο, όχι μόνο τις εταιρείες στο σύνολό τους αλλά και κάθε εργαζόμενο μεμονωμένα».
Τα Ελληνικά Πετρέλαια επενδύουν στο ανθρώπινο δυναμικό τους με συστηματικό και πολυεπίπεδο πρόγραμμα εκπαίδευσης (πάνω από 95.000 εκπαιδευτικές ώρες ετησίως), προάγοντας υπεύθυνη συμπεριφορά και αναπτύσσοντας μια κοινή πολιτική για τη διασφάλιση της άρτιας και ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων. Επίσης, παρέχουν ευκαιρίες ανάπτυξης και εξέλιξης και επιβραβεύουν την επίτευξη των ατομικών και συλλογικών στόχων και προσπαθειών.
Μέσα στο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον το έργο του ομίλου στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, ύψους περίπου 3 εκατ. ευρώ, που συνεχίζεται και ενισχύεται με δράσεις και προγράμματα που απευθύνονται στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες (άνεργοι, ηλικιωμένοι, νέοι που προσπαθούν και αριστεύουν) του Θριασίου, της Δυτικής Θεσσαλονίκης αλλά και των χωρών του εξωτερικού, όπως η Κύπρος, η πΓΔΜ, η Βουλγαρία και το Μαυροβούνιο, όπου ο όμιλος επεκτείνει τις δραστηριότητές του. Οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει τα Ελληνικά Πετρέλαια τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών τηρούνται και επεκτείνονται σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk