Απόβαση σε Λονδίνο και ΗΠΑ

Αν και ο φόβος της δραχμής συνεχίζει να τρομάζει το Citi, 100 και πλέον από τα μεγαλύτερα «επενδυτικά σπίτια» του κόσμου με υπό διαχείριση 2,5 τρισ. δολάρια θα συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο με 27 μεγάλες εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Αν και ο φόβος της δραχμής συνεχίζει να τρομάζει το Citi, 100 και πλέον από τα μεγαλύτερα «επενδυτικά σπίτια» του κόσμου με υπό διαχείριση 2,5 τρισ. δολάρια θα συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο με 27 μεγάλες εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Συνολικά 500 διαχειριστές κεφαλαίων κορυφαίων funds, όπως π.χ. η Fidelity, η Lazard Asset Management, η AIG Αsset Μanagement (Εurope), η Centaurus Capital, η Marathon Asset Management και Fortelus Capital Management, θα συναντηθούν με τις διοικήσεις των ελληνικών εταιρειών ώστε να λάβουν μια γνώση των προοπτικών τους σε μια δύσκολη συγκυρία για την ελληνική οικονομία και τη χώρα γενικότερα.
«Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να παρουσιάσουν τις προοπτικές τους οι εισηγμένες στους ξένους επενδυτές, ώστε αν η χώρα πάει καλύτερα η προσέλκυση κεφαλαίων από το εξωτερικό να γίνει πιο εύκολα» σημειώνει ο πρόεδρος του ΧΑ κ. Σωκράτης Λαζαρίδης.

Ενδιαφέρον
Σε μια στιγμή πάντως όπου το κλίμα για τη χώρα σε σχέση με τις προοπτικές παραμονής της στο ευρώ η αίσθηση της αγοράς είναι ότι οι ξένοι δεν θα ενδιαφέρονται για πολύ καιρό ακόμη και γι’ αυτό η ταχύτητα με την οποία θα προωθηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι αποκρατικοποιήσεις θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στη στάση που θα κρατήσουν. Εξάλλου διαχειριστές κεφαλαίων εκτιμούν ότι η χώρα θα πρέπει να αλλάξει εκ θεμελίων για να μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια της ενώ οι επενδυτές – κυρίως από τη Νέα Υόρκη στην πλειοψηφία τους θεωρούν ότι η Ελλάδα τελικά μπορεί να μην τα καταφέρει. Το ενδιαφέρον πάντως παραμένει αυξημένο είτε με το σενάριο της δραχμής είτε με την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ελληνικού Χρηματιστηρίου σημειώνει ότι οι συναντήσεις στο Λονδίνο γίνονται σε μια περίοδο όπου η «δυσπιστία» αλλά και η «περιέργεια» των επενδυτών για την ελληνική αγορά βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. «Μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, στόχος μας είναι να στηρίξουμε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, την προσπάθεια των εταιρειών μας να παρουσιάσουν τις επενδυτικές επιλογές που υπάρχουν στην αγορά και στη χώρα μας σε ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά κέντρα του κόσμου» σημειώνει ο ίδιος. Στο Λονδίνο θα βρεθούν όλες οι μεγάλες τράπεζες (Eθνική, Αlpha, Eurobank, Πειραιώς και Κύπρου) και θα συμμετάσχουν σχεδόν όλες οι εταιρείες που περιλαμβάνονται στον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 20, αλλά και κάποιες ακόμη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπως η ΕΥΔΑΠ, η ΕΧΑΕ, η Frigoglass και ο Σαράντης.
Οι τράπεζες βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ξένων θεσμικών επενδυτών, αλλά τη «μερίδα του λέοντος» σε ό,τι αφορά τις συναντήσεις έχουν εταιρείες όπως ο ΟΠΑΠ και η Folli Follie, ενώ σε κάθε περίπτωση τα βλέμματα στρέφονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Στο Λονδίνο η διοίκηση του ΧΑ θα συναντηθεί και με εκπροσώπους του οίκου FTSE, ο οποίος θα ανακοινώσει οσονούπω την ετήσια αξιολόγηση της χρηματιστηριακής αγοράς, η οποία από το 2001 περιλαμβάνεται μεν στις ανεπτυγμένες, παραμένει όμως από το 2004 σε watch list (λίστα παρακολούθησης) για πιθανή υποβάθμιση στην κατηγορία των προηγμένων αναπτυσσόμενων αγορών. Σε καθεστώς επιτήρησης για πιθανή υποβάθμιση στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών τέθηκε και από τη Morgan Stanley Capital International (MSCI) το ελληνικό Χρηματιστήριο, στο πλαίσιο της ετήσιας αναθεώρησης που θα ολοκληρωθεί το 2013. Οπως αναφέρθηκε, ο δείκτης MSCI Greece Index δεν ανταποκρίνεται πλέον δομικά στις προϋποθέσεις μεγέθους των δεικτών των ανεπτυγμένων αγορών, καθώς από 22 ελληνικά Blue Chips περιλαμβάνει σήμερα μόλις δύο μετοχές (Coca-Cola 3E και ΟΠΑΠ). Και στις δύο περιπτώσεις, η παραμονή ή μη της χώρας μας στο ευρώ και το βάθος των συναλλαγών θα παίξουν καταλυτικό ρόλο και για την τύχη του ΧΑ.

Και συνέδριο
Λίγες εβδομάδες μετά το Λονδίνο και συγκεκριμένα από τις 9 έως τις 11 Οκτωβρίου, το χρηματιστήριο της Αθήνας θα πραγματοποιήσει ανάλογο roadshow στη Νέα Υόρκη, με πιθανότατη συμμετοχή και μη εισηγμένων εταιρειών, οι οποίες προέρχονται από κλάδους για τους οποίους έχει διαπιστωθεί ενδιαφέρον από το εξωτερικό. Επιπλέον, πέραν των one to one meetings (κατ’ ιδίαν συναντήσεων) θα υπάρξει και δεύτερο μέρος του Roadshow, που θα περιλαμβάνει συνέδριο με τη συμμετοχή εκπροσώπων της κυβέρνησης. Δεδομένου ότι ένας μεγάλος αριθμός fund managers έχουν έδρα τους τη Νέα Υόρκη, οι ελληνικές επιχειρήσεις θα έχουν την ευκαιρία να έχουν απευθείας επαφή με τους εκπροσώπους των εταιρειών αυτών.
Εν τω μεταξύ, η διοίκηση του Χρηματιστηρίου σχεδιάζει έναν νέο χρηματιστηριακό δείκτη για εξωστρεφείς εταιρείες, που θα ανταποκρίνεται στο υπό διαμόρφωση οικονομικό μοντέλο της χώρας, ενώ συνεχίζει να αναζητεί τρόπους ώστε να υποβοηθήσει την εύρεση κεφαλαίου κίνησης για τις εισηγμένες επιχειρήσεις. Τα θεμελιώδη μεγέθη των εταιρειών θα παίξουν καταλυτικό ρόλο για τη συμμετοχή τους στον νέο δείκτη. Παράλληλα ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης θα περιλαμβάνει πλέον 25 εταιρείες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης 40 εταιρείες, ενώ θα καταργηθεί ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk