Ενα ίδρυμα με προοπτική

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Κύπρου αποτελεί ένα ίδρυμα το οποίο με απόφαση του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ) της Ελλάδας αποτελεί ισότιμο και ομοταγές ίδρυμα με τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Κύπρου αποτελεί ένα ίδρυμα το οποίο με απόφαση του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ) της Ελλάδας αποτελεί ισότιμο και ομοταγές ίδρυμα με τα ελληνικά πανεπιστήμια. Είναι δε μέλος του διεθνούς πανεπιστημιακού οργανισμού Laureate International Universities, ενός δικτύου 43 πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που δραστηριοποιείται σε 20 χώρες με σύνολο 500.000 φοιτητών. Χορηγεί πτυχία σε περισσότερους από 130 τομείς και γνωστικά αντικείμενα σπουδών και, το σημαντικότερο, προσφέρει ειδικές τιμές και υποτροφίες σε φοιτητές και φοιτήτριες από την Ελλάδα.
Ηδη μάλιστα το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Κύπρου έχει ξεκινήσει συνεργασίες με ελληνικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ (τα πανεπιστήμια Αθηνών και Πειραιώς και τα ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς).
Πρόσφατα στο πλαίσιο λειτουργίας του Τμήματος Νομικής το Ιδρυμα υπέγραψε ένα σημαντικό πρωτόκολλο επιστημονικής συνεργασίας με το Ινστιτούτο Συνταγματικών Ερευνών (ΙΣΕ) της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρόκειται για Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο (ΕΠΙ), εποπτευόμενο από το υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας, συνδεδεμένο με τον Τομέα Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και οργανωμένο με τη μορφή του κρατικού νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου.
Η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισε και την υπογραφή συμφωνίας ανταλλαγής φοιτητών και καθηγητών με το πρόγραμμα Erasmus, που σημαίνει ότι οι φοιτητές του Νομικού Τμήματος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Κύπρου θα μπορούν για ένα τουλάχιστον εξάμηνο να φοιτούν και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου εντάχθηκε πριν από λίγο καιρό – έπειτα από ειδική συμφωνία – και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου (EPLO), που αποτελεί έναν διεθνή οργανισμό με έδρα την Αθήνα και πλήρη διεθνή νομική προσωπικότητα, ο οποίος υπήρξε πρωτοβουλία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Στο διοικητικό συμβούλιο του EPLO συμμετέχουν 57 πανεπιστήμια και ιδρύματα από όλον τον κόσμο.
Αντίστοιχη συνεργασία υπέγραψαν οι πρυτανικές αρχές του Ιδρύματος και με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς με στόχο να συνεργαστούν στη διαμόρφωση κοινών προγραμμάτων αλλά και κοινών επιστημονικών δραστηριοτήτων σε επίπεδο ημερίδων, συνεδρίων και εργαστηρίων.
Στο ΤΕΙ Πειραιώς, όπου επίσης υπεγράφη συμφωνία με το πανεπιστήμιο, η συνεργασία θα έχει σύντομα εκπαιδευτικούς «καρπούς». Τα δύο ιδρύματα συμφώνησαν «να συνεργασθούν για να λειτουργήσει στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Πειραιά Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) «Συστήματα Μουσικής Πληροφορικής και Τεχνολογίας», το οποίο οδηγεί στη λήψη του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στα «Συστήματα Μουσικής Πληροφορικής και Τεχνολογίας», το οποίο θα χορηγείται από κοινού και από τα δύο ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα».
Το Ιδρυμα προσφέρει σπουδές και στην ελληνική γλώσσα σε πολλούς κλάδους, όπως: Νομική, Ψυχολογία, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Κοινωνική Εργασία, Λογοθεραπεία, Νοσηλευτική, Φυσικοθεραπεία, Δημοτική Εκπαίδευση και Νηπιαγωγικά, Ειδική (Ενιαία) Εκπαίδευση (Master), Εκπαιδευτική Ηγεσία (Master) και με χορήγηση διδακτορικού διπλώματος.
Στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ο αριθμός των ελλήνων φοιτητών είναι μεγάλος και δικαίως επισημαίνεται ότι συγκροτούν μια ολόκληρη ελληνική παροικία.
(Για τη λειτουργία, τα προγράμματα, τις σπουδές και την οργάνωση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, μια πλήρης ενημέρωση έχει καταχωριστεί στην ιστοσελίδα www.euc.ac.cy.)

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk