Δίχασε η παρουσία του Κλιντ Ιστγουντ στο συνέδριο των ρεπουμπλικάνων

Ο Μιτ Ρόμνεϊ αποδέχτηκε επισήμως ενώπιον του συνεδρίου του ρεπουμπλικανικού κόμματος την υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.

Οι Ρεπουμπλικάνοι μπορεί να «έφτιαξαν την ημέρα» του Μιτ Ρόμνεϊ δίνοντάς του το προεδρικό χρίσμα, όμως ο «Βρώμικος Χάρι» ήταν αυτός που παραλίγο να κλέψει την παράσταση με μια παραληρηματική επίθεση εναντίον του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, η οποία απευθυνόταν σε μια άδεια καρέκλα.

Το ίνδαλμα του Χόλιγουντ, Κλιντ Ίστγουντ, έφθασε την Πέμπτη την τελευταία στιγμή στην αίθουσα του συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων στην Τάμπα, για να είναι ο ομιλητής-έκπληξη που θα «ζεστάνει» το πλήθος με τη χαρακτηριστική τραχιά φωνή του πριν από την ομιλία του Ρόμνεϊ, με την οποία ο υποψήφιος θα αποδεχόταν το προεδρικό χρίσμα του κόμματος.

Η εμφάνιση του Ίστγουντ, με έναν αυτοσχέδιο μονόλογο για έναν αόρατο Ομπάμα σε μια άδεια καρέκλα, φάνηκε να ενθουσιάζει πολλούς στο ακροατήριο, όμως επικρίθηκε ευρέως από παρατηρητές απ’ όλο το πολιτικό φάσμα.

«Ο Κλιντ, ο ήρωάς μου, βγήκε αξιολύπητος και θλιβερός» ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο θρυλικός κριτικός κινηματογράφου του Σικάγο Ρόμπερτ Έμπερτ. «Δεν χρειαζόταν να το κάνει αυτό στον εαυτό του».

Ο πρώην σύμβουλος του Ρόμνεϊ, ο Μάικ Μέρφι, έγραψε στο Twitter: «Σημείωση: οι ηθοποιοί χρειάζονται σενάριο».

Ο 82χρονος τιμημένος με Όσκαρ σκηνοθέτης και ηθοποιός, ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξή του στον Ρόμνεϊ νωρίτερα αυτό το μήνα, ανέβηκε στο βήμα με υπόκρουση το μουσικό θέμα του κλασικού γουέστερν του Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος.

Ο Ίστγουντ εκφώνησε εκ του προχείρου με ανέκφραστο πρόσωπο μια ομιλία δηκτική σε ορισμένα σημεία για τον Ομπάμα και σε άλλα υποστηρικτική για την υποψηφιότητα του Ρόμνεϊ, τον οποίο επαίνεσε για τις «ανεπίληπτες» επιχειρηματικές επιδόσεις του.

Όμως τις περισσότερες φορές ήταν ασυνάρτητος, περνούσε από το ένα θέμα στο άλλο, από την κατάσταση της οικονομίας στον πόλεμο στο Αφγανιστάν και στο αμερικανικό κέντρο κράτησης στο Γκουαντάναμο.

Σε ένα σημείο ο Ίστγουντ είπε πως δεν πίστεψε «ποτέ ότι είναι καλή ιδέα οι δικηγόροι να γίνονται πρόεδροι», προφανώς αγνοώντας ότι ο Ρόμνεϊ έχει πτυχίο στα νομικά.

Σε μια από τις νηφάλιες στιγμές του, ο Ίστγουντ είπε στο πλήθος που τον επευφημούσε: «Όταν κάποιος δεν κάνει τη δουλειά, πρέπει να φεύγει».

Κατά περιόδους σταματούσε για να επιπλήξει την καρέκλα, λέγοντας «βούλωσέ το» σε ένα απόντα Ομπάμα.

Η φράση «αόρατος Ομπάμα» διαδόθηκε αμέσως στο Ίντερνετ και φωτογραφίες ανθρώπων με άδειες καρέκλες γέμισαν το Twitter. Στο λογαριασμό του ίδιου του Ομπάμα στο Twitter αναρτήθηκε μια φωτογραφία του Ομπάμα να κάθεται σε μια καρέκλα με την ετικέτα «Ο Πρόεδρος» και το σχόλιο «Αυτή η θέση είναι πιασμένη».

«Τι στο καλό είναι ΑΥΤΟ;
» έγραψε στο Twitter ο ανώτερος σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας του Ομπάμα Ντέιβιντ Άξελροντ.

«Μια μεγάλη βραδιά για τον Μιτ Ρόμνεϊ μόλις εκτροχιάστηκε από τον Κλιντ Ίστγουντ. Ήταν άσχημο
» έγραψε στο Twitter ο Τζο Σκάρμπορο, πρώην βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που είναι τώρα σχολιαστής στο MSNBC.

Μερικοί ωστόσο στο ακροατήριο έμειναν ενθουσιασμένοι.

«Είναι ένας υπέροχος ηθοποιός» δήλωσε η Ρίτα Ρέι, μέλος της αντιπροσωπείας του Μισισίπι, δηλώνοντας θαυμάστρια των ταινιών του, αν και δεν μπορούσε να κατανομάσει ούτε μία.

Οι οργανωτές του προσεκτικά σκηνοθετημένου συνεδρίου, που προετοίμαζαν την τελευταία βραδιά του, είχαν προκαλέσει θόρυβο γύρω από μια μυστηριώδη διασημότητα – ομιλητή αφήνοντας μια θέση κενή στο επίσημο πρόγραμμα.

Λίγες ώρες πριν αρχίσει η σύνοδος, επιβεβαιώθηκε από την προεκλογική εκστρατεία του Ρόμνεϊ πως θα ερχόταν ο Ίστγουντ. Εκφώνησε την ομιλία του ακριβώς πριν ο γερουσιαστής της Φλόριντας Μάρκο Ρούμπιο παρουσιάσει τον Ρόμνεϊ.

Το χρίσμα και επισήμως στον Ρόμνεϊ

Ο Μιτ Ρόμνεϊ αποδέχτηκε επισήμως ενώπιον του συνεδρίου του ρεπουμπλικανικού κόμματος την υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.

«Αποδέχομαι την υποψηφιότητα», είπε εμφανώς συγκινημένος μιλώντας στους εκπροσώπους του κόμματος, κατά την τελευταία ημέρα του συνεδρίου στην Τάμπα της Φλόριντα.

Ο Μιτ Ρόμνεϊ δεσμεύτηκε την Πέμπτη να οδηγήσει την αμερικανική οικονομία στην ανάκαμψη και να δημιουργήσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Στο συνέδριο έγιναν τα πάντα για να τονισθεί η ανθρώπινη διάσταση του υποψηφίου, με τους ομιλητές να περιγράφουν έναν «συμπονετικό άνθρωπο», πάντα έτοιμο να βοηθήσει τους άλλους.

Στην ομιλία του ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ Μιτ Ρόμνεϊ χρησιμοποίησε την Ελλάδα ως αρνητικό παράδειγμα.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο σχέδιό του για τη δημιουργία 12 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, ο Ρόμνεϊ δήλωσε πως διαβεβαιώνει «κάθε επιχειρηματία και καθέναν που δημουργεί θέσεις εργασίας ότι οι επενδύσεις τους στην Αμερική δεν θα εξαφανισθούν όπως αυτές στην Ελλάδα, ότι θα μειώσουμε το έλλειμμα και θα βάλουμε την Αμερική σε πορεία προς ένα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό».

Ζητώντας να «ξαναζωντανέψει η υπόσχεση» μιας Αμερικής «απογοητευμένης» από τέσσερα χρόνια προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα, ο Ρόμνεϊ υποστήριξε ότι «αυτό που έχει ανάγκη σήμερα η χώρα μας δεν είναι ούτε περίπλοκο ούτε βαθύ. Αυτό που έχει ανάγκη η Αμερική είναι θέσεις εργασίας. Πολλές θέσεις εργασίας», δήλωσε ενώπιον χιλιάδων ρεπουμπλικανών συνέδρων που βρίσκονταν από τη Δευτέρα στην Τάμπα.

Ο Ρόμνεϊ παρουσίασε ένα σχέδιο 5 σημείων για τη δημιουργία 12 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, ξέροντας ότι η οικονομία είναι το υπ’ αριθμόν ένα μέλημα των Αμερικανών. Το ποσοστό ανεργίας στη χώρα ανέρχεται σε 8,3%.

Στην ομιλία του, η οποία μεταδόθηκε απευθείας σε εκατομμύρια αμερικανούς τηλεθεατές, ο 65χρονος επιχειρηματίας προσπάθησε να ανοιχτεί στους συμπατριώτες του μιλώντας για την ιστορία του, τις ρίζες του, την οικογένειά του και την πίστη του ως μορμόνου.

«Ηρθε τώρα ο καιρός για να ξαναζωντανέψει η υπόσχεση της Αμερικής», δήλωσε. «Είναι καιρός να βάλουμε πίσω μας τις απογοητεύσεις αυτών των τεσσάρων τελευταίων ετών, να βάλουμε στην άκρη τις διαιρέσεις και τα παράπονα».

«Ο πρόεδρος Ομπάμα υποσχέθηκε να σταματήσει την άνοδο της στάθμης των ωκεανών και να γιατρέψει τον πλανήτη. Η δική μου υπόσχεση (…) είναι να σας βοηθήσω, εσάς και την οικογένειά σας», δήλωσε καταχειροκροτούμενος.

Αμέσως μετά το τέλος του συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών, ο Ρόμνεϊ πρόκειται να συνεχίσει την προεκλογική εκστρατεία την Παρασκευή στη Φλόριντα και στη Βιρτζίνια, δύο Πολιτείες πολύ σημαντικές για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Η εκστρατεία μπαίνει τώρα στην τελική ευθεία, μετά και το συνέδριο που θα πραγματοποιήσει το Δημοκρατικό Κόμμα στην πόλη Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας.

Την Τρίτη, η σύζυγός του, η Αν Ρόμνεϊ, έριξε και εκείνη όλη τη γοητεία της στη ζυγαριά του συνεδρίου. Μορμόνοι φίλοι του υποψηφίου μίλησαν για την πίστη του, ρίχνοντας φως σε ένα θέμα που έως τώρα είχε λίγο θιγεί από τον ίδιο τον υποψήφιο.

Μεταξύ των ομιλητών την Πέμπτη ήταν το ανερχόμενο αστέρι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο γερουσιαστής της Φλόριντας Μάρκο Ρούμπιο, ο Τζεμπ Μπους, το μόνο μέλος της οικογένειας Μπους που ήταν παρών στην Τάμπα, ο 82χρονος ηθοποιός και σκηνοθέτης Κλιντ Ιστγουντ και πολλοί νικητές των Ολυμπιακών Αγώνων του Σολτ Λέικ Σίτι, το οποίο ο Μιτ Ρόμνεϊ είχε σώσει το 2002 από τη χρεοκοπία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk