Το προσδόκιμο ζωής τους παρατείνουν οι εβδομηντάρηδες που παραμένουν δραστήριοι και ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, εκτιμά νέα σουηδική μελέτη.

Όπως εξηγούν οι σουηδοί επιστήμονες με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «British Medical Journal», οι άνδρες που διατηρούσαν μια υγιεινή και δραστήρια καθημερινότητα μετά τα 70 κέρδιζαν έξι επιπλέον χρόνια ζωής και οι γυναίκες πέντε.

Οι ειδικοί έσπευσαν να σχολιάσουν ότι δεν είναι ποτέ αργά για να αρχίσουμε να προσέχουμε την υγεία μας, ακόμη και αν το πάρουμε απόφαση σε προχωρημένη ηλικία.

Ως γνωστόν, η καθιστική ζωή, το κάπνισμα και η συχνή και μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που «ψαλιδίζουν» πολύτιμα χρόνια ζωής.

Ποτέ δεν είναι αργά!

Οι ερευνητές θέλησαν να μελετήσουν το βαθμό της επίδρασης ενός υγιεινού τρόπου ζωής σε άτομα άνω των 75. Παρακολούθησαν λοιπόν μια ομάδα 1.800 ηλικιωμένων για ένα διάστημα 18 ετών (1987-2005) καταγράφοντας παράλληλα δεδομένα που αφορούσαν την ηλικία, το φύλο, το κοινωνικό υπόβαθρο, τις καθημερινές συνήθειες, τις κοινωνικές συναναστροφές και τις δραστηριότητες των εθελοντών.

Είδαν λοιπόν, ότι το 50% αυτών κατάφερε να ξεπεράσει την ηλικία των 90 ετών. Οι καπνιστές πέθαιναν, κατά μέσο όρο, έναν χρόνο νωρίτερα από τους μη καπνιστές, ενώ όσοι από αυτούς είχαν καταφέρει να κόψουν την ανθυγιεινή συνήθεια κατά τη μέση ηλικία ζούσαν όσο και εκείνοι που δεν είχαν καπνίσει ποτέ στη ζωή τους.

Τα άτομα που κατανάλωναν αλκοόλ – χωρίς να αναφέρονται συγκεκριμένες ποσότητες στη μελέτη – ζούσαν κατά 1,3 χρόνια περισσότερο από εκείνους που δεν έπιναν ποτέ, ενώ και όσοι διατηρούσαν έντονη κοινωνική ζωή φάνηκε να κερδίζουν 1,6 επιπλέον χρόνια ζωής σε αντίθεση με τα άτομα που είχαν φτωχό κοινωνικό κύκλο.

Η φυσική άσκηση όπως το περπάτημα, η κολύμβηση και η γυμναστική προσέθετε δύο χρόνια στο προσδόκιμο ζωής των δραστήριων ηλικιωμένων.

Συνδυάζοντας μετρήσεις που σχετίζονταν με μια υγιεινή καθημερινότητα χαμηλού κινδύνου, οι ερευνητές είδαν ότι κατά μέσο όρο οι άνδρες κέρδιζαν περίπου έξι επιπλέον χρόνια ζωής και η γυναίκες αντίστοιχα πέντε. Ακόμη και μετά την ηλικία των 85 ετών, η υιοθέτηση μιας ενός υγιούς τρόπου ζωής έδειξε να παρατείνει τη ζωή κατά τέσσερα ολόκληρα χρόνια.

«Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι η υιοθέτηση ενός υγιούς τρόπου ζωής ακόμη και σε προχωρημένες ηλικίες θα μπορούσε να παρατείνει το προσδόκιμο ζωής» υπογραμμίζουν οι ερευνητές.