Περασμένα ξεχασμένα;

«Ας πάει και το παλιάμπελο, να προχωρήσουμε». Αυτό είναι το ηθικό μότο εκείνων που με πιρουέτες λεμούριου προσπερνούν το σκάνδαλο της Siemens προκειμένου να δει η χώρα κι άλλη προκοπή

Περασμένα ξεχασμένα; | tovima.gr

«Ας πάει και το παλιάμπελο, να προχωρήσουμε». Αυτό είναι το ηθικό μότο εκείνων που με πιρουέτες λεμούριου προσπερνούν το σκάνδαλο της Siemens προκειμένου να δει η χώρα κι άλλη προκοπή, ανάλογη με εκείνη της τελευταίας εικοσαετίας. Πώς θα γίνει δηλαδή, να μην ολοκληρωθούν τα έργα που σχεδιάστηκαν βάσει της τεχνολογίας της συγκεκριμένης εταιρείας; Να αφήσουμε σβηστούς τους φωτεινούς σηματοδότες; Να κρατήσουμε στις αποθήκες τον ιατρικό εξοπλισμό που χρειάζεται σέρβις; Ας πάει και το παλιάμπελο, με τις τιμωρίες, τα ηθικά προσκόμματα, τις εξεταστικές και όλες τις άλλες βλακείες. Στο κάτω κάτω, δεν είμεθα και προτεστάντες για να επιμείνουμε σε μια σειρά διεργασιών: κανόνας, αμαρτία, τιμωρία, εξιλέωση. Εδώ έχουμε πρακτικό πνεύμα, πάμε απευθείας στην εξιλέωση, απλώς αποφεύγονται οι λέξεις που παραπέμπουν σε εξαγνισμό και πουργατόριο. Προτιμούμε τον νομικό όρο «συμβιβασμός».

Θα προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε το πολιτικό trend, να ξεχάσουμε τις οπτικές ίνες, τους Patriot, την υπόθεση «8002», το σύστημα C4I. Τα ξεροκαταπίνουμε με το σκεπτικό ότι η χώρα πρέπει να προχωρήσει. Δεν μπορούμε για μια ζωή να ασχολούμαστε με επώνυμες καταγγελίες πολιτικών, ότι η Ελλάδα αγόραζε σε τιμές διπλάσιες της αγοράς, δεν μπορούμε να πισωγυρίζουμε επειδή υπάρχουν συγκεκριμένοι λογαριασμοί, συγκεκριμένες υπεράκτιες και συγκεκριμένες καταθέσεις που όλα αυτά τα συνδέουν μεταξύ τους. Αφήνουμε στην άκρη και τα ποσοστά, αυτά που γνωρίζουν οι γερμανικές δικαστικές αρχές: 2% στα κόμματα, 8% στους αποδέλοιπους. Αφήνουμε τα παραπανίσια 2 δισ. ευρώ να πάνε στον διάολο. Αφήνουμε τη μίρλα και ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Στο κάτω κάτω, «συμβιβασμός» δεν σημαίνει χούφτωμα σε βάρος της ελληνικής οικονομίας ούτε ασφαλώς σημαίνει κοροϊδία των πολιτών.

Διατρέχουμε το συμφωνητικό. Ανάμεσα σε άλλα, η Siemens συμφώνησε να ρίξει 100 εκατομμύρια στη δική της εταιρεία, εδώ στην Ελλάδα, και να διασφαλίσει 600 θέσεις εργασίας, εξασφαλίζοντας ασφαλώς και τη δική της κερδοφορία. Ο συμβιβασμός επισφραγίζει ότι οι δουλειές συνεχίζονται και τα κέρδη αβγατίζουν. Θα χτίσει, λέει, και νέο εργοστάσιο, με 60 εκατομμύρια, αλλά για να μην πει ψέματα δεν θέτει χρονικό ορίζοντα. Το εξετάζει ως πιθανότητα. Να δει πώς πάει το πράμα και θα προβεί σε ανακοινώσεις, δηλαδή θα αφήσει να το κρίνει ο πανδαμάτωρ χρόνος. Δεν διαβάσαμε καμιά ρήτρα, τι θα γίνει αν δεν το ανοίξει το εργοστάσιο και δεν δημιουργήσει τις 700 θέσεις εργασίας που υπόσχεται. Πρέπει να αρκεστούμε στην μπέσα της: η Siemens κρατάει τον λόγο της.

Ενα άλλο ενδιαφέρον σημείο της συμφωνίας είναι εκείνο με τίτλο «Πατσίζουμε». Λιανά: το ελληνικό Δημόσιο έχει απαιτήσεις επειδή ζημιώθηκε από τις μίζες. Η γερμανική εταιρεία έχει απαιτήσεις επειδή δεν έχει πληρωθεί από νοσοκομεία, από την ΕΡΓΟΣΕ και από αλλού. Γίνεται λοιπόν συμψηφισμός των 80 εκατομμυρίων. Ερώτημα: στα χρωστούμενα της χώρας τα 80 εκατ. συγκεντρώνονται με τιμές καταλόγου ή πρόκειται για τα φουσκωμένα, αυτά που πληρώναμε διπλά και υπέρδιπλα λόγω δωροδοκιών; Συνεχίζουμε. Η Siemens θα καταβάλει μέσα σε μία πενταετία 90 εκατομμύρια για να χρηματοδοτήσει διάφορες καταστάσεις, όπως ερευνητικά προγράμματα με αντικείμενο την ενέργεια, την υγεία, τις υποδομές, θα χρηματοδοτήσει φορείς που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και έχουν σκοπό την καταπολέμηση της διαφθοράς και της απάτης. Επιπλέον, με αυτά τα 90 εκατομμύρια, θα επιδοθεί σε ένα παλιομοδίτικο εμπόριο, στην ανταλλαγή προϊόντων. Θα εξοπλίσει νοσοκομεία, κυρίως παιδιατρικά.

Βγάζουμε το κομπιουτεράκι και μετράμε. Με το ζόρι βγαίνουν 330 εκατομμύρια και μάλιστα ελαφρώς μπερδεμένα, δηλαδή μαζί με αυτά που θα επενδύσει η εταιρεία στον εαυτό της, άμεσα και έμμεσα. Η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής είχε υπολογίσει ότι το σκάνδαλο ζημίωσε τη χώρα κατά 2 δισ. ευρώ. Μισό λεπτό, όμως, για να μην τους αδικήσουμε. Υπάρχει και κάτι άλλο στον συμβιβασμό. Η Siemens ζήτησε να περιληφθεί στο προοίμιο της συμφωνίας κείμενο δημόσιας συγγνώμης προς τον ελληνικό λαό, τη Βουλή και την κυβέρνηση. Να υποθέσουμε λοιπόν ότι το κείμενο τούτο είναι, κατά τη δημοφιλή έκφραση, «όλα τα λεφτά».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk