ΠαΣοΚ: ανασύσταση τώρα και παντού

ΠαΣοΚ: ανασύσταση τώρα και παντού | tovima.gr

Αν η ιστορία και η προοπτική ενός κόμματος προκύπτει ως τμήμα μιας ευρύτερης διαδικασίας, από τη σύνθετη εικόνα ολόκληρου του εθνικού, κρατικού και κοινωνικού σχηματισμού, συχνά με διεθνείς παρεμβολές, τότε η παρελθούσα ιστορία αλλά και η εν τω γίγνεσθαι, ζωντανή ιστορία του δεν είναι τίποτα άλλο από τη γενική ιστορία και προοπτική της χώρας από μια συγκεκριμένη οπτική. Αν η παραπάνω θέση είναι σωστή, τότε η πολιτική απάντηση στη μεγάλη ερώτηση τι κάνουμε ως χώρα, δίνει σε ένα βαθμό τη δυναμική στην επιμέρους εκκρεμότητα τι κάνεις ως κόμμα.

Είναι προφανές ότι όποιο πολιτικό και κοινωνικό εγχείρημα ανασύστασης κόμματος ή παράταξης, είναι άρρηκτα δεμένο με το συνολικό εγχείρημα εθνικής ανασύστασης. Δεν μπορείς να αναιρέσεις ή να υπερβείς τη συγκυρία, μπορείς μόνο να την περιλάβεις ως την καθοριστική παράμετρο του εγχειρήματος και να πορευτείς εντός αυτής. Εξίσου προφανές είναι ότι όποια συζήτηση και δράση για την κρίση στην Ελλάδα αν και διατηρεί την ιδιαιτερότητα της ελληνικής περίπτωσης δεν μπορεί να ξεφύγει από τα ευρωπαϊκά στοιχεία και τα συστημικά χαρακτηριστικά της ευρύτερης κρίσης.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η όποια ευρωπαϊκή συστημική λύση θα λυτρώσει και την ελληνική ιδιομορφία. Σε ένα ριζοσπαστικά κατεστραμμένο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον, στο οποίο η ανέχεια είναι πια καταστατική τάξη και όλα πιστοποιούν ότι τα παλιά γιατροσόφια δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, είσαι καταδικασμένος να πιάσεις το νήμα από την αρχή. Να αναζητήσεις, να βρεις και να προτείνεις εκείνες τις ριζικές δημιουργικές αναθεωρήσεις, διεξόδους και συνθέσεις που συνάδουν με αληθινές αρχές, ιδέες και κοινωνικές δυνάμεις που θέλεις να εκπροσωπήσεις. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με εκλεκτικά νεροζούμια με απ’ όλα, αλλά με καθαρές κουβέντες. Επιβάλλει επιλογές σύγκρουσης και ανατροπής με διαχρονικές νοοτροπίες, λειτουργίες, πρακτικές και αποτελέσματα.

-Είναι απαραίτητο να τελειώνεις αντιλήψεις και στάσεις μακάριας πολιτικής ανευθυνότητας, με κύριες εκδοχές: τον πολιτικό παιδισμό (δεν φταίμε εμείς αλλά κάποιοι άλλοι), την πολιτική θυματοποίηση (είμαστε έρμαια ντόπιων και ξένων κύκλων που σχεδιάζουν διαρκώς την καταστροφή μας) και τον πολιτικό συμψηφισμό («μαζί τα φάγαμε»).

-Να ξηλώσεις το διαχρονικό μεταπρατικό σύμπλεγμα άτυπης εξουσίας με κλεπτοκρατική λειτουργία εντός, πέριξ και μέσω του κράτους. Αυτούς τους «συστημικούς σφετεριστές» των οποίων η «ευκινησία» κατά Μέρκελ, τους διατηρεί αλώβητους. «Αθέατοι και ανέλεγκτοι» άλλοτε καθορίζουν, διαχειρίζονται ή απλώς προσπορίζονται, κύριους μηχανισμούς άκοπης παραγωγής, ιδιοποίησης πλεονάσματος, πλεονεκτημάτων και επιρροής, με μόνη έγνοια την υπεράσπιση της αδιατάρακτης αναπαραγωγής τους, υπό τη σιωπηρή ανοχή αυτών που μπορούν να τους σταματήσουν.

-Να αντιπαρατεθείς με τον υποτιθέμενο «ριζοσπαστισμό» που εκφράζεται είτε ως κοινωνική συντήρηση είτε ως οπισθοδρόμηση, διαμορφώνεται από διαφορετικές αφετηρίες και ρητορική, ως απότοκο της αδυναμίας σου και της κατάστασης. Άλλοτε φλερτάρει με τη χρεοκοπία, τη δραχμή και ξεχνάει επιπτώσεις της παράνομης μετανάστευσης και άλλοτε ως αντίρροπη τάση συγκροτεί τάγματα εφόδου. Αυτό το θεωρητικά εξωσυστημικό δίπολο κοιτάζει με το βλέμμα στο παρελθόν.

-Να επιζητήσεις την κοινωνική στήριξη ως ενεργό εμπιστοσύνη που μπορεί να κερδηθεί με πράξεις σου και δεν προκύπτει αυτοδίκαια. Το τελευταίο που χρειαζόμαστε τώρα είναι μια ομολογία ανημποριάς μπροστά σε καταστάσεις υπέρτερες, ώστε να διεκδικήσουμε μια βιώσιμη νέα πραγματικότητα για την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που συμβάλλουν εδώ και τρία χρόνια χωρίς διάλλειμα.

Ας θεωρήσουμε την περίοδο ως μια εκδοχή της Δημιουργικής Καταστροφής του Τζ.Σουμπέτερ, όπου μέχρι τώρα βλέπουμε το καταστροφικό μέρος της διαδικασίας και απομένει λίγο ακόμα να φτάσουμε στη δημιουργική πλευρά της. Αλλιώς θα αναγκαστούμε να δούμε και τη Ρόδο και το πήδημα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk