Μια ματωμένη καρδιά στην Κίνα βρίσκεται…

Συνοδευόμενη από τον αντικαγκελάριο Ρέσλερ και τον υπουργό Εξωτερικών Βέστερβέλε

Μια ματωμένη καρδιά στην Κίνα βρίσκεται… | tovima.gr

Συνοδευόμενη από τον αντικαγκελάριο Ρέσλερ και τον υπουργό Εξωτερικών Βέστερβέλε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ βρέθηκε στο Πεκίνο μαζί με εκατό Γερμανούς επιχειρηματίες: ήταν μια «απόβαση» της γερμανικής ηγέτιδας τάξης στη μεγαλύτερη χώρα – και, πλέον, αγορά – του κόσμου.

Εκεί, υπέγραψε σειρά νέων οικονομικών συμφωνιών με την κινεζική κυβέρνηση. Φυσικά σε αυτή την αποστολή δεν υπήρχε τίποτα το… ευρωπαικό. Ηταν μια πολύ σοβαρή, και συνεπώς, αυστηρά γερμανική υπόθεση. Ο νέος στρατηγικός προσανατολισμός της γερμανικής οικονομίας είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα και το μόνο που τον συνδέει με την «κοινή» Ευρώπη είναι η αξιοποίησή της δεύτερης στην υπηρεσία των αναγκών του πρώτου.

Η «κοινή» Ευρώπη ισοπεδώνεται και αναδιατάσσεται ώστε, εκτός των άλλων, να είναι σε θέση να προσφέρει την «αμέριστη στήριξή» της στην πλεονασματική γερμανική οικονομία που εξορμά, την ώρα που η ύφεση αρχίζει πια να δείχνει τα δόντια της ακόμα και στη Γαλλία. Ολο και μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης καθηλώνεται αδυνατώντας να παρακολουθήσει τη γερμανική οικονομία και να ασκήσει την ελάχιστη έστω νομισματική ή άλλη πολιτική για να ανασάνει. Και η μόνοι που κερδίζουν από αυτό, είναι φυσικά οι Γερμανοί.

Πάντως ο Κινέζος πρωθυπουργός εξέφρασε, παρουσία της καγκελαρίου, την ανησυχία του για το ενδεχόμενο ελληνικής εξόδου από το ευρώ. Προφανώς, δεν είχε προλάβει να πληροφορηθεί ότι το μαστίγιο έχει γίνει καρότο: δύο μέρες πριν να φύγει από το Βερολίνο, η Αγκελα Μέρκελ δήλωνε: «Ματώνει η καρδιά όταν βλέπει κανείς μειώσεις συντάξεων για δημοσίους και ιδιωτικούς υπαλλήλους» στην Ελλάδα […] αυτό ισχύει ιδιαίτερα, διότι οι ευκατάστατοι είναι τόσο «ευκίνητοι» ώστε μπορούν χωρίς πρόβλημα να εγκαταλείψουν τη χώρα», ενώ, λίγο νωρίτερα, είχε ζητήσει «από όλους να μετρούν τα λόγια τους», υπονοώντας τις δηλώσεις των Γερμανών αξιωματούχων σχετικά με το ενδεχόμενο ελληνικής εξόδου από το ευρώ.

Ταυτόχρονα, κι ενώ ένα «τσουνάμι» συμπάθειας και εκτίμησης εκπορεύθηκε μαζικά από το γερμανικό Τύπο προς την Ελλάδα, την ημέρα που η καγκελάριος έφτανε στο Πεκίνο, ένας εκ των πέντε «σοφών» της γερμανικής οικονομίας, ο Λαρς Φελντ, δήλωνε στη Φρανκφούρτη ότι η διάλυση της ευρωζώνης θα είχε ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά 10%, αλλά και ότι μία ελληνική έξοδος θα είχε επίσης τεράστιο κόστος που δεν θα μπορούσε να υπολογιστεί.

Οποιος δεν θέλει ακόμα να καταλάβει το συστηματικό γερμανικό παίγνιο του εκβιασμού, πλέον, δεν θα το καταλάβει ποτέ. Ομως, όλα αυτά, συνιστούν μία έμπρακτη παραδοχή της κεντρικής ενορχήστρωσης από το Βερολίνο μιας πολιτικής που ακροβατεί με τη φωτιά εις βάρος όχι μόνον της Ελλάδας αλλά και της ίδιας της Ευρώπης και αυτό είναι πια αδύνατο να κρυφτεί. Ένα «νεύμα» της Μέρκελ ήταν αρκετό για να αλλάξουν όλα – θα δούμε όμως με ποιο κόστος και για ποια διάρκεια. Όπως πάντοτε, οι Γερμανοί χειρίζονταν πολύ αποτελεσματικά το τακτικό επίπεδο των κινήσεων. Ο μόνος τους «αντίπαλος» είναι η πραγματικότητα. Ομως αυτή ακόμα δεν την υπολογίζουν. Αν και, βέβαια, τους ματώνει την καρδία…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk