Τριμηνιαίοι έλεγχοι αναμένουν την Ιταλία αν ζητήσει δάνειο από την ΕΚΤ

Σε τριμηνιαίους ελέγχους θα πρέπει να υποβάλλεται η Ιταλία από την Ευρώπη, σε περίπτωση που ζητήσει έκτακτη βοήθεια

Σε τριμηνιαίους ελέγχους θα πρέπει να υποβάλλεται η Ιταλία από την Ευρώπη, σε περίπτωση που ζητήσει έκτακτη βοήθεια, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera.

Πρόκειται για το «ήπιο μνημόνιο», στο οποίο έκανε αναφορά και χθες Πέμπτη η εφημερίδα.

Σχετική συμφωνία θα πρέπει να συνάπτεται κατά περίπτωση πριν η ΕΚΤ αρχίσει ξανά να αγοράζει κρατικά ομόλογα. Οι δεσμεύσεις σχετίζονται με «όσα αποφασίσθηκαν στις διάφορες συνεδριάσεις του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών» της ΕΕ, τονίζει η Corriere della Sera.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Φεντερίκο Φουμπίνι, «η ίδια η ιδέα του μνημονίου αποθαρρύνει κάθε κυβέρνηση. Το ότι βέβαια η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 17% αφού υπέγραψε ένα έγγραφο που ονομάσθηκε μνημόνιο δεν μειώνει την ένταση. Και δεν φαίνεται να έχει μεγάλη σημασία το ότι το πρόγραμμα που εκπονήθηκε για την Αθήνα είναι διαφορετικού είδους από εκείνα που μπορεί να αφορούν την Ισπανία και ίσως την Ιταλία».

Η εφημερίδα προσθέτει ότι η διαπραγμάτευση γινόταν όλο το καλοκαίρι και παραθέτει επιπλέον στοιχεία:

«Η δεσμευτική επιστολή μιας χώρας για να εξασφαλίσει την παρέμβαση των ταμείων διάσωσης ΕΜΣ – ΕΤΧΣ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν θα υπαγορευτεί από τις πιστώτριες κυβερνήσεις, όπως συνέβη σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία. Θα μοιάζει περισσότερο με τις επιστολές προς τις διάφορες χώρες που εγκρίνονται κάθε χρόνο από το Ecofin. Γίνεται αναφορά σχεδόν στα πάντα: από τον ρυθμό μείωσης του ελλείμματος και του χρέους, μέχρι την ανανέωση των συμβάσεων των εργατών και τον τρόπο χρηματοδότησης των πανεπιστημίων».

Ο ιταλός αναλυτής, σημειώνει, όμως, ότι «το όλο πρόγραμμα θα μοιρασθεί σε τριμηνιαίες περιόδους εφαρμογής και στα ίδια χρονικά διαστήματα θα διαπιστώνεται η όλη πορεία από ειδικές αποστολές, που θα απαρτίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ecofin/Eurogroup και, πιθανώς, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Η Ιταλία πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα, πρόκειται να υπογράψει ένα «ήπιο μνημόνιο» αυτού του είδους, μόνον αν διαπιστώσει ότι δεν έχει άλλη επιλογή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk