Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής τον Νοέμβριο για τα δημοσιονομικά της ΕΕ

Μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, για τις δημοσιονομικές προοπτικές της ΕΕ, την περίοδο 2014-2020, ανακοινώθηκε ότι θα λάβει χώρα το Νοέμβριο, λίγο μετά τη σύνοδο του Οκτωβρίου και λίγο πριν τη σύνοδο του Δεκεμβρίου.

Το θέμα της συνόδου των ηγετών αφορά στο πλαίσιο των δημοσιονομικών πολιτικών της ΕΕ για μια επταετία, δηλαδή, ουσιαστικά αναφέρεται στον τρόπο λειτουργίας του αναδιανεμητικού μηχανισμού της ΕΕ.

Η συμφωνία στα δημοσιονομικά παρουσιάζει μεγάλη δυστοκία, είναι προϊόν δύσκολων και σκληρών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα κράτη-μέλη και οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται συνήθως στην παράταση.

Εύλογο είναι, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία της κρίσης, που έχει υπαγορεύσει την ανάγκη αυστηρών προγραμμάτων λιτότητας, οι διαπραγματεύσεις για μια δημοσιονομική συμφωνία να εξελιχθούν σε μια επίπονη περιπέτεια.

Ήδη, η πρόταση της Κομισιόν για αύξηση κατά 5% (σε σχέση με το προηγούμενο δημοσιονομικό πλαίσιο), ώστε το 1,11% του μέσου ευρωπαϊκού ΑΕΠ να καλύψει δαπάνες 1,083 τρισ. ευρώ, προκάλεσε βαθύ διχασμό στους κόλπους των εταίρων.

Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Βρετανία, Ολλανδία, Φινλανδία και Σουηδία ζητούν «δραστική μείωση» του προϋπολογισμού, ενώ οι Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία ζητούν να αυξηθεί το πλαίσιο των κοινοτικών δαπανών.

Και από τις δύο πλευρές αναγνωρίζεται, ωστόσο, ότι η επιζητούμενη συμφωνία θα πρέπει να είναι συμβατή με τις εθνικές προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά θα πρέπει επίσης να προσδίδει μιαν ιδιαίτερη έμφαση στην τόνωση της ανάπτυξης και την ενίσχυση της συνοχής, μέσω της χρηματοδότησης των αντίστοιχων πολιτικών.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι ακανθώδες θέμα της διαπραγμάτευσης, παραδοσιακά, είναι το ζήτημα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η οποία εξακολουθεί να απορροφά το 40% του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk