Απειλή παραίτησης Βάιντμαν από ΕΚΤ λόγω της επαναγοράς ομολόγων

Ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank) Γενς Βάιντμαν απείλησε ανοικτά με παραίτηση εξαιτίας της αντίθεσής του στο πρόγραμμα της επαναγοράς κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), προτού πεισθεί από τη γερμανική κυβέρνηση να παραμείνει στη θέση του.

Ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank) Γενς Βάιντμαν απείλησε ανοικτά με παραίτηση εξαιτίας της αντίθεσής του στο πρόγραμμα της επαναγοράς κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), προτού πεισθεί από τη γερμανική κυβέρνηση να παραμείνει στη θέση του.

Αυτό αποκαλύπτει την Παρασκευή η εφημερίδα «Bild-Zeitung», επικαλούμενη πληροφορίες από χρηματοπιστωτικούς κύκλους.

Ο Γενς Βάιντμαν επιτίθεται με σφοδρότητα κατά του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων το οποίο θα επαναδραστηριοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος της Bundesbank παρομοίασε αυτήν την πολιτική με «χρηματοδότηση κρατών με το τύπωμα χρήματος», που δρα σαν «ναρκωτικό», προκαλώντας «εθισμό» στα κράτη.

Ωστόσο, η εμβέλεια των επικρίσεών του είναι περιορισμένη.

Ο προκάτοχός του, Άξελ Βέμπερ, παραιτήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2011 ακριβώς για τον ίδιο λόγο, εκφράζοντας την αντίθεσή του προς το πρόγραμμα επαναγοράς κρατικών χρέους από την ΕΚΤ το οποίο ξεκίνησε το 2010.

Τον ακολούθησε τον περασμένο Σεπτέμβριο άλλος ένας Γερμανός, ο Γιούργκεν Σταρκ, ο επικεφαλής οιικονομολόγος της ΕΚΤ, για τους ίδιους λόγους.

Άσμουσεν: Να συμμετέχει το ΔΝΤ

Η ΕΚΤ πρέπει να προχωρήσει σε αγορές ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης μόνο αν οι χώρες αυτές έχουν ζητήσει από το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης να παρέμβει στην πρωτογενή αγορά και αν το ΔΝΤ συμμετέχει στη διαδικασία, είπε το μέλος του ΔΣ της ευρωτράπεζας Γιοργκ Άσμουσεν.

O κ. Άσμουσεν τόνισε ότι με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί ότι οι χώρες θα εφαρμόζουν αυστηρά προγράμματα δημοσιονομικής σύγκλισης και ότι η ΕΚΤ δεν θα καταβάλλει χρηματική βοήθεια χωρίς οι χώρες να αναλαμβάνουν τις δικές τους ευθύνες.

«Από την πλευρά μου αυτό σημαίνει ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να συμμετέχει στη διαμόρφωση των προγραμμάτων σύγκλισης καθώς έχει μοναδική τεχνογνωσία […] και εμπειρία στην περιφρούρηση τέτοιων καταστάσεων», είπε.

Νοβότνι: Αυξάνεται η αβεβαιότητα

Η οικονομική αβεβαιότητα αυξάνεται ραγδαία στην Ευρώπη καθώς οι προοπτικές ανάπτυξης επιδεινώνονται, ειδικότερα στις χώρες του Νότου, είπε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Έβαλντ Νοβότνι.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους αργά το βράδυ της Πέμπτης είπε ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη πριν από την επίσημη ανακοίνωσή τους.

«Αλλά μπορώ να πω το εξής: Δεν θα υπάρξει βελτίωση, αλλά μάλλον επιδείνωση των προσδοκιών», είπε τονίζοντας ότι η απόκλιση στους ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ Βορρά και Νότου έχει διευρυνθεί.

«Θα πρέπει να περιμένουμε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ύφεση, ουσιαστικά σε όλες τις χώρες του Νότου το 2012 και στασιμότητα στη Γαλλία. Αυτό σημαίνει ότι η αβεβαιότητα αυξάνεται ραγδαία», τόνισε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk