Η διαχρονικά αγαπημένη καρέκλα ANT της Series 7 για τη Fritz Hansen γίνεται η πρωταγωνίστρια για τα δέκατα γενέθλια του εστιατορίου Fifteen, την επιχείρηση που έστησε ο διάσημος βρετανός σεφ Jamie Oliver δίνοντας έμφαση στον κοινωνικό ρόλο της: να εκπαιδεύει για σεφ άνεργα νεαρά άτομα.

Με αφορμή τον εορτασμό ο Jamie εγκαινίασε το Big Chair Project, μια ενδιαφέρουσα συνεργασία στην οποία πήραν μέρος μεγάλα ονόματα της μόδας, της τέχνης και του design (ανάμεσά τους οι Tracey Emin, Paul Smith, Christopher Bailey, Cath Kidston, Sarah Burton κ.ά.) μεταμορφώνοντας 25 καρέκλες Fritz Hansen σε αντικείμενα με γαστριμαργικό ενδιαφέρον.

Ολα τα κομμάτια θα δημοπρατηθούν – τέλη Οκτωβρίου – και τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα δοθούν για να ενδυναμώσουν το Better Food Foundation που μαζί με τα έσοδα από το Fifteen είναι οι βασικοί χρηματοδότες του προγράμματος για την εστιατορική κατάρτιση των νέων.

Ο ίδιος ο Jamie συνεργάστηκε για τη μεταμόρφωση μιας καρέκλας ANT με τον φωτογράφο David Loftus, αλλά επιχείρησε και μια προσωπική απόδοση της κλασικής πολυθρόνας EGG και του υποπόδιού της, τα οποία τού παραχώρησε επίσης η Fritz Hansen.

«Είναι απίστευτα συναρπαστικό να σκεφτόμαστε ότι εμπνέουμε, διαπαιδαγωγούμε και βοηθούμε νέους ανθρώπους για 10 χρόνια τώρα. Είμαι πραγματικά ευγνώμων που έχουμε μια τόσο λαμπρή και ταλαντούχα ομάδα ανθρώπων από τον χώρο της μόδας και της τέχνης να μας βοηθά στην πραγματοποίηση αυτού του φανταστικού σχεδίου τιμώντας μας με την παρουσία τους και τη δουλειά τους» σχολιάζει ο Jamie Οliver.

Eνώ ο Paul Smith δήλωσε για τη δική του καρέκλα: «Υπήρξα λίγο άτακτος, γιατί από την εμπρός πλευρά της είναι γεμάτη από κέικ και όλα αυτά τα υπέροχα αλλά «κακά» πράγματα για σας, αλλά το πίσω μέρος της είναι γεμάτο από υγιή τρόφιμα, όπως οπωροκηπευτικά κτλ. Σχεδίασα και τις δύο πλευρές του νομίσματος, την άσχημη και την καλή πλευρά».

Το κοινό μπορεί να δει τα μοντέλα της ΑΝΤ που σχεδιάστηκαν – παρεμπιπτόντως το συγκεκριμένο μοντέλο γιορτάζει φέτος 60 χρόνια παραγωγής – να εκτίθενται στο κατάστημα της Fritz Hansen από τις 20 Αυγούστου και για όλη τη διάρκεια του London Design Festival.

Αν θέλετε και εσείς να ενισχύσετε αυτό το σκοπό, μπορείτε να κάνετε τη δωρεά σας αγοράζοντας ένα εισιτήριο στο www.thebigchairproject.org και να μπείτε αμέσως στην κλήρωση για μία από τις έξι καρέκλες που θα κληρωθούν για το κοινό.