Τόρις προς Φιλελεύθερους: «Φόρο στους πλούσιους; Θα ‘στε τρελοί»

Βαθαίνει στην Βρετανία το χάσμα μεταξύ των συγκυβερνώντων Συντηρητικών και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, λόγω του «φόρου των πλουσίων» που θέλουν να επιβάλουν κατά τα γαλλικά πρότυπα οι πρώτοι, στο όνομα της κοινωνικής συνοχής. Μια πρόταση στην οποία απάντησε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, προειδοποιώντας πως θα οδηγήσει σε μαζική φυγή των επιχειρηματιών στο εξωτερικό

Βαθαίνει στην Βρετανία το χάσμα μεταξύ των συγκυβερνώντων Συντηρητικών και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, λόγω του «φόρου των πλουσίων» που θέλουν να επιβάλουν κατά τα γαλλικά πρότυπα οι πρώτοι, στο όνομα της κοινωνικής συνοχής. Μια πρόταση στην οποία απάντησε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, προειδοποιώντας πως θα οδηγήσει σε μαζική φυγή των επιχειρηματιών στο εξωτερικό.

Όπως διευκρίνισαν στελέχη των Φιλελευθέρων, ο έκτακτος φόρος επί των περιουσιακών στοιχείων των πλουσίων που πρότεινε χτες ο ηγέτης του κόμματος και αναπληρωτής πρωθυπουργός Νικ Κλεγκ, θα είναι της τάξης του 0,5% ετησίως, ενώ οι λεπτομέρειες της πρότασης θα παρουσιαστούν στα πλαίσια του ετήσιου συνεδρίου του κόμματος εντός του επόμενου μήνα, παρά τις ενστάσεις του υπουργού οικονομικών των «Τόρις».

Ο κ. Όσμπορν, που ετοιμάζει νέο πακέτο λιτότητας ύψους 10 δις. λιρών ως το 2016, που φυσικά θα βασίζεται και πάλι πρωτίστως στις περικοπές δημοσίων δαπανών, αναγνώρισε βέβαια αυτός με τη σειρά του ότι οι πλούσιοι θα πρέπει να συμβάλλουν περισσότερο στην τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλει η Βρετανία για να ξεπεράσει τη χειρότερη οικονομική ύφεση των τελευταίων τουλάχιστον πενήντα ετών. «Δηλώνω ξεκάθαρα ότι οι πλούσιοι θα έπρεπε να πληρώνουν περισσότερο. Αυτός είναι και ο λόγος που στον τελευταίο προϋπολογισμό αύξησα το φόρο μεταβίβασης των ακινήτων υψηλής αξίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών.

Όμως, ο κ.Όσμπορν δεν παρέλειψε να εκφράσει και τις ανησυχίες του, προσθέτοντας ότι «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ως χώρα εάν δε θέλουμε να διώξουμε στο εξωτερικό τον πλούτο και τις επιχειρήσεις που μπορούν να μας οδηγήσουν στην ανάκαμψη».

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα εξετάσουν μία σειρά προτάσεων σχετικά με την επιβολή φόρου της τάξεως του 0,5% επί των περιουσιακών στοιχείων των πλουσίων, στα πλαίσια της συζήτησης για τις κοινωνικές ανισότητες, η οποία θα πραγματοποιηθεί την προτελευταία ημέρα του συνεδρίου τους στο Μπράιτον.

Ο βουλευτής των «Τόρις», Μπέρναρντ Τζένκιν, ο οποίος απέρριψε εξαρχής την πρόταση Κλεγκ, κάνοντας λόγο για «πολιτική του φθόνου», απέρριψε επίσης την ιδέα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών για υιοθέτηση του γαλλικού προτύπου στη φορολόγηση του πλούτου. «Στη Γαλλία υπολογίζεται ότι περίπου 20 χιλιάδες από τα 20 εκατομμύρια εύπορα νοικοκυριά καταβάλλουν το φόρο τους, αποδίδοντας μόλις ένα 0,04% του συνολικού πλούτου της Γαλλίας: μη αποδοτικό τόσο για τη συγκέντρωση εσόδων, όσο και για την αναδιανομή τους. Απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι οι φορολόγηση του πλούτου αποτρέπει τους επιχειρηματίες», αναφέρει σε άρθρο του στη Guardian.

Τι λένε όμως οι Βρετανοί για όλα αυτά; Σύμφωνα με Η απόρριψη από τον κ.Όσμπορν της πρότασης Κλεγκ αποτέλεσε την αφορμή για την αμεση διεξαγωγή σφυγμομέτρησης γύρω από το πώς αντιλαμβάνονται οι πολιτικοί τον αντίκτυπο των οικονομικών πιέσεων στους πολίτες.την έρευνα της «δεξαμενής σκέψης» Resolution Foundation, σχεδόν ο μισός πληθυσμός πιστεύει ότι οι πολιτικοί «δεν καταλαβαίνουν» τις οικονομικές πιέσεις τις οποίες αντιμετωπίζει ο απλός κόσμος.

Τα δεδομένα θέλουν το 43% των ενηλίκων να πιστεύουν ότι «οι περισσότεροι πολιτικοί» δεν καταλαβαίνουν τις οικονομικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν άνθρωποι σαν αυτούς. Το μεγαλύτερο ποσοστό (50%) συγκεντρώνουν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, τα οποία κερδίζουν γύρω στις 15 με 60 χιλιάδες ευρώ το χρόνο και – το πιο σημαντικό – αντιπροσωπεύουν σημαντική μερίδα των ανεξάρτητων ψηφοφόρων. Την ίδια άποψη φαίνεται να μοιράζεται και 49% των χαμηλότερων εισοδημάτων αλλά και το 48% των υψηλότερων εισοδημάτων, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται σε ανθρώπους ηλικίας μεταξύ 45 και 54 ετών.

Ο επικεφαλής της Resolution Foundation Γκάβιν Κέλι δήλωσε ότι «Όσο πιο πολύ χαμηλώνει το βιωτικό επίπεδο και μέχρι να υπάρξουν σχέδια για ελάφρυνση των οικονομικών πιέσεων, ο κόσμος θα εξακολουθεί να αισθάνεται ότι οι πολιτικοί δεν μπορούν να τον καταλάβουν. Ο κ.Κλεγκ προσπαθεί να αλλάξει αυτή τη στάση μέσω της πρότασης για επιβολή φόρου στους πλούσιους, ώστε να ελαφρύνει τα κατώτερα εισοδήματα. Καθώς πλησιάζουμε στις επόμενες εκλογές, το εκλογικό σώμα αναμένει πλέον συγκεκριμένες και βιώσιμες προτάσεις πολιτικής, γεγονός που θα αποτελέσει πραγματική δοκιμασία για όλα τα κόμματα, δεδομένου ότι τα χρήματα είναι τόσο περιορισμένα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk