Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, έφτασε την Πέμπτη στην Τεχεράνη πραγματοποιώντας την πρώτη επίσκεψη αιγύπτιου ηγέτη στο Ιράν από το 1979, όταν στη χώρα είχε ξεσπάσει η ισλαμική επανάσταση.
Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε απευθείας την άφιξη του Μόρσι στο αεροδρόμιο Μεχραμπάντ της ιρανικής πρωτεύουσας. Ο αιγύπτιος πρόεδρος θα συμμετάσχει στη σύνοδο του Κινήματος των Αδεσμεύτων, η οποία ολοκληρώνεται την Παρασκευή.
Από τότε που ανέλαβε την προεδρία της Αιγύπτου ο Μόρσι δεν έχει αναφερθεί στο θέμα της αναβάθμισης των σχέσεων των δύο χωρών, όμως έχει επισημάνει ότι θα επιδιώξει μια περισσότερο ισορροπημένη εξωτερική πολιτική.
Ο Μόρσι θα παραδώσει στο Ιράν την προεδρία του Κινήματος των Αδεσμεύτων, αλλά δεν θα έχει συναντήσεις με ιρανούς ηγέτες.
«Αυτή η σύντομη επίσκεψη είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στη σύνοδο των Αδεσμεύτων» τόνισε ο Γιάσερ Αλι, εκπρόσωπος του Μόρσι, αποκλείοντας κάθε πιθανότητα αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.
Αλί Χαμενεΐ: Στόχος του Ιράν είναι η πυρηνική ενέργεια, όχι τα πυρηνικά όπλα
Ανοίγοντας τις εργασίες της 16ης συνόδου κορυφής των Αδεσμεύτων στην Τεχεράνη, ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα επιδιώξει ποτέ να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, αλλά και δεν θα απεμπολήσει ποτέ το δικαίωμα του ιρανικού λαού στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς.
«Το σύνθημά μας είναι πυρηνική ενέργεια για όλους, πυρηνικά όπλα για κανέναν» είπε.
Παρουσία 29 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν, ο ιρανός πνευματικός ηγέτης κατήγγειλε επίσης από το βήμα της συνόδου την «κατάφωρη δικτατορία» που συνιστά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχει μία παράλογη, άδικη και απολύτως αντιδημοκρατική δομή, που συνιστά κατάφωρη δικτατορία» είπε.
Η σύνοδος της Τεχεράνης παρουσιάζεται από τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ως απόδειξη της αποτυχίας των δυτικών χωρών να απομονώσουν το Ιράν για τη συνέχιση του πυρηνικού προγράμματος.
Οι περισσότερες από τις 120 χώρες-μέλη του κινήματος των Αδεσμεύτων εκπροσωπούνται σε υπουργικό επίπεδο. Οι σημαντικότερες χώρες που εκπροσωπούνται στη σύνοδο της Τεχεράνης σε ανώτατο επίπεδο είναι η Ινδία με τον πρωθυπουργό Μανμοχάν Σινγκ, η Αίγυπτος με τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, το Πακιστάν με τον πρόεδρο Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, το Ιράκ με τον πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι και η Συρία με το πρωθυπουργό Ουαέλ αλ-Χάλακι.
Μεταξύ των μοναρχιών του Κόλπου μόνο το Κατάρ εκπροσωπείται σε ανώτατο επίπεδο από τον εμίρη Αχμαντ μπεν Χαλίφα αλ Θάνι.
Μόρσι: Καταπιεστικό το καθεστώς της Συρίας
Στην ομιλία του στη σύνοδο των Αδεσμεύτων ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι τόνισε ότι είναι «ηθικό καθήκον» η υποστήριξη του συριακού λαού κατά του «καταπιεστικού καθεστώτος» της Δαμασκού.
Ο Μόρσι απηύθυνε έκκληση για ειρηνική μετάβαση στη δημοκρατία στη Συρία και κάλεσε την αντιπολίτευση να ενωθεί.
Στη διάρκεια της ομιλίας του Μόρσι η συριακή αντιπροσωπεία στη σύνοδο αποχώρησε από την αίθουσα, μετέδωσε το αλ Τζαζίρα. Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο πρόσθεσε πως οι σύροι αξιωματούχοι αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας όταν ο Μόρσι μίλησε για καταπιεστικό καθεστώς.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο αιγύπτιος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η αιματοχυσία στη Συρία δεν θα σταματήσει χωρίς «αποτελεσματική παρέμβαση».
Μπαν Κι-μουν: Το Ιράν πρέπει να εφαρμόσει πλήρως τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, κάλεσε το Ιράν να εφαρμόσει «πλήρως» τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις πυρηνικές δραστηριότητές του, στη διάρκεια της ομιλίας που εκφώνησε την Πέμπτη στη σύνοδο κορυφής των Αδεσμεύτων στην Τεχεράνη.
Το Ιράν οφείλει «να συμμορφωθεί πλήρως προς τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και να συνεργαστεί σε βάθος με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας» (IAEA), δήλωσε ο Μπαν Κι-μουν προειδοποιώντας να μην ξεκινήσει ένας φαύλος κύκλος βίας γύρω από το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα.
Ο Μπαν κατήγγειλε επίσης την άρνηση του Ολοκαυτώματος και την άρνηση του δικαιώματος του Ισραήλ να υπάρχει, στην ομιλία του ενώπιον των κύριων ιρανών ηγετών κατά την έναρξη της συνόδου.
«Απορρίπτω σταθερά οποιαδήποτε απειλή ενός κράτους-μέλους (του ΟΗΕ) να καταστρέψει ένα άλλο ή τα εξοργιστικά σχόλια που αρνούνται ιστορικά γεγονότα όπως το Ολοκαύτωμα», δήλωσε ο Μπουν υπαινισσόμενος τις επαναλαμβανόμενες σχετικές δηλώσεις των ιρανών ηγετών.