ΑΕΚ: Ο Βιντιάδης, ο Χάρις και τα τραγικά οικονομικά δεδομένα

Εν έτει 2012, η πολύπαθη διοικητικά, αγωνιστικά και (πρωτίστως – διότι το ψάρι βρομάει από το κεφάλι) ιδιοκτησιακά ποδοσφαιρική ΑΕΚ βιώνει τον μεγαλύτερο κίνδυνο που απείλησε ποτέ την ίδια την ύπαρξή της (τουλάχιστον με τη μορφή που την μάθαμε και ακόμα την αναγνωρίζουμε).

Εν έτει 2012, η πολύπαθη διοικητικά, αγωνιστικά και (πρωτίστως – διότι το ψάρι βρομάει από το κεφάλι) ιδιοκτησιακά ποδοσφαιρική ΑΕΚ βιώνει τον μεγαλύτερο κίνδυνο που απείλησε ποτέ την ίδια την ύπαρξή της (τουλάχιστον με τη μορφή που την μάθαμε και ακόμα την αναγνωρίζουμε).

Και τώρα που στο βάθος του τούνελ ξεπροβάλει κάποια αχτίδα ελπίδας λόγω του ενδιαφέροντος των κκ. Δημήτρη Βιντιάδη και Κιθ Χάρις, οφείλει να ανοίξει τα βιβλία της, να φέρει στην επιφάνεια όλα όσα επιμελώς έκρυβαν κάτω από το χαλί προηγούμενες διοικήσεις και να ελπίζει ότι θα επέλθει επιτέλους η λύτρωσή της!

Κι αν υποθέσουμε ότι ο εφοπλιστής από το Λονδίνο αποφασίζει να προχωρήσει; Ποιες είναι οι άμεσες υποχρεώσεις που πρέπει να διευθετηθούν; Πως θα τρέξει την νέα κατάσταση; Πόσα χρήματα πρέπει να βγάλει άμεσα από το πορτοφόλι του; Το «Βήμα» παρουσιάζει τα δεδομένα σε ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ.

Αντίστροφη μέτρηση…
Η κατάσταση ημέρα με την ημέρα προσεγγίζει τον χαρακτηρισμό «μη αναστρέψιμη» καθώς οι οικονομικές υποχρεώσεις της ΠΑΕ διογκώνεται, ενώ αντιστοίχως τα έσοδα μειώνονται και αναγκαστικά εκχωρούνται σε παλαιότερες οφειλές οι οποίες εξελίσσονται σε όλο και πιο πιεστικές και απειλητικές για την κιτρινόμαυρη εταιρεία.

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα με απλά λόγια… Οι πραγματικοί υπαίτιοι για το κατάντημα της ΠΑΕ, δηλαδή οι μέτοχοι (γνωστοί και ως α-μέτοχοι) και οι μπροστινοί διαχειριστές τους είναι πλέον εξαφανισμένοι, ο φίλαθλος κόσμος αρνείται πεισματικά να ενισχύσει το κιτρινόμαυρο ταμείο παρόλο που του το ζητεί σχεδόν εκλιπαρώντας το τελευταίο άφθαρτο πρόσωπο της ΑΕΚτσήδικης οικογένειας, ο Θωμάς Μαύρος, ενώ οι ελάχιστοι σοβαροί (διότι εμφανίστηκαν και ένα μάτσο κομπογιαννίτες, τσαρλατάνοι και επιτήδειοι) επενδυτές που έστω σκέφτηκαν να ελέγξουν τα βιβλία της εταιρείας, μόλις διαπίστωσαν το οικονομικό χάος, το έβαλαν στα πόδια τρέχοντας.

Φορολογική ενημερότητα και αποφυγή διάρρηξης του «άρθρου 44»
Με την καταβολή περίπου 1 εκατ. ευρώ προς ληξιπρόθεσμες οφειλές, η ΑΕΚ κατάφερε να παραμείνει προσωρινά στην… πρίζα λαμβάνοντας (κανονική και όχι προσωρινή) φορολογική ενημερότητα και αποφεύγοντας τη διάρρηξη του «άρθρου 44», πράξη η οποία θα έχει ως επακόλουθο την επιστροφή της εταιρείας στον πραγματικό αριθμό χρεών της πριν την υπαγωγή της (το 2004) στην εν λόγω ρύθμιση, ήτοι 134 εκατ. ευρώ! Άρα και την πτώχευσή της λόγω αδυναμίας αποπληρωμής…

Το ποσό που οφείλει η ΑΕΚ στην Εφορία, συμπεριλαμβανομένων και των οφειλών που προκύπτουν από το «άρθρο 44», ανέρχεται σε περίπου 23 εκατ. ευρώ. Από αυτά έχουν ήδη ρυθμιστεί σε 28 δόσεις τα 13,5 εκατ. ευρώ, καθώς επίσης και τα 5 εκατ. της υπαγωγής στο «άρθρο 44», σε ετήσιες ισόποσες δόσεις. Υπάρχει εκκρεμότητα ρύθμισης για το υπόλοιπο των 4,5 εκατ. ευρώ.

Ως άμεση προτεραιότητα για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων της, η ΑΕΚ έχει θέσει το να πείσει το κράτος να αποδεχθεί την πρότασή της για επιμήκυνση των δόσεων από 28 σε 98, ώστε να μειωθεί δραστικά το μηνιαίο ποσό που θα πρέπει να καταβάλει η ΠΑΕ απέναντι στο Δημόσιο.

Διότι αυτή τη στιγμή η εταιρεία οφείλει (σε ληξιπρόθεσμα) περίπου 2 εκατ. ευρώ στην Εφορία και επιπλέον 750.000 ευρώ για το «άρθρο 44». Με την υποσημείωση ότι η επόμενη δόση του εν λόγω άρθρου (επιπλέον 1,25 εκατ. ευρώ) θα πρέπει να καταβληθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο για να μην λογίζεται και αυτή ως ληξιπρόθεσμη!

Τα 4 εκατ. ευρώ του επόμενου διμήνου
Εν ολίγοις το συνολικό ποσό που καλείται να βρει η εταιρεία σε διάστημα δύο μηνών προκειμένου να είναι νομότυπη ανέρχεται σε 4 εκατ. ευρώ! Παράλληλα οι διακανονισθείσες οφειλές της προς νυν και πρώην ποδοσφαιριστές (και προπονητές) της πλησιάζουν τα 3 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμα τόσα απαιτούνται για να καλυφθεί το (ομολογουμένως δραστικά μειωμένο) μπάτζετ του ποδοσφαιρικού τμήματος, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου του υπαλληλικού προσωπικού της εταιρείας.

Εν κατακλείδι η ΑΕΚ καλείται να βρει 14-15 εκατ. ευρώ μέσα στη σεζόν προκειμένου να έχει «καθαρή» θέση το ερχόμενο καλοκαίρι, εφόσον βέβαια συνυπολογίσουμε (για το προαναφερθέν ποσό) ότι ο αριθμός των δόσεων που θα τρέχουν στο εξής προς την Εφορία θα έχει επιμηκυνθεί.

Διότι αν το μηνιαίο ποσό δεν έχει κατέβει στα επίπεδα που προσδοκά η Ενωση (200.000 ευρώ ανά 60 ημέρες ή έστω ανά 30 αντί 700.000 ευρώ το μήνα που πρέπει να καταβάλει με τις ισχύουσες συνθήκες), τότε η τελική σούμα μόνο για την τρέχουσα σεζόν αγγίζει (αν δεν ξεπερνά) τα 20 εκατ. ευρώ!

Τα «ξεζουμισμένα» μελλοντικά έσοδα
Και όλα αυτά ενώ τα 2/3 των τηλεοπτικών εσόδων της εταιρείας για τη σεζόν 2012-13 είναι ήδη εκχωρημένα σε παλαιότερες ή τρέχουσες οφειλές αλλά και προς τον σαουδάραβα φίλο του Ντέμη Νικολαΐδη, τον φερόμενο ως μεγιστάνα Αλ Σουντάιρι ο οποίος πριν από περίπου τρεις μήνες «διευκόλυνε»(μέσω τράπεζας της Κύπρου!) την κιτρινόμαυρη εταιρεία δανείζοντάς της το ποσό του 1,2 εκατ. ευρώ.

Χορηγοί δεν προκύπτουν, η ΑΕΚ δεν θα αγωνιστεί στην Ευρώπη προσδοκώντας (όπως τα προηγούμενα χρόνια) στα σημαντικά έσοδα του Γιουρόπα Λιγκ, ενώ η κίνηση των εισιτηρίων διαρκείας (αν αναλογιστεί κανείς μάλιστα ότι πωλούνται προς μόλις 150 ευρώ!) κρίνεται ως απογοητευτική (έχουν φύγει περίπου 9.500 κομμάτια).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Αθλητισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk