«Εξοφλούνται» δάνεια έναντι απαλλακτικών μαρτυριών

Μοιάζει απίστευτο αλλά είναι απολύτως αληθινό: ευνοϊκές μαρτυρικές καταθέσεις διασφαλίζονται με αντάλλαγμα την… εξόφληση τοκογλυφικών δανείων, ενώ «χρέη»εκατομμυρίων ευρώ διαγράφονται έναντι απαλλακτικών μαρτυριών για τοκογλύφους.

Μοιάζει απίστευτο αλλά είναι απολύτως αληθινό: ευνοϊκές μαρτυρικές καταθέσεις διασφαλίζονται με αντάλλαγμα την… εξόφληση τοκογλυφικών δανείων, ενώ «χρέη»εκατομμυρίων ευρώ διαγράφονται έναντι απαλλακτικών μαρτυριών για τοκογλύφους.

Δικαστές και αξιωματικοί της ΕΛΑΣ που χειρίζονται την υπόθεση του κυκλώματος των 53 εκβιαστών και τοκογλύφων που αποκαλύφθηκε τον Ιανουάριο 2012 στη Θεσσαλονίκη και στο οποίο εμπλέκονται ονόματα γνωστών επιχειρηματιών και κρατικών υπαλλήλων, βρίσκονται μπροστά σε μία πρωτοφανή κατάσταση.

Ενώ λοιπόν στη διάρκεια της αρχικής αστυνομικής έρευνας είχαν συγκεντρωθεί μαρτυρίες τουλάχιστον 30 ατόμων-θυμάτων του τοκογλυφικού κυκλώματος οι οποίοι μιλούσαν αναλυτικά για την περιπέτεια τους, στη διάρκεια της δικαστικής έρευνας τα δεδομένα άλλαξαν άρδην. Ολοι σχεδόν οι μάρτυρες υποστήριξαν ότι «τα άτομα και για τα οποία μιλούσαν στις αρχικές τους καταθέσεις δεν τους ασκούσαν καμμιά πίεση» ή ότι «οι κατηγορούμενοι επιχειρηματίες απλώς τους είχαν διευκολύνει σε κάποιες οικονομικές συναλλαγές με δάνεια σχεδόν χωρίς τοκό».

Ισχυρίζονταν ακόμη ότι οι κατηγορούμενοι επιχειρηματίες είχαν ιδιαίτερα φιλική κι ευγενική συμπεριφορά απέναντι τους, ότι όσαν ειπώθηκαν στην αρχική κατάθεσή τους οφείλονται σε «παρεξήγηση» και «παρανόηση» ή ακόμη και σε «πίεση των αστυνομικών». Συμπλήρωναν δε ότι «όλα τα χρέη τους εξοφλήθηκαν τους τελευταίους μήνες μέχρι και του τελευταίου ευρώ».

Οπως σημείωναν αξιωματικοί της ΕΛΑΣ «πίσω από την… αποπληρωμή των δανείων τους, θα πρέπει να κρύβεται το μυστικό της αλλαγής των καταθέσεων των θυμάτων-μαρτύρων του τοκογλυφικού κυκλώματος. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα θα πρέπει να υπήρξε και προσέγγιση τους από κατηγορουμένους που τους υποσχέθηκαν να μηδενίσουν τις οφειλές τους, αρκεί να αλλάξουν τις αρχικές επιβαρυντικές αναφορές. Μόνον έτσι μπορεί να εξηγηθεί ότι οι ίδιοι άνθρωποι που δήλωναν αδυναμία τόσα χρόνια να εξοφλήσουν τα δυσβάσταχτα τοκογλυφικά δάνεια το έπραξαν εντελώς ξαφνικά όταν οι κατηγορούμενοι ήταν μέσα στην φυλακή. Γιατί ξαφνικά τέτοια… οικονομική άνεση και συνέπεια από τους οφειλέτες του κυκλώματος;»

Σημειώνεται ότι μόνον δύο ιδιώτες επέμειναν στις αρχικές καταθέσεις τους. Ο πρώτος με οφειλή περίπου 3.000 ευρω που ήταν κρατούμενος για άλλη υπόθεση και ο δεύτερος με χρέη περίπου 450.000 ευρώ.

Κύκλοι της ΕΛΑΣ πάντως σημειώνουν ότι οι αλλαγές καταθέσεων είναι ιδιαίτερα συνηθισμένες και σε υποθέσεις εκβιάσεων από νονούς της νύκτας. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την εκδίκασης της υπόθεσης των 217 μπράβων σε Αθήνα και Πειραιά, από τους 150 καταστηματάρχες που εμφανίζονταν θύματα εκβιασμού μόνο δύο από αυτούς θέλησαν να μιλήσουν στους δικαστές για τις παράνομες πράξεις αυτών που τους πουλούσαν «προστασία». Κι όλα αυτά βέβαια με τον φόβο της εκδίκησης.

Στις συνομιλίες που αποτελούν προϊόν υποκλοπών από την ΕΥΠ, έχουν καταγραφεί ηχητικά ντοκουμέντα για την εκβίαση μαρτύρων. Οι δράστες προκειμένου να τους πείσουν να αλλάξουν τις καταθέσεις τους αναφέρονται σε «οικογενειακές σχέσεις με τους κακοποιούς», σε «πώληση προστασίας από… λάθος», σε «μεθυσμένους κακοποιούς που δεν ήξεραν τι ζητούσαν» κτλ.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk