Αν τείνετε να απομακρύνεστε από άτομα που βήχουν ή φταρνίζονται από φόβο μην κολλήσετε γρίπη, τότε καλά θα κάνετε να αναθεωρήσετε, γιατί σύμφωνα με νέα μελέτη βρετανών επιστημόνων, η μετάδοση της γρίπης είναι δυνατή ακόμη και προτού κάνουν την εμφάνιση τους τα πρώτα συμπτώματα του ιού.

Η ενδιαφέρουσα μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε νυφίτσες, έρχεται από τους ειδικούς του Imperial College του Λονδίνου. Σύμφωνα με τους ίδιους, αν τα νέα ευρήματα επιβεβαιωθούν και σε ανθρώπους, τότε κάτι τέτοιο μπορεί να σημαίνει ότι μπορούμε να κολλήσουμε γρίπη από κάποιο φαινομενικά «υγιές» άτομο.

Το να γνωρίζουμε κατά πόσο η μετάδοση των ιών είναι δυνατή πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων είναι πολύ σημαντικό για την αντιμετώπιση πανδημιών. Προηγούμενες μελέτες που βασίζονταν στη χρήση μαθηματικών μοντέλων είχαν δείξει ότι η εντονότερη μετάδοση των περισσότερων ιών της γρίπης σημειώνεται μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις συμβαίνει νωρίτερα.

«Αόρατη» απειλή

Η νέα μελέτη που παρουσιάζεται στην επιθεώρηση «PLoS ONE» είναι η πρώτη που μελετά το συγκεκριμένο αντικείμενο σε ζωντανό μοντέλο ζώου. Οι νυφίτσες χρησιμοποιούνται σε μελέτες που αφορούν τη γρίπη, καθώς εμφανίζουν ευαισθησία στα ίδια στελέχη των ιών με τον άνθρωπο και αναπτύσσουν παρόμοια συμπτώματα.

Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων των Βρετανών, άρρωστες νυφίτσες τοποθετήθηκαν στον ίδιο χώρο με υγιείς για σύντομα χρονικά διαστήματα, ενόσω βρίσκονταν σε διαφορετικό στάδιο της ίωσης. Οι επιστήμονες είδαν ότι η μετάδοση ήταν εφικτή πριν ακόμη την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων (π.χ. πυρετός), τόσο όταν οι άρρωστες νυφίτσες βρίσκονταν στο ίδιο κλουβί με τις υγιείς, όσο και όταν βρίσκονταν σε παρακείμενα κλουβιά.

«Τα συγκεκριμένα ευρήματα είναι πολύ σημαντικά για τον προγραμματισμό στρατηγιών ενάντια σε πανδημίες» υποστηρίζει η κύρια συγγραφέας της μελέτης καθηγήτρια Γουέντι Μπάρκλι.

«Τα αποτελέσματα αυτά σημαίνουν δηλαδή ότι ο έλεγχος της μετάδοσης το ιού της γρίπης αποτελεί ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση, παρά την εφαρμογή μέτρων όπως π.χ. η αυτο-διάγνωση ή η τοποθέτηση θερμικών καμερών σε αεροδρόμια. Σημαίνουν ακόμη ότι οι γιατροί και οι νοσοκόμοι που δεν έχουν κάνει το αντιϊικό εμβόλιο, θέτουν σε κίνδυνο τους ασθενείς τους καθώς μπορεί να τους μεταδώσουν κάτι το οποίο δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν» καταλήγει η δρ Μπάρκλι.