Εξοικονόμηση πόρων άνω των 16 εκατ. ευρώ, από μείωση των μισθωμάτων του Δημοσίου, μείωση των Ειδικών Γραμματειών, κατάργηση των εξόδων παραστάσεως του Προέδρου της Βουλής, του Προέδρου της Κυβέρνησης, των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αναμένει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο «για την περιστολή των δημοσίων δαπανών», η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Το νομοσχέδιο εξασφαλίζει την στήριξη της ΝΔ και του ΠαΣοΚ, καταψηφίζεται από το ΚΚΕ, την Χρυσή Αυγή και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ενώ επιφυλάξεις εξέφρασαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ.

«Δεν μεγαλοποιούμε τις πρωτοβουλίες μας, δεν τρέφουμε αυταπάτες για την εμβέλειά τους. Θεωρούμε το σχέδιο νόμου ως ένα από τα πολλά βήματα που πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί, αν θέλουμε να βγούμε απ’ τα αδιέξοδα» δήλωσε για το νομοσχέδιο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έχοντας δεχθεί προηγουμένως βολές από το ΚΚΕ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες ως προς την αποτελεσματικότητα και τη σκοπιμότητα τέτοιων νομοσχεδίων.

«Τι χρεία έχουμε να συζητήσουμε για περιστολή δαπανών στον δημόσιο τομέα, όταν κρατάτε το ίδιο οργανόγραμμα; Αν θέλατε να παρουσιάσετε έργο στην τρόικα, στείλτε τους τον τίτλο του νομοσχεδίου» ανέφερε ο Κώστας Μαρκόπουλος (Ανεξάρτητοι Έλληνες).

«Οι δαπάνες μειώνονται. Το ότι δεν μειώνονται στο ύψος που θα ήθελε ο κος Μαρκόπουλος, είναι άλλο κεφάλαιο. Αλλά ότι δεν έχετε πειστεί πως το νομοσχέδιο μειώνει τις δαπάνες, είναι απλή αριθμητική» απάντησε ο Χ. Σταϊκούρας.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ), παρατήρησε πως το νομοσχέδιο αποσκοπεί στην εξαπάτηση του λαού, υπό το κυβερνητικό σκεπτικό πως «εφόσον καταργούμε τα έξοδα παράστασης του Πρωθυπουργού, δεχθείτε κι εσείς να σας μειώσουμε τα φάρμακα και τον μισθό των 500 ευρώ».

Από πλευράς Χρυσής Αυγής, ο Ηλίας Παναγιώταρος, καταφέρθηκε κατά της προβλεπόμενης κατάργησης της Ειδικής Γραμματείας Διεθνούς Ενεργειακής Πολιτικής, ενώ για τα άρθρα που προβλέπουν απλοποίηση των διαδικασιών εσωτερικού ελέγχου της δημόσιας διοίκησης, εκτίμησε πως «αντί να γίνει πιο αυστηρή η ελεγκτική διαδικασία, μάλλον οδεύει σε γενικότερο κουκούλωμα».

«Με το νομοσχέδιο, ανοίγουμε ένα κεφάλαιο σημαντικών δημοσιονομικών αλλαγών που έχει την δυνατότητα να οδηγήσει στην εξυγίανση και αργότερα στην ανάπτυξη» ανέφερε στην εισήγησή της για λογαριασμό της ΝΔ, η ‘Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου.

«Υπερψηφίζουμε το νομοσχέδιο γιατί κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση» ανέφερε και από πλευράς ΠαΣοΚ, ο Χρήστος Γκόκας.

Την έντονη καχυποψία του εξέφρασε ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης στο άρθρο 8, που προβλέπει πίστωση στον προϋπολογισμό του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, με ονομασία «δαπάνες εθνικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα», εκτιμώντας πως «συνδέεται με μαύρα κονδύλια» – κάτι που διέψευσε ο αρμόδιος υπουργός, Θ.Καράογλου.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο εισηγητής του Δ. Γελαλής, επιφυλάχθηκε να διευκρινίσει την ψήφο του κόμματός του στην Ολομέλεια, ενώ ο Π. Λαφαζάνης επανήλθε στο ζήτημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, κατηγορώντας την κυβέρνηση, πως μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Γ. Στουρνάρα στη Βουλή, «σήμερα η μετοχή του Τ.Τ. κατέρρευσε και βγήκε εκτός διαπραγμάτευσης. Η τύχη που το ακολουθεί είναι η πλήρης απαξίωσή του – και θα πληρώσετε τους ιδιώτες για να πάρουν ένα εύρωστο τραπεζικό ίδρυμα, υγιές, με σχέση καταθέσεων και χορηγήσεων θαυμάσια και εξαιρετική».

«Μετά την χθεσινή δήλωση του κ. Στουρνάρα στη Βουλή, χειραγωγήθηκε η μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου» συμφώνησε και ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ).