Μετά τις συναντήσεις…

Μετά τις συναντήσεις… | tovima.gr

Κατά κοινή ομολογία οι συναντήσεις του πρωθυπουργού σε Γερμανία και Γαλλία πήγαν καλά. Δεν ήταν μόνο οι δηλώσεις της κ. Μέρκελ, στις οποίες πολλοί αναλυτές διέκριναν μια πιο ήπια ρητορική και ένα πνεύμα κατανόησης. Είναι και οι νουθεσίες της καγκελαρίου και άλλων ηγετικών στελεχών του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας σε στελέχη των κομμάτων τους έτσι ώστε να μην προβαίνουν σε ατυχείς δηλώσεις περί ελληνικής χρεοκοπίας κλπ. (αυτό που ζήτησε δηλαδή ο κ. Σαμαράς). Ακόμα και δημοσιεύματα του –συνήθως «αυστηρού»– γερμανικού Τύπου πρόδιδαν μια κάποια αλλαγή κλίματος έναντι της Ελλάδας.

Η έγκυρη “Handelsblatt” σημείωνε ότι ο μεταρρυθμιστής κ. Σαμαράς άφησε καλές εντυπώσεις στις συναντήσεις του ενώ έχει την ικανότητα να επιβάλλεται πολιτικά. «Ο Σαμαράς ασφαλώς συνέβαλε με την πειθώ του στην αλλαγή των πολιτικών διαθέσεων (…) Το κλίμα εμπιστοσύνης φαίνεται να αποκαθίσταται (…)» αναφέρει η οικονομική εφημερίδα. Μια ψύχραιμη ανάλυση της στάσης των Ευρωπαίων πολιτικών τις τελευταίες εβδομάδες καταδεικνύει ότι πράγματι το κλίμα στην Ευρώπη δεν είναι πλέον τόσο βαρύ έναντι της Ελλάδας. Οι Ευρωπαίοι βλέπουν ότι στο πρόσωπο του κ. Σαμαρά ίσως να βρίσκουν έναν αξιόπιστο συνομιλητή και έναν αποφασισμένο πολιτικό. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο από αυτό.

Δεν γίναμε εν μια νυκτί η πλέον αξιόπιστη χώρα, ούτε οι εταίροι μας ξέχασαν τις παλινωδίες στις οποίες εδώ και 2.5 χρόνια τους έχει συνηθίσει το πολιτικό μας προσωπικό. Το κακό είναι ότι η ανάγνωση των συγκεκριμένων αντιδράσεων των Ευρωπαίων γίνεται με έναν ακραίο, σχεδόν «εσχατολογικό» τρόπο –όπως είθισται να γίνεται ο δημόσιος διάλογος στην Ελλάδα. Υπάρχουν τρεις βασικές αναγνώσεις: Η πρώτη υποστηρίζει ότι ο κ. Σαμαράς πήρε τα εύσημα της κ. Μέρκελ επειδή δεν της ζήτησε απολύτως τίποτα και επειδή υποσχέθηκε ότι θα εφαρμόσει πιστά όλα όσα εκείνη του ζήτησε. Η δεύτερη αναφέρει ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα απολύτως στην Ευρώπη.

Τέλος σύμφωνα με την τρίτη ανάγνωση, το κλίμα έχει αλλάξει πλήρως στην Ευρώπη και όλα τα προβλήματά μας λύθηκαν, οπότε δεν χρειάζεται να κάνουμε απολύτως τίποτα από εδώ και πέρα. Όμως και οι τρεις αρνούνται την πραγματικότητα και τα γεγονότα: Οι Ευρωπαίοι απλά βλέπουν ορισμένα ψήγματα αξιοπιστίας στον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται η νέα ελληνική κυβέρνηση και γι’ αυτό είναι διατεθειμένοι να κάνουν λίγη ακόμα υπομονή.

Γράφαμε και παλιότερα ότι κύρια προτεραιότητα μας θα έπρεπε να είναι «το να επιδιώξουμε να φτιάξουμε την εικόνα μας προς τα έξω καθώς το “brand name” της χώρας έχει πληγεί βαθύτατα εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας, του κλίματος αβεβαιότητας και λόγω της αφερεγγυότητας του πολιτικού μας προσωπικού. Η κακή εικόνα της χώρας έχει αντανάκλαση στα πάντα: από το πώς μας αντιμετωπίζει ο μέσος Ευρωπαίος ηγέτης, μέχρι και τη ροή των κρατήσεων για διακοπές ή δουλειές στην Ελλάδα» («Το Βήμα», 26.6.12). Αυτό φαίνεται να επιδιώκει ο κ. Σαμαράς και πράγματι είναι μια καλή αρχή. Πλην όμως για να κρατήσει αυτή η «επίθεση φιλίας» των εταίρων μας δεν αρκούν τα ωραία μεγάλα λόγια και οι καλές προθέσεις.

Η αξιοπιστία κερδίζεται μόνο με πράξεις και βέβαια όχι από τη μια στιγμή στην άλλη. Στην ουσία μας δίδεται μια ακόμα (τελευταία) ευκαιρία και πρέπει να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να μην την σπαταλήσουμε…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk