Νέες ζημιές ύψους 4,3 δισ. ευρώ για την ισπανική Bankia

Βαρέλι χωρίς πάτο αποδεικνύεται η τέταρτη σε μέγεθος τράπεζα της Ισπανίας ενώ η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι αναμένει την έγκριση της Κομισιόν για το πλάνο αναδιάρθρωσης του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η κρατικοποιημένη Bankia οι ζημιές της για το πρώτο εξάμηνο του έτους άγγιξαν τα 4,3 δισ. ευρώ υπερβαίνοντας ακόμα και τις ζημιές του 2011.

Βαρέλι χωρίς πάτο αποδεικνύεται η τέταρτη σε μέγεθος τράπεζα της Ισπανίας ενώ η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι αναμένει την έγκριση της Κομισιόν για το πλάνο αναδιάρθρωσης του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η κρατικοποιημένη Bankia οι ζημιές της για το πρώτο εξάμηνο του έτους άγγιξαν τα 4,3 δισ. ευρώ υπερβαίνοντας ακόμα και τις ζημιές του 2011. Η ίδια τράπεζα έχει λάβει στήριξη ύψους 23,5 δισ. ευρώ από το δημόσιο ταμείο αλλά φαίνεται ότι θα χρειαστεί επιπλέον ενίσχυση από την «κακή τράπεζα» που πρόκειται να δημιουργηθεί από τη Μαδρίτη.

Το ισπανικό σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την απορρόφηση των τοξικών στοιχείων κατά το πρότυπο της ιρλανδικής bad bank που δημιουργήθηκε την περασμένη χρονιά στην Ιρλανδία έχει σταλεί από την κυβέρνηση προς έγκριση στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με αυτό, οι τέσσερις τράπεζες που χρειάζονται κεφαλαιακή ενίσχυση (Bankia, Novagalicia, catalunya Caixa και Banco de Valencia) θα πρέπει να λάβουν περίπου 67 δισ. ευρώ αντί των 100 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο από τους ηγέτες της ευρωζώνης.

Όμως η Μαδρίτη βιάζεται να ολοκληρώσει την εξυγίανση του κλάδου εντός του 2012 προκειμένου να έχει μια σαφή εικόνα για το σύνολο της οικονομίας. Η απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δοθεί τις προσεχείς εβδομάδες. Όμως σε αυτό το διάστημα η ισπανική κυβέρνηση θα βρίσκεται στο επίκεντρο της φημολογούμενης, από τον ευρωπαϊκό τύπο, αίτησης νέας βοήθειας από τα ευρωπαϊκά ταμεία προκειμένου να καλύψει τις μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού της και των υπερχρεωμένων περιφερειών.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk