Ιταλία: Κρατικός δανεισμός με χαμηλότερα επιτόκια

Φθηνότερα δανείστηκε από τις αγορές 6,5 δισ. ευρώ η Ιταλία την Πέμπτη, βλέποντας τα επιτόκια των ομολόγων της να υποχωρούν σε νέα «ευνοϊκή» έξοδό της στις αγορές αυτή την εβδομάδα.

Φθηνότερα δανείστηκε από τις αγορές 6,5 δισ. ευρώ η Ιταλία την Πέμπτη, βλέποντας τα επιτόκια των ομολόγων της να υποχωρούν σε νέα «ευνοϊκή» έξοδό της στις αγορές αυτή την εβδομάδα.

Το καλό κλίμα για τα ιταλικά ομόλογα σχετίζεται και με την προσδοκία των αγορών για παρέμβαση της ΕΚΤ υπέρ Μαδρίτης και Ρώμης.

Στη δημοπρασία της Πέμπτης, το επιτόκιο του πενταετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,73% και του δεκαετούς στο 5,82%. Σε ανάλογη δημοπρασία στο τέλος του Ιουλίου, τα επιτόκια είχαν διαμορφωθεί στο 5,29% και 5,96% αντίστοιχα.

Ικανοποιητική θεωρείται κάλυψη και για τις δύο διάρκειες (1,46 φορές για τα πενταετή και 1,42 φορές για τα δεκαετή).

Την Τετάρτη, επισκεπτόμενος τη Γερμανίδα καγκελάριο στο Βερολίνο, ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε υποστηρίξει πως οι αγορές αρχίζουν να αναγνωρίζουν την πρόοδο στην Ιταλία αλλά είχε επιμείνει, παρά την αντίθεση του Βερολίνου, να κρατηθεί ανοικτή η επιλογή της χορήγησης τραπεζικής άδειας στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM (η οποία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί, μεταξύ άλλων, και για να χρηματοδοτηθούν παρεμβάσεις στις αγορές ομολόγων).

Η Μέρκελ, αντιθέτως, είχε επαναλάβει πως κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο στις ευρωπαϊκές Συνθήκες και, όσον αφορά τις κινήσεις για αποκλιμάκωση των πιέσεων στα ιταλικά ομόλογα, περιορίστηκε να αναφέρει την πεποίθησή της πως «η εμπιστοσύνη των αγορών θα επιστρέψει με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το άμεσο ενδιαφέρον στρέφεται στις κινήσεις της ΕΚΤ στο αμέσως επόμενο διάστημα μετά τη δέσμευση της διοίκησής της πως «θα γίνει το παν» για τη διάσωση του ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk