.
Αίσθηση σε όλο τον κόσμο προκάλεσε η απόφαση του βραβευμένου με Νόμπελ Ειρήνης Ντέσμοντ Τούτου να γυρίσει την πλάτη και να αρνηθει να μοιραστεί το βήμα διεθνούς συνόδου με τον «ηθικά αδικαιολόγητο» πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ.

Ο συνταξιούχος πλέον αρχιεπίσκοπος, που είχε βραβευτεί με το Νόμπελ ειρήνης το 1984 για τον αγώνα του κατά του απαρτχάιντ, εξήγησε ότι αποσύρεται από τη σύνοδο Discovery Invest που θα πραγματοποιηθεί στο Γιοχάνεσμπουργκ στα τέλη της εβδομάδας, διότι πιστεύει ότι ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός στήριξε την εισβολή στο Ιράκ «σε αναπόδεικτες κατηγορίες περί ύπαρξης όπλων μαζικής καταστροφής»

Σε δήλωση του, ο εκπρόσωπος του αρχιεπισκόπου Τούτου πρόσθεσε: «Το θέμα της συνόδου είναι η διεθνής ηγεσία. Η ηθική και η ηγεσία δεν πρέπει να διαχωρίζονται. Γι’ αυτό και δεν θα ήταν σωστό να μοιραστεί ο αρχιεπίσκοπος το βήμα με τον πρώην πρωθυπουργό». Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται για μια στιγμιαία απόφαση, λέγοντας ότι ο αρχιεπίσκοπος πρώτα σκέφτεται και προσεύχεται και μετά ενεργεί.

Ο κ. Μπλερ, ο Αρχιεπίσκοπος Τούτου και ο τέως παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι Γκάρι Κασπάροφ επρόκειτο να εμφανιστούν στη διεθνή σύνοδο στο Γιοχάνεσμπουργκ. Το μουσουλμανικό κόμμα Αλ Τζαμά’α έχει δηλώσει ότι θα επιχειρήσει να συλλάβει τον Τόνι Μπλερ όταν φτάσει στο Γιοχάνεσμπουργκ με την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Το γραφείο του Τόνι Μπλερ εξέφρασε τη λύπη του Βρετανού πολιτικού για την απόφαση του Ντέσμοντ Τούτου. « Ο Τόνι Μπλερ λυπάται για την απόφαση του αρχιεπισκόπου να αποσύρει τη συμμετοχή του από μία σύνοδο που έχει καθοριστεί μήνες πριν, στην οποί μάλιστα ο ίδιος και ο αρχιεπίσκοπος δεν θα μοιραζόταν στην πραγματικότητα το ίδιο βήμα. Όσον αφορά τη διαφωνία των δύο ανδρών επί της βίαιης απομάκρυνσης του Σαντάμ Χουσεΐν από την εξουσία στο Ιράκ, αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της υγιούς δημοκρατίας», δήλωσε εκπρόσωπος του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού.

Ο αρχιεπίσκοπος είχε ασκήσει έντονη κριτική για τη στάση του κ. Μπλερ στο ζήτημα του Ιράκ ακόμα και πριν γίνει η επέμβαση. Το 2003 ο διάσημος νοτιοαφρικανός κληρικός είχε δηλώσει ότι η υποστήριξη του κ. Μπλερ προς την κυβέρνηση Μπους είναι ενοχλητική για την νοημοσύνη μας. «Σας εκτιμώ κύριε πρόεδρε άλλα με σοκάρει να βλέπω μια τόσο ισχυρή χώρα να χρησιμοποιεί την δύναμη της τις περισσότερες φορές μονόπλευρα».

Μετά την επέμβαση στο Ιράκ ο αρχιεπίσκοπος ΕΙΕ ζητήσει από τον Τόνι Μπλερ να απολογηθεί για τις λάθος εκτιμήσεις που είχε κάνει: «Πόσο υπέροχο θα ήταν αν οι πολιτικοί μπορούσαν να παραδεχτούν ότι είναι άνθρωποι και όχι θεοί, οπότε έχουν δικαίωμα να κάνουν λάθη. Δυστυχώς πιστεύουν ότι η παραδοχή αυτή είναι σημάδι αδυναμίας. Οι αδύναμοι και οι ανασφαλείς άνθρωποι δεν ζητούν ποτέ συγγνώμη».